Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 334
Offentligt
798246_0001.png
798246_0002.png
FOLKETINGETS MILJØ- og PLANLÆGNINGSUDVALG,Folketinget, Christiansborg,København K.Sendes pr. mail
Lejre, den 9. februar 2010Tilvejebringelse af nye informationer om alternative placeringsmuligheder for et testcenter for vindmøller.På baggrund af de seneste dages offentlige meningstilkendegivelser om de manglende undersøgelser afalternative placeringsmuligheder for et testcenter for vindmøller, skal jeg overfor Miljø- og Planlægnings-udvalget fremkomme med følgende opdaterede informationer :Undertegnede er mandag d. 8. februar 2010 blevet kontakter af én af de forskere og pionerer indenfor vind-energi i Danmark, direktør Preben Maegaard, Nordisk Folkecenter for vedvarende Energi, der sandsynligviser en af de få personer i Danmark, der ved mest om vindenergi.Direktør Preben Maegaard har meddelt mig følgende :
1)Tilstedeværelsen af Hanstholmknuden og Korsøknuden vil med meget stor sandsynlighed medføre atden valgte placering for et testcenter vil blive præget af turbulare vinde. Han finder derfor ikke den valgteplacering for velegnet.2)En placering af et testcenter ved Harboøre vil af tekniske grunde være at foretrække. Der er intet tilhinder for en placering af testvindmøller der, og iflg. Maegaard kan der ved Harboøre både testes prototyperog 0-seriemøller uden problemer. Til dokumentation herfor er fremført, at de største tyskevindenergiselskaber afprøver deres vindmøller i havstokken eller i umiddelbar tilknytning til havet ogeksempler herpå ses ved Bremerhaven og Cuxhaven i Nordvesttyskland ud mod Vesterhavet / Vadehavet.En afprøvning bør også foregå i eller i umiddelbar nærhed af havet iflg. Maegaard.3)Der foreligger ikke en dokumentation for behovet for opstilling af 20 testmøller som prototyper og der erikke fremkommet videnskabelige behovsanalyser herfor. Maegaard mener ikke, at der er et behov for 20testmøllepladser, hvorfor grundlaget for hele testcenteret og placering heraf er forkert.4)Det er kendt, at det tyske energiselskab Enercon allerede for flere år siden har udviklet en 6 MW møllemed en rotor på 126 meter og med mangepolsynkrongenerator i serieproduktion, som led i etSide 2større sortiment af vindmøller fra 30 KW til 6 MW med ringgenerator. Danske producenter har ikke benyttetdenne teknologi og har ensidigt valgt vindmøller med asynkron generator, som skabte gennembruddet for 25år siden.5)Det er offentlig kendt, at DTU - Risø har meddelt, at på det felt har man ikke særlige kompetencer.Risø har som overordnet målsætning haft at udvikle "effektive og lette vindmøller", hvilket har været til gavnfor den danske industri, når det gælder pris-/ydelsesforholdet. Men målsætningen om lette møller harsamtidigt været en tveægget parameter. En danskudviklet mølle vejer i nogle tilfælde det halve af entilsvarende tysk. Dog, sparede kilogram har sin pris og lette konstruktioner afdækker de svage punkter,herunder de plagsomme gearskader.
På baggrund af Preben Maegaards mangeårige og dybtgående erfaringer fra sit arbejde med vindenergi fraNordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, skal jeg således tillade mig at henlede Folketingets Miljø- ogPlanlægningsudvalgs opmærksomhed på dette erfaringsgrundlag. Det må derfor - bl.a. med henvisning til, atde største tyske energiselskaber afprøver deres vindmøller i umiddelbar forbindelse til havet afvises, at entestmølle kræver en vis "ruhed" i terrænet. Argumentet om at fælde 1.500 ha gammel fredskov oggennemføre tiltag, der vil medvirke til alvorlig forringelse af den biodiversitet, som kendes i området vedHjardemål Klit og Østerild Klitplantage, hviler derfor på manglende undersøgelser / viden.Naturgenopretning kan godt foregå uden at dette absolut skal ske ved at ødelægge naturen via opstilling afså stort et industrianlæg for at test nogle vindmøller, som der slet ikke er fremlagt en videnskabelig ogveldokumenteret behovsanalyse for.Med henvisning til de detaljerede avisartikler i de seneste dage om Danmarks dårlige statsøkonomi, vil detendeligt være særdeles beklageligt, hvis Staten bruger et beløb i størrelsesordenen 1 mia. kr. på at lave etnationalt testcenter for vindmøller, når der ikke engang foreligger et tilstrækkeligt dokumenteret ogvidenskabeligt udredningsarbejde over behovet herfor. Statens finanser bør bruges med større fokus påansvarlighed end det, der hidtil har præget debatten. De udokumenterede projektplaner, som By- ogLandskabsstyrelsen har fremkommet med på regeringens vegne, bør derfor straks afvises som værendeuredelige og tendentiøse.Denne meddelelse fremsendes til Miljøudvalgets Sekretariat med anmodning om rundsending og sendestillige til et repræsentativt udvalg af Folketingets medlemmer.
Med venlig hilsenf. Landsforeningen for Bedre MiljøHenrik Svanholm, næstfmd.,Bygaden 29, 4320 Lejre St.[email protected]