Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 460
Offentligt
Til medlemmerne af Miljø- og Planlægningsudvalget,
2010
Folketinget, Christiansborg København
Jeg skriver til jer, fordi jeg håber på, at jeg kan påvirke jeres holdning til oplægget om de nye jagttider,som er undervejs fra Vildtforvaltningsrådet, og som jeg har læst på følgende link:http://www.riffeljagt.com/nyejagttider2010.htmSom fugle og naturelsker, er det for mig en nydelse at opleve naturen og de vilde dyr, og det er jo enkendsgerning, at jagt er en af de væsentlige forstyrrelsesfaktorer for de vilde dyr. Jagt indskrænker hermedbefolkningens friluftsmuligheder. Lad mig henvise til et nyere forskningsprojekt ”Vildt og Landskab”, hvorider er lavet forskningsundersøgelser der viser, at jagt skaber forstyrrelser hos især kron- og råvildt:http://www.e-pages.dk/hobo/files/vildt_og_landskab_final_ipaper.pdfDerforSelvom det ikke er en del af oplægget fra Vildforvaltningsrådet, vil jeg henvise jer til at overveje etjagtforbud i offentlige skove samt forbud mod jagt i de offentlige områder af Nationalparkerne. Dette ønskehar jeg på baggrund af, at størstedelen af befolkningen er ikke –jægere, så disse burde kunne færdes ijagtfrie områder, hvor dyrelivet ikke forstyrres nær så meget, og derfor bliver nemmere at iagttage inaturen. Der er jagt på størstedelen af de privatejede jorder, hvorfor et jagtforbud i offentlige skove burdeindføres. Som rytter i en offentlig er det stressende og generende at være når der er jagt, da heste ofteskræmmes af havlskud. Jagt i Nationalparker finder ikke sted i andre lande, hvorfor jeg heller ikke menerdet bør finde sted i DK. Jeg mener dog at en regulering af invasive arter kan være nødvendigt, samt evnt.ræv, hvor der er tydelig dokumentation for, at de er til gene for sårbart dyrevildt, men det bør understreges,at dette bør begrænses til udelukkende at være regulering, foretaget af en skovfoged ansat af Skov ognaturstyrelsen.Angående det udkast af de kommende jagttider fra 2010, kan jeg citere en positiv betragtning: "Oplæggetsafsnit om hjortevildtet indledes som følger:"Ifølge DMU kan man overveje en senere jagtstart for råer, dåerog hinder, f.eks. 1. november, da afskydning af diegivende hundyr tidligt i jagtsæsonen forringer afkommetsoverlevelsesmuligheder." (citat fra overstående link)Desværre skriver Skov og Naturstyrelsen:”at dette ikke er relevant i forhold til bestandstørelsen, menudelukkende er et jagtetisk perspektiv.” Jeg finder det væsentligt, at denne jagtstart flyttes, som DMUanbefaler, da den nuværende regel ikke er etisk korrekt, da mødrene kan blive bortskudt fra deres unger.
Angående de nuværende forslag til ændrede jagttider fra Skov og naturstyrelsen og Vildforvaltningsrådet, viljeg henvise til en rapport, lavet på baggrund af bl.a. DMU og andre erfaringer og undersøgelser. Rapportener skrevet af biolog Niels Kanstrup, der kommenterer jagttiderne 2010-13. kan henvise til følgende links:http://www.danskjagtakademi.dk/fileadmin/user_upload/NK/090930_Dansk_Jagtakademi_rapport_0909-4_Jagttider.pdfI rapporten fra Dansk Jagtakademi, problematiseres jagten på råvildt. Rapporten foreslår, at jagten på buk,rå og lam flyttes fra oktober til 1. november, og samtidig bør hagljagt på rådyr evalueres ud fra en nærmereundersøgelse og analyse. Jagten bør flyttes af etiske årsager, som DMU ligeledes forslår. Den nuværendebukkejagt, der løber fra d. 15. maj-16. juni, anses af rapporten også som problematisk, og bør flyttes, såden ikke ligger i dyrenes brunst periode, og andre dyrs yngleperiode. Samtidig problematiseres den ikke-bæredygtige jagt, der i dag finder sted på bukke.
Angående bukkejagten skriver han: "Kun de færreste jægere og jagtudlejere gør sig klart, at der ud fra engennemsnitsbetragtning kræves 50 hektar for, at der kan nedlægges en enkelt buk om året. Undersøgelserhar godtgjort, at mange teræner er under 10 hektar. Her bør der - igen ud fra en gennemsnitsbetragtning-højst nedlægges en buk hvert 5. år" (s. 13)
Jeg håber I vil flytte jagten på både rå og buk, og indføre regler for, hvor mange bukke der må skydes perhektar, da den liberale jagtpolitik der findes i dag, desværre ikke kan anses for at blive forvaltetbæredygtigt.Jeg håber ligeledes I støtter Vildforvaltningsrådets forslag om oktoberfredning af ringdue, da undersøgelserviser, at duerne stadig yngler helt ind i oktober. Fredes duerne ikke, er det i strid med EU's-fuglebeskyttelsesdirektiver om jagt i yngletiden.Jeg håber også I vil støtte en reducering af motorbådsjagten på havdykænder, samt en forsøgsfredning afedderfugle i visse områder, da undersøgelser visser, at bestanden af edderfugle er faldet.I rapporten kommenteres dem udvidelse af jagttiden på svømmeænder på 14 dage, somVildforvaltningsrådet lægger op til:I rapporten kommenteres:"For gråand vil en ændring være i strid med EUs regler om, at jagt ikke måforegå under fugles træk til yngleområder. Dette træk er for gråænder i DK fastlagt til at starte 10 dage ind ijanuar, hvorved den eksisterende jagttid ligger på kant af reglerne. En udvidelse, som forliget ligger op til,vil yderligere tilsidesætte disse forhold. Ændringen kan således ikke anbefales" (s.17-18)Ifølge disse undersøgelser og med henvisning EU's regler, bør at de eksisterende jagttider på gråænderforkortes, da de ligger på kanten af reglerne. Her burde den jagtetiske regel der siger: "Al jagt skal tagehensyn til bestandenes størrelse, således at der kun nedlægges en del af det naturlige bestandoverskud. Erder tvivl, skal der jages efter forsigtighedsprincippet”(kilde: De jagtetiske regler, Skov og Naturstyrelsen,s.3)Jeg håber I vil tage de nye EU regler med i jeres betragtning, og indskrænke den nuværende jagt påænderne, samt forkaste forslaget om en udvidelse af jagten på gråænder.Ydermere kommenterer rapporten det forslag der stilles, om en udvidelse af jagten på skovsneppe med 14dage:
"Til trods for, at skovsneppen er en af de mest påskønnede jagtarter i Europa, findes kun begrænset samletforskning, der kan give et sikkert forvaltningsgrundlag. Således har arten igennem en periode været ansetfor at have en ugunstig bevarelsesstatus, hvilket dog er til diskussion." (s.20)I dette tilfælde bør den tidligere jagtetiske regel om jagt efter forsigtighedsprincippet, ligeledes tilgodeses,således at jagten på snepper ikke udvides, som foreslået.
Venlig hilsen Maria lbæk