Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 339
Offentligt
798971_0001.png
798971_0002.png
Fra:Frede Hvelplund [mailto:[email protected]]Sendt:10. februar 2010 17:37Til:Steen GadeEmne:østerild testcenterTil formanden for Folketingets Miljøudvalg, Steen Gade
Kære Steen Gade,Jeg skriver til dig for at bede dig om at gøre noget for, at der i forbindelse med placeringenaf et testcenter for vindmølle prototyper laves(a) en grundig sammenlignende analyse af alternative placeringer miljømæssigt ogøkonomisk, og-(b) at der sikres offentlighedsindsigt i disse sammenligninger.Baggrunden er:

For det første

har Miljøministeriet afslået offentlighedsindsigt i beslutningsgrundlaget bagvalget af Østerild placeringen.Miljøministeriet siger at de har lave omfattende analyser, og i den forbindelse undersøgt14 lokaliteter detaljeret, hvorefter man har valgt Østerild.Jeg anmodede d. 3. December 2009 Miljøministeriet om offentlighedsindsigt ibeslutningsgrundlaget, og fik d. 18 dec. fået afslag på anmodningen (Se vedlagte notater).Jeg har sendt en fornyet anmodning om aktindsigt til miljøministeriet, og forventer svar islutning af februar.Indtil videre er konklusionen, at Miljøministeriet siger, at de har lavet detaljeredeundersøgelser af 14 mulige lokaliteter, men nægter offentlighedsindsigt i disseundersøgelser.

For det andet

så er der ikke for Østerild lokaliteten lavet en bare nogenlunde acceptabelundersøgelse af omkostningerne ved at etablere testcentret i dette område. Ibemærkninger til lovforslaget d. 9. februar 2010 er der side 13 en helt overfladisk analyseaf deøkonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige,og på side 14 enendnu mere overfladisk 6 linjers diskussion afDe økonomiske og administrativekonsekvenser for erhvervslivet.Der mangler:- En grundig ”global” cost benefit analyse af Østerild placeringen,hvor alleomkostninger og indtægter ved Østerild testcentret gøres op. Det er muligt at lave ensådan, og den er, som du ved en del af en almindelig procedure i andreprojektevalueringssammenhænge. ”global” refererer til alle virkninger i Danmark oguden for Danmark.
- En grundig regionaløkonomisk analyse af Østerild placeringen,hvor alleomkostninger og indtægter for Nordthy området stilles op. En sådan undersøgelse vilskulle omfatte tabte indtægter p.g.a. restriktioner på udnyttelsen af vindkraft i Nordthy,omkostningerne ved tabte fremtidige turistindtægter etc.
Når en beslutning med så omfattende konsekvenser på miljøet og regionaløkonomien skaltages, er det vigtigt atder foretages en (a) grundig sammenlignende analyse afalternative placeringer miljømæssigt og økonomisk, og (b) væreoffentlighedsindsigt i disse undersøgelser.Hvis ikke disse analyser og offentlighedsindsigten sikres, risikerer man dels at tage heltforkerte beslutninger, dels at sætte befolkningens store goodwill overfor vindkraftenoverstyr.Begge dele vil være meget tragisk for mennesker, natur og vindkraften.Jeg håber, at du og miljøudvalget kan gøre noget for, at disse to krav (a) og (b) bliveropfyldt inden en endelig placeringsbeslutning tages.
Med venlig hilsenFrede HvelplundVissebakkegård 159210 Aalborg SØ98323624 (priv)50905409 (priv)99408380 (arb)