Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 523
Offentligt
Notat
J.nr. SNS-401-01285Ref.Den 5. maj 2010
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål BV og BW stillet af Folketingets Miljø- og Plan-lægningsudvalg, stillet efter ønske fra Ida Auken (SF).Spørgsmål BV
” Hvad agter ministeren konkret at gøre, og hvilke virkemidler vil ministeren tage i anven-delse for at sikre, at tilbagegangen for 10 ud af 14 ynglefuglearter i Vadehavet vendes tilfremgang ?”Spørgsmål BW”Hvad agter ministeren at foretage sig for at forhindre dræning og andre negative påvirk-ninger af Tøndermarsken permanent, f.eks. i form af lovændring eller fredning af området?”Spørgsmålene besvares samlet:For at sætte tingene lidt i perspektiv vil jeg starte med den nuværende Tøndermarsklov.Overordnet set har loven har fungeret godt:Det åbne kulturlandskab med diger, kanaler, fenner adskilt af skelgrøfter er blevetbevaret.Bevandingssystemet er blevet renoveret og driften sikret.Oppløjningen af græsarealer blev forhindret og den fortsatte afgræsning er sikret.Samtidig har lodsejerne levet op til de forpligtigelser, der følger af loven, og en lang rækkeaf lovens formål er nået. Det var nogle af konklusionerne i Skov- og Naturstyrelsens rede-gørelse om ”Beskyttelse og benyttelse af de ydre koge i Tøndermarsken” fra 2000.Vi har i høj grad fået noget for de ca. 80 mio. kr., vi har anvendt i Tøndermarsken siden1988.Men jeg vedstår, at ikke alle problemerne er blevet løst. Den nyligt udkomne rapport fraDanmarks Miljøundersøgelser den 21. april bekræfter den viden, som vi har haft længe –nemlig at bestanden af ynglende engfugle klarer sig dårligt. Derfor har der også tidligereværet en god MVJ-ordning, som sikrede mere våde områder, og derfor kom der en nyMVJ-ordning i efteråret.Både jeg, den tidligere miljøminister og Tønders borgmester havde forhåbninger om, atdette ville bedre situationen, men nu viser det sig, at der ikke er særlig stor tilslutning tilordningen.
Fødevareministeriet har den 22. april til Skov- og Naturstyrelsen oplyst, at der er søgt MVJ-støtte på i alt 274 hektar ud af de ca. 850 hektar kerneområde ordningen var udbudt for.Det er ikke tilstrækkeligt til at nå de mål, vi har sat os.I rapporten kommer DMU med en række anbefalinger til, hvad der bør gøres for at fremmevilkårene især for de ynglende engfugle, og i hvilken rækkefølge det bør ske. De anbefalin-ger er et godt grundlag for det videre arbejde.DMUs rapporten viser også, er der arter, som klarer sig godt – det er primært ande-, sump-og søfuglene. Og det fremhæves i rapporten, at Tøndermarsken fortsat er et naturområdeaf national og international betydning. Det synes jeg bør indgå i det samlede billede.Jeg vil godt her give tilsagn om, at vi nu undersøger mulighederne og konsekvenserne –miljømæssigt og økonomisk – bl.a. i forhold til sammenhængende virkemidler – af at gen-nemføre tiltag, herunder en evt. fredning, der sikrer en forbedring af beskyttelsesniveauet.Et initiativ, som jeg tror at de fleste af folketingets partier vil bakke op om.Endelig foregår der nu – som alle ved – en proces omkring Natura 2000 planerne, som By-og Landskabsstyrelsen har haft i forhøring hos kommunerne. Planerne lægger nogle ambi-tiøse mål for den fremtidige tilstand i områderne, og når de endelige planer foreligger skalkommunerne følge op med de egentlige handleplaner, som skal indeholde virkemidlerne tilat nå målene.Jeg kan konstatere, at målene i de udkast til planer jeg har set, er ambitiøse, og jeg har enklar forventning om en forbedring af forholdene, når planerne er ført ud i livet.
2