Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 329
Offentligt
796929_0001.png
796929_0002.png
796929_0003.png

Stop det nationale testcenter for havvindmøller i Thy

- med langsigtet, ansvarlig omtanke, politisk intelligens og rettidig omhuKære medlemmer af Folketingets miljø- og planlægningsudvalgDette/nedenstående brev er sendt til Thisted Byråd.Vi håber at I kan hjælpe de lokale politikere med at undgå, at Thy afvikles i takt med at et i DKenestående naturområde ødelægges af et så stort industrielt anlæg. Det er stort dette her – et af destørste naturødelæggelsesprojekter i Danmark i nyere tid. Og det vil få fatale konsekvenser for etudkantsområde, der er trængt nok i forvejen.VVM-redegørelsen er mangelfuld – der er mange ukendte faktorer, hvor man savner viden ogerfaring - og der er IKKE redegjort for, hvorfor Thy skulle være det mest egnede sted til placeringaf Testcentret. Vi ses på onsdag d. 10. februar til borgermødet – og vi vil gerne gi nymalet kaffe oghjemmebagt brød undervejs i jeres tur rundt i området, som p.t. er snedækket.! Det kan blive enkold tur.

Åbent brev til Thisted Byråd

Kære byrådsmedlemmerVi har den største respekt for det store arbejde politikere, og specielt lokalpolitikere, må lægge fordagen i dagens Danmark. Og det er nok ikke altid lige let at skulle tage store beslutninger omkommunens fremtid. Vi håber I vil tage jer tid til at læse vores brev til jer.

Thisteds enestående kapital

Vi har også den største respekt for det enestående naturområde, som Thisted Kommune kan bydepå. Der er, som der også bliver beskrevet i de kommunale stillingsopslag, tale om den naturmæssigtflotteste kommune i Danmark. Sonningprismodtageren, filosoffen og forfatteren Hans MagnusEnzenberger sagde for snart mange år siden, at fremtidens store ressourcer vil blive natur og stilhed.Det har han fået ret i! Thisted Kommune råder derfor over en kæmpestor ressource – eller en heltenestående kapital, om man vil. Det er derfor dejligt at Realdania skød penge i projekt”Mulighedernes Land”, så der kunne udvikles på de kvaliteter og potentialer, der findes i så rigt målher: natur, god plads, fred og ro. Flot er det, at der allerede nu tages fat på at etablere de førsteetaper af stisystemet i projekt Det sammenbundne Thy og Hannæs. Det er blot lidt ærgerligt forprojektets succes, at dette stisystem også vil gå forbi det planlagte store industrielle vindmølleanlægi Østerild Plantage. Det er også fantastisk, at Aage W. Jensens fond har skudt så mange midler ivore fugleområder og at udviklingen omkring Nationalparkens aktiviteter er så positiv. Det er isandhed stærke kræfter, der har investeret i vores natur og vores kommune..Vi har selvfølgelig også respekt for nødvendigheden af at udvikle alternativ energi og ejer selv flerevindmølleandele.

Lad os dele den med alle andre

Vi håber, I har

nærlæst

VVM-redegørelsen om Det nationale Testcenter. Den bevidner jo netop tilfulde, at der er så ubegribeligt dejligt her i Thy og Hannæs! Det fremgår også af VVM-redegørelsen, hvor mange direktiver og forordninger, der beskytter denne vældige natur. Dengangamternes biologer var vagthunde for naturen, før strukturreformen, da kunne vi sove roligt omnatten, vi, der er så heldige at bo midt i den enestående kapital, som naturen her er. Om sommeren
at iagttage tranerne på engen foran vores hus, at lytte til rørdrummens hule kalden, iagttagehavørnens glideflugt og lige nu se kronvildtet forsøge at finde føde under sneen.Forestil Jer en fremtid, hvor vi deler vores glæde med mange flere end vi gør nu. Tænk på scenarier,hvor mennesker fra hele Danmark og verden kommer her til Thy og Hannæs, i afdæmpede ogintelligente former for naturturisme, for at opleve et stykke Danmark, som er helt enestående.Måske har vi hidtil været lidt langsommelige med i tide at få udviklet vores områdes muligheder foren intelligent og nænsom naturturisme med meget store oplevelsesøkonomiske potentialer? Vi harsom udkantsområde masser af udfordringer at tage livtag med. Måske er det derfor I har ladet jerforføre til at stille jer positive til det største naturødelæggelsesprojekt i nyere tid? Vi taler omødelæggelse af et næsten sammenhængende naturområde fra Nationalparken til Bulbjerg, hvis ligeikke findes i vores lille land.

Kortsigtet eller langsigtet?

Tænk jer nu om – en ekstra gang. I bliver lovet midler fra den grønne fond, I bliver lovet ny skov -og I beder så mindeligt i det høringssvar til VVM-redegørelsen, som jeres dygtige embedsfolk harudfærdiget til vedtagelse i byrådet her i februar, om at der må blive arbejdspladser til lokalarbejdskraft i anlægsfasen af dette kæmpestore industrianlæg. Og I forestiller jer, at HanstholmHavn vil tjene godt på projektet.Men på langt sigt bliver der ikke arbejdspladser til lokal arbejdskraft i nævneværdig grad. Centretskal drives udefra – af højtuddannet og specialiseret arbejdskraft. Til gengæld vil et kæmpestort ogmeget skæmmende industrielt anlæg på højde med Storebæltsbroen for evigt ødelægge den enestekapital vi har: naturen. I kan jo ikke fortryde, når turismen svigter, sommerhusgrundene ikke kansælges eller når de første havørne findes døde ved møllernes fod og fredsskoven ER fældet.Lad Jer ikke narre af VVM-redegørelsens stærkt forskønnede og afblegede visualiseringer, somgiver jer et indtryk af, at de jo ”næsten” ikke kan ses – heller ikke fra nationalparken.Sandheden er, at dette anlæg vil lægge sig som en stor visuel skamplet i hele kommunen, både dagog nat. Der vil være ganske få steder, hvor de kæmpestore møller og de mange megahøje blinkendemaster ikke kan ses. Lysshowet på nattehimlen er f.eks. slet ikke belyst i VVM-redegørelsen.Østerild og Hjardemål Plantage hører til de steder med MINDST lysforurening i hele Danmark.Tænk langsigtet! Understøt udviklingen af oplevelsesøkonomi og naturturisme. Det giverarbejdspladser på sigt – for lokale eller for mennesker, der flytter hertil for at bo og arbejde.Med testcentret undergraver I de fantastiske muligheder, vi har for at opdyrke og udvikle ThistedKommune som Danmarks foretrukne mål for bosætning og turisme for naturelskere.

Afvikling eller udvikling?

En sund udvikling af vores område skal derfor basere sig på de ressourcer vi har. Testcentret vil forevigt ødelægge mulighed for at udvikle nye arbejdspladser og virksomheder. Det vil fremme enfortsat afvikling, stagnation og fraflytning. Så jo, ulemperne ER større end fordelene. Det handlerblot om forholdet mellem kortsigtet og langsigtet tænkning.Hemmelighedskræmmeriet og det demokratiske underskud i processen har været stort. Det er somom en vedtagelse af projektet er sket for længst – høringerne og møderne er blot spil for galleriet.Men det er ikke, som jeres høringssvar antyder, udelukkende derfor at så mange mennesker ogorganisationer i det ganske land er forfærdede og oprørte over denne naturødelæggelsesskandale.Men at I – de lokale politikere – har stillet jer så positivt til projektet fra starten, har naturligvisfremmet miljøministerens planer, som betyder at han som citeret i JP 26.01.10 kan

overtrumfe og

tilsidesætte

såvel fredningssag som alle mulige andre indvendinger mod projektet ved hjælp af enanlægslov. Der findes alternative placeringer. Men måske har Miljøministeriet ved screeningen afalternativerne ikke mødt så positive lokalpolitikere de andre steder??
Så: Vis jer som intelligente politikere, stop Testcentret, stop afviklingen og støt i stedet forudviklingen i Thisted Kommune.Lene Flarup og Mogens BaggerKlitvejen 91, 7741 FrøstrupTlf. 97991227, mobil 21459478Mail:[email protected]FAX: 96401227