Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 5
Offentligt
739109_0001.png
739109_0002.png
739109_0003.png
739109_0004.png
739109_0005.png
739109_0006.png
Miljø- og Planlægningsudvalget
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere7. oktober 2009
Regeringens lovprogram for folketingsåret 2009-10Vedlagt omdeles et uddrag af statsministerens skriftlige redegørelse i Folke-tinget tirsdag den 6. oktober 2009 vedrørende Miljø- og Planlægningsudval-gets arbejdsområde.
Med venlig hilsen
Klaus Andersen
1/6
Klima- og energiministerenKlima- og energiministeren vil give Folketinget redegørelse om:• Klimapolitisk redegørelse 2010 (Apr II)
Miljøministeren

Ændring af lov om udstykning og anden registrering i matriklen,

lov om landinspektørvirksomhed og lov om afgift ved udstykning

(Ophævelse af eneretten til matrikulært arbejde m.m. i Køben-

havns og Frederiksberg kommuner samt registrering af forandrin-

ger af ejendommes grænser mod søterritoriet) (Okt I)

Forslaget ophæver de særlige regler vedrørende matrikulære arbejderm.v. i Københavns og Frederiksberg kommuner. Forslaget ophæver deto kommuners eneret til udførelse af matrikulære arbejder, så dissefremover skal udføres af private praktiserende landinspektører, og ma-trikelmyndigheden i de to kommuner overføres til Kort- og Matrikel-styrelsen.

Ændring af lov om miljø og genteknologi (Beredskabsplaner og

aktindsigt i visse oplysninger) (Okt I)

Forslaget vedrører udarbejdelse m.v. af beredskabsplaner på områderfor indesluttet anvendelse, som er godkendt til forskning og storskala-forsøg efter Arbejdstilsynets regler om genteknologi og arbejdsmiljøm.v. Forslaget giver endvidere hjemmel til, at visse nærmere angivneoplysninger ikke må behandles som fortrolige. Forslaget gennemførerEU-direktiver (2001/18/EF og 2009/41/EF) på området.

Ændring af lov om sommerhuse og campering m.v. og lov om plan-

lægning (Campinghytter) (Okt I)

Forslaget vedrører justeringer af reglerne om campinghytter med hen-blik på at kunne opføre større og bedre hytter på campingpladsernesamtidig med, at hensynene til natur og planlægning, offentlighedensindsigt samt klagemuligheder tilgodeses. Forslaget fastlægger regler forcampinghytter, herunder til placering og anvendelse, og indebærer, atopførelse af campinghytter fremover forudsætter landzonetilladelse.Forslaget følger op på en aftale med DF vedrørende campinghytter.
2/6

Ændring af lov om kemiske stoffer og produkter (Okt II)

Forslaget vedrører ændringer af databeskyttelsesreglerne i kemikalielo-vens § 35 b på baggrund af en kommende ændring af direktiv 98/8/EFom markedsføring af biocidholdige produkter (biociddirektivet). For-slaget vedrører også justeringer af ordensmæssig karakter bl.a. somfølge af REACH-forordningen.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse m.fl. love (Gennemførelse af

dele af servicedirektivet og anerkendelsesdirektivet på Miljømini-

steriets område) (Okt II)

Der er tale om justeringer af en række love på Miljøministeriets områdesom følge af EU’s servicedirektiv og anerkendelsesdirektiv. Forslagetvedrører navnlig de dele af direktiverne, som af hensyn til brugerven-lighed gennemføres i sektorlovgivningen, således at tjenesteydere kanfinde reglerne i den lovgivning, som regulerer deres hverv. Det drejersig især om visse af direktivernes sagsbehandlingsregler, oplysnings-forpligtelser og regler om gensidig anerkendelse af erhvervsmæssigekvalifikationer.

Lov om vurdering og risikostyring af oversvømmelse fra vandløb

(Okt II)

Forslaget gennemfører dele af direktiv 2007/60/EF om vurdering ogstyring af risikoen for oversvømmelser. Direktivets formål er især atsikre, at de ansvarlige myndigheder har et planlægningsgrundlag, somkan medvirke til at minimere skadesomfanget ved ekstreme over-svømmelser fra vandløb og havet. Forslaget skal ses i sammenhængmed kommende regler fra transportministeren vedrørende oversvøm-melser fra havet, fjorde eller andre dele af søterritoriet.
3/6

Ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om miljøbeskyttelse,

lov om naturbeskyttelse og lov om vandløb (Kvalitets- og sikker-

hedssystemer på vandforsyninger, forlængelse af vandindvindings-

rettigheder og behandling af sager om ferskvandsdambrug) (Okt

II)

Forslaget indebærer, at miljøministeren får hjemmel til at fastsætte reg-ler om driften af vandforsyninger og til efter behov at kunne indføreledelsessystemer på vandforsyninger. Denne del af forslaget skal ses isammenhæng med B 46 fra folketingsåret 2008/2009. Forslaget inde-bærer også, at vandindvindingstilladelser og rettigheder, som efter dennugældende lovgivning skal fornyes inden den 1. april 2010, først skalforeligge senest et år efter vedtagelsen af de nye vandplaner. Forslagetbetyder endelig nye regler, der forenkler og effektiviserer sagsbehand-lingen i dambrugssager. Denne del af forslaget udmønter dele af rege-ringens aftale med DF om Grøn Vækst.

Ændring af lov om vandsektorens organisering og økonomiske

forhold m.fl. love (Nov I)

Forslaget vedrører en udskydelse af prisloftsreguleringen i 2010 forselskaber (vand- og spildevandsforsyninger) reguleret af lov om vand-sektorens organisering og økonomiske forhold.

Lov om udstykning og salg af statens arealer, der er udlejet som

sommerhusgrunde i sommerhusområder ved Rødhus Klit, Blokhus

Klitplantage, Bjerghuse ved Fjand og Tranum Ejstrup Strand)

(Nov II)

Lovforslaget har til formål at give en række sommerhusejere mulighedfor at eje de sommerhusgrunde, som deres hus ligger på, og som de nulejer af staten. Beskyttelsen i form af klitfredning, strandbeskyttelse ogfredskov vil blive opretholdt på arealerne, og offentligheden skal kunnefærdes i områderne i samme omfang som hidtil.
4/6

Lov om Natur- og miljøklagenævnet (Dec II)

Lovforslaget indebærer en sammenlægning af Naturklagenævnet ogMiljøklagenævnet, således at alle sager på natur- og miljøområdetfremover behandles af ét nævn – Natur- og miljøklagenævnet. Formåletmed forslaget er at forenkle, styrke og effektivisere behandlingen afklagesagerne. Forslaget indgår i regeringsgrundlaget ”Mulighedernessamfund” fra november 2007 og udmønter en aftale fra november 2008mellem regeringen og DF om modernisering af klagesystemet på natur-og miljøområdet og styrkelse af borgernes retsstilling.

Ændring af lov om naturbeskyttelse, lov om miljøbeskyttelse og

forskellige andre love (Konsekvenser af lov om Natur- og miljøkla-

genævnet) (Dec II)

Der er tale om konsekvensændringer som følge af ovennævnte lov omNatur- og miljøklagenævnet.

Lov om havstrategi (Jan II)

Lovforslaget gennemfører direktiv 2008/56/EF om fastlæggelse af enramme for Fællesskabets havmiljøpolitiske foranstaltninger. Forslagetindebærer, at der skal udarbejdes havstrategier for alle danske havom-råder på søterritoriet og i de eksklusive økonomiske zoner. Strategierneudarbejdes efter en nærmere fastlagt plan og indeholder basisanalysermed beskrivelse af tilstand og påvirkninger af de enkelte havområder,målsætninger for natur- og miljøtilstand med tilhørende indikatorersamt indsats- og overvågningsprogrammer. Havstrategierne forudsættesat være operative senest i 2016.

Ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse m.fl. love

(Opfølgning på Grøn Vækst) (Feb I)

Forslaget vedrører bl.a. kommunernes planlægning for lokalisering afstore husdyrbrug og biogasanlæg, etablering af ådale, vandløbsvedlige-holdelse, vandløbsrestaurering og –genopretning, pesticidfri beskyttel-seszoner omkring almene vandindvindingsanlæg samt klageadgangenvedrørende vand- og naturplaner. Forslaget skal ses i sammenhængmed en række ændringer af lovgivningen på fødevareministerens om-råde. Forslaget udmønter dele af regeringens aftale med DF om GrønVækst.
5/6

Ændring af lov om miljøbeskyttelse (Miljøzoner) (Feb II)

Formålet med forslaget er navnlig at justere reglerne for miljøzonermed henblik på yderligere at styrke og effektivisere indsatsen mod luft-forurening i større byer. Forslaget skal ses i sammenhæng med over-holdelsen af EU-forpligtelser om luftkvalitetskrav i byerne specieltgrænseværdierne for partikler og NO2.

Ændring af lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug (Feb II)

Forslaget vedrører især reglerne om udledning af ammoniak samt omgodkendelsespligt i forbindelse med ændringer eller udvidelser af eksi-sterende bedrifter herunder vedrørende gødningsopbevaringsanlæg.Denne del af forslaget udmønter dele af regeringens aftale med DF omGrøn Vækst samt dele af regeringens aftale med DF og RV om sikker-hed ved gylleopbevaring. Forslaget følger også op på aftalen mellemregeringen og KL fra februar 2009 om sagsbehandlingen på husdyrom-rådet i kommunerne.

Lov om anlæg af testcenter for vindmøller op til 250 meter (Mar II)

Forslaget har til formål at tilvejebringe grundlaget for etablering af etnationalt testcenter for afprøvning af store vindmøller. Forslaget skalmedvirke til, at Danmark kan fortsætte og udbygge sin position påvindmølleområdet. Forslaget ophæver fredsskovpligten efter skovlovenog § 3-beskyttelsen efter naturbeskyttelsesloven for det pågældendeareal.
Miljøministeren vil give Folketinget redegørelse om:• Redegørelse om bypolitik (Feb II)
6/6