Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 553
Offentligt
Notat
Orienteringsnotat
KemikalierJ.nr. MST-609-00080Ref. MOMWEDen 7. maj 2010
Resultat af de simultane ekstraordinære møder for partskonferencerne til Basel-, Rotterdam-og Stockholm-konventionerne om samarbejde og koordination mellem dem, Bali, Indonesi-en den 22. - 24. februar 2010.Der blev den 22.- 24. februar afholdt simultane ekstraordinære partskonferencer for tre globalekonventioner; Basel-konventionen om farligt affald, Rotterdamkonventionen om handel med vissefarlige kemikalier og Stockholmkonventionen om regulering af persistente organiske giftstoffer.Konventionerne omfatter forskellige aspekter af kemikaliehåndtering, fra vugge til grav. Beslutnin-gen om at afholde simultane partskonferencer blev truffet af de respektive partskonferencer i 2008og 2009, på basis anbefalinger fra en fælles arbejdsgruppe om koordination og samarbejde mellemkonventionerne. Formålet var at vedtage beslutninger, der formaliserer koordination og samarbejdei implementeringen af konventionerne, så synergier udnyttes og de samlede ressourcer, der er af-sat til konventionernes sekretariater, udnyttes bedst muligt. Det faktum, at FN’s miljøprogramUNEP varetager størstedelen af sekretariatsfunktionen for konventionerne, og at sekretariaterneprimært er placeret i Geneve, er en stor fordel i relation til i praksis at udnytte synergier.
ResuméDe simultane partskonferencer var en succes, og der blev vedtaget en beslutning, der omfattedealle de områder, der var på dagsordenen. Dermed blev det skridt taget, man havde håbet på, henimod en koordineret indsats på kemikalie- og affaldsområdet i overensstemmelse med en livscy-klustilgang.I praksis var der tale om ét møde, hvor forhandlingerne i det væsentlige foregik i en fælles arbejds-gruppe. De enkelte delbeslutninger blev fremlagt for partskonferencerne som en såkaldt omnibusbeslutning, der omfattede de enkelte delbeslutninger. Disse forhold var med til at sikre den ønske-de koordination og sammenhæng. Beslutningerne er på de centrale punkter i overensstemmelsemed EU’s og Danmarks prioriteter, først og fremmest på områderne om fælles aktiviteter og fællesledelse af konventionernes sekretariater. Det blev overvejet, om der også skulle træffes beslutningom fremtidige tilsvarende partskonferencer, men emnet var ikke på den formelle dagsorden, og derblev ikke truffet beslutning på området.Resultaterne understreger, at der er et potentiale i en indsats for en bedre miljøforvaltning ”nedefra”i det internationale forvaltningssystem, i dette tilfælde konventionerne. Det efterfølgende globaleministerforum og styrelsesrådsmøde under FN’s miljøprogram UNEP bød derfor resultaterne vel-kommen i relation til de generelle processer for styrkelse af den internationale miljøforvaltning, somforegår i UNEP og FN’s generalforsamling.BaggrundFor en beskrivelse af baggrund og de enkelte emner på mødet henvises til notat fra Miljøstyrelsenaf 10. februar 2010, oversendt til udvalgets orientering før mødet.
Centrale beslutningerFælles sekretariatstjenesterEtableringen af fælles sekretariatstjenester er afgørende for at effektivisere arbejdet i konventions-sekretariaterne, således at ressourcer kan flyttes fra administrativt arbejde til målrettet støtte til im-plementering af konventionen. Der blev allerede under partskonferencerne i 2008-2009 truffet be-slutning om på foreløbig basis at etablere fælles sekretariatstjenester på en række områder. På desimultane partskonferencer skulle disse fælles arrangementer vurderes og endeligt godkendes. Detblev de, idet der blev truffet en beslutning om, at der på basis af erfaringerne skal etableres enrække fælles tjenester. De formelle ledere af sekretariatsfunktionerne skal stå for dette. De er:UNEP’s eksekutivdirektør, og, som delvis leder af Rotterdamkonventionen, generaldirektøren forFN’s fødevare og landbrugsorganisation FAO. De fælles tjenester, der skal oprettes, vedrører: Fi-nansiering og administration, jura, IT, informationsformidling samt mobilisering af flere ressourcer tilstøtte af implementering i ulandene.Fælles aktiviteterFælles aktiviteter til implementering af konventionerne ses som et vigtigt aspekt for at styrke denpraktiske implementering af konventionerne, ikke mindst blandt ulandene. Der blev vedtaget enudmærket beslutning, som blandt andet:Anmoder konventionssekretariaterne om at gennemføre fælles aktiviteter og udarbejde for-slag til dem i konventionernes kommende arbejdsprogrammer for 2012-13. Hvor det er rele-vant i samarbejde med implementering af programmer under UNEP og den globale kemika-liestrategi SAICMOpfordrer parterne og andre interessenter til at styrke nationale processer eller mekanismertil en koordineret implementeringAnmoder parterne om at bidrage med ressourcer til gennemførelse af fælles aktiviteterOpfordrer parter og andre interessenter til at fremme koordineret anvendelse af de regiona-le centre under Basel- og Stockholm-konventionerne og at overveje udvælgelsen af fokus-centre blandt demForeløbigt godkender arbejdsplanen for en database til udveksling af informationer på ke-mikalie- og affaldsområdet, idet der skal tages endelig stilling i 2011 på basis af en rapport,som klarlægger dens rolle i forhold til eksisterende mekanismer.
Fælles ledelsesmæssige funktioner og – strukturerBeslutningen vedrørende ledelsesstrukturen blev truffet efter langvarige forhandlinger. Diskussio-nerne handlede især om omkostninger ved forskellige ledelsesmodeller samt konventionernes uaf-hængighed og vigtigheden af at sikre, at der i implementeringen af de respektive konventioner ikkesker forskelsbehandling. Beslutningen blev alt i alt tilfredsstillende og omfatter:-vedtagelse om at etablere en stilling som fælles leder af konventionernes sekretariater, ogen anmodning til UNEP om straks at ansætte en sådan fælles leder for en toårig periode.Stillingen skal efter de to år genvurderes i lyset af indhøstede erfaringer med den nye ledel-sesmodel.en anmodning til UNEP’s eksekutivdirektør om, i samarbejde med FAO’s generaldirektør, atudarbejde et forslag til ændret organisation af konventionssekretariaterne, som er omkost-ningsneutralt. FAO’s generaldirektør inddrages qua FAOs halvdel af sekretariatsfunktionenfor Rotterdamkonventionenen invitation til parterne om at overveje forslaget til ændret organisation, til vedtagelse se-nest i 2013.
-
-
2
EvalueringsmekanismeDet blev besluttet, at der i 2013 skal gennemføres en evaluering af, hvor effektiv de vedtagne ar-rangementer til forbedring af samarbejde og koordination har været, i forhold til at:-----Styrke implementeringen af konventionerne nationalt, regionalt og globaltFremme sammenhængende rådgivning omkring politikkerDe særlige behov i ulande og lande med overgangsøkonomierEffektiv anvendelse af ressourcerBeskyttelse af miljø og sundhed
Evalueringen skal omfatte to rapporter: En fra konventionssekretariaterne og en fælles rapport fraUNEP’s eksekutivdirektør og FAO’s generaldirektør. Evalueringen skal delvis baseres på oplysnin-ger fra parterne. Rapporternes kommissorier skal vedtages af partskonferencerne i 2011.
Andre beslutningerDer blev truffet beslutninger af processuel karakter vedrørende synkronisering af budgetcykler ogfælles revision.
Yderligere information kan findes på http://excops.unep.ch/
3