Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 456
Offentligt
820236_0001.png
DET ETISKE RÅDRavnsborggade 2, 4. sal2200 København NTel +45 35 37 58 33www.etiskraad.dk
Det Etiske Råd udgiver antologi omfødevarer, klima og etikIndtil for nylig har klimadebatten ikke fokuseret på detfaktum, at fødevarerne står for 20% - 30% af udledningenaf drivhusgasserDen andel kan mere end halveres, hvis vi omlægger vores kost i mere klimavenligretning – det vil i det store og hele sige spiser flere vegetabilske og færre animal-ske produkter.Det dilemma vil Det Etiske Råd gerne sætte fokus på med denne antologi. Klima-og fødevarespørgsmålene er nemlig også etiske spørgsmål, som blandt andethandler om lighed, retfærdighed og om, hvordan vi omgås naturen.Fordelingen af klimaændringernes fordele og ulemper er og vil blive meget ulige;fordelene ved klimabelastende produktion og forbrug af fødevarer vil først og frem-mest høstes af den nuværende generation i de rigeste lande, ulemperne rammerprimært kommende generationer og befolkninger i verdens fattigste lande.Udviklingslandene oplever allerede ændrede nedbørmønstre, mere ekstremt vejrog stigende vandstande i havene, som fører til såvel ørkenspredning som over-svømmelser af lavtliggende områder. Det begrænser mulighederne for at produ-cere fødevarer.I denne antologi diskuterer tre filosoffer etiske aspekter ved klimaændringerne ogfødevareproduktion og forbrug, som:hvilket ansvar har vi overfor mennesker, som er fjerne for os, fordi de bor iandre lande, eller fordi de endnu ikke er blevet født?Er det legitimt for staten at blande sig i vores fødevarevalg ved for eksempelat lægge skat på klimabelastende fødevarer?Og er klimaproblemerne tegn på, at vi skal til radikalt at ændre vores måde atomgås naturen?
Vores mad og det globale klima– etik til en varmere klodeUdgives 24. marts 2010.Bestilles gratis eller hentes fra:www.etiskraad.dk/sw26229.asp
Det sker på baggrund af en række artikler i antologien om sammenhængen mel-lem fødevareproduktion og klimaændringer, om hvad en klimavenlig kost består afog om hvilke konsekvenser, klimaforandringerne allerede i dag har for ulandenesfødevareproduktion. Endelig handler en artikel om, hvad der skal til for at få os tilat ændre vores kostvaner.KONTAKTAnne LykkeskovProjektlederE-mail: [email protected]Tel: 35 24 06 51
Forfatterne konkluderer, at bevidst gennemførte samfundsmæssige forandringerkræver koordination og samarbejde mellem mange aktører, både private og of-fentlige, individuelle og kollektive. Det er kun staten – eller staterne i internationaltsamarbejde - og de politiske organer, som kan sikre en sådan koordinering og giveden legitimitet og en klar og konsistent retning.