Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 325
Offentligt
796590_0001.png
796590_0002.png
796590_0003.png

Notat

EU & Internationalt PolitiskSekretariat

Orienteringsnotat om Styrelsesrådet for FN's miljøprogram (UNEP GC) / Det Globale Mini-

sterforum for Miljø på Bali den 24.-26. februar 2010

Den 11. særlige samling i Styrelsesrådet (Governing Council, GC) og Det Globale Ministerforum forMiljø (Global Ministerial Environment Forum, GMEF – Styrelsesrådets ministersegment) finder stedpå Bali den 24.-26. februar 2010. Her mødes miljøministre fra FN’s medlemslande og diskutereraktuelle miljørelaterede spørgsmål.Danmark repræsenteres af Miljøministeriet og Udenrigsministeriet.Følgende emner er på dagsordenen for mødet:

International miljøforvaltning

Debattens formål er at gøre status over reformprocessen.Fra dansk side støtter man en reformproces i forhold til den internationale miljøforvaltning, somfinder sted i to spor. Det vil sige et to-strenget forløb, hvor 1) visse reformer til forenkling og styrkel-se af miljøforvaltningen kan sættes i værk på den korte bane, og hvor involvering af FN’s general-forsamling ikke er påkrævet samt 2) et længerevarende forløb med involvering af generalforsamlin-gen. Danmark støtter en tilgang, hvorefter form følger funktion. Fra dansk side er det vigtigt, at nyorganisering reelt styrker den internationale miljøforvaltning, har en klart defineret merværdi og ikkebliver endnu et bureaukratisk ”lag” i FN’s miljøarbejde.

Grøn økonomi

UNEP har startet et Green Economy Initiative i 2008, som bygger på mulighederne for at skabegrønne jobs, klarlægge de økonomiske værdier af økosystemer verden over og i det hele tagetforene økonomisk vækst med en bæredygtig udvikling. Initiativet blev startet før den finansielle kri-se opstod, men er blevet yderligere aktualiseret siden da. Den finansielle krise giver en god mulig-hed for at støtte omlægninger, tiltag og processer, som fremmer et mere miljøvenligt og bæredyg-tigt samfund.Danmark støtter UNEP’s arbejde med Green Economy Initiative og lægger vægt på, at fremtidigtarbejde inddrager en bred vifte af miljøtiltag.

Biodiversitet og økosystemer

Året 2010 er FN’s Internationale Biodiversitetsår. 2010 er også året, hvor målet om at reduceretabet af den biologiske mangfoldighed, som det internationale samfund satte sig i 2001, udløber. Iår skal en ny langsigtet vision forhandles ved FN’s generalforsamling i september 2010 og et nytstrategisk program under Biodiversitetskonventionen med nye mål, delmål og indikatorer skal for-handles på den næste partskonference i oktober 2010.
2010 målet har været godt til at samle politisk interesse, men har været svært at måle på konkret.Det ser derfor ud til, at der er mange lande, som mener, at fremtidige mål dels bør være mere lang-sigtede og bredt formulerede samt indeholde delmål, som er målbare og eventuelt gjort sektorspe-cifikke.Den foreløbige EU holdning, som støttes af Danmark, er afspejlet i rådskonklusionerne fra 22. de-cember 2009. Heri indgår, at EU støtter, at der vedtages en langsigtet vision frem mod 2050 og enmission for 2020. Herudover støtter EU, at der vedtages sektorspecifikke tidsfastsatte delmål, somunderstøttes af indikatorer.

Kemikalier og affald

Hovedformålet med dette ministersegment er at drøfte det hensigtsmæssige i at anlægge en sy-nergivinkel på de kommende forhandlinger om en kviksølvkonvention, dvs. at samle relateredekonventioner/områder, så gennemsigtighed og effektivitet øges. Man vil dermed kunne bidrage til atforbedre og forenkle den internationale miljøforvaltning. En kommende kviksølvkonvention kunnesåledes få en form eller indgå i en ramme, som ikke kræver, at der i fremtiden skal forhandles nyekonventioner fra bunden på kemikalieområdet.Danmark støtter en proces frem mod GC/GMEF næste år om justering af mandatet for forhandlin-gerne om kviksølvkonventionen, således at forhandlingerne kan omfatte spørgsmålet om åbning afkonventionen for optagelse af andre kemiske stoffer i fremtiden.

IPBES

Biodiversitetsområdet mangler et stærkt videnskabeligt grundlag for politisk regulering. Der vurde-res derfor at være brug for en autoritativ, samlet stemme fra videnskabsfolk i lighed med IPCC påklimaområdet. Der er derfor sat en proces i gang for at afklare, om det er hensigtsmæssigt at laveet sådan organ, og hvordan det i givet fald gøres. Danmark støtter processen og er fortaler for, atder oprettes en ny platform i det omfang processen afdækker et reelt behov.

Øget koordinering i FN-systemet

Beslutningen omhandler øget koordinering i FN-systemet med opfordring til en styrkelse afsamarbejdet mellem UNDP og UNEP og en opfordring til EMG (Environment Management Group)om at forsætte arbejdet bl.a. i relation til grønnere procurement i FN-systemet samt i forhold til atsikre koheræns i forhold til FN-systemets program-aktiviteter på miljøområdet. Fra dansk side kanman tilslutte sig beslutningsforslaget i sin nuværende form.

Finansieringsoptioner for kemikalier og affald

I forbindelse med den fjerde partskonference under Stockholmkonventionen om persistente organi-ske giftstoffer, hvor det blev vedtaget at optage 9 nye stoffer i tilgift til de 12 oprindelige, annonce-rede UNEP's eksekutivdirektør Achim Steiner, at han ville tage initiativ til en proces, som skulleundersøge mulighederne for at skaffe tiltrængt øget finansiering til kemikalie- og affaldshåndtering iulande og lande med overgangsøkonomier. Foruden den aktuelle optagelse af nye stoffer, somville kræve støtte til udviklingslandene til implementering, var baggrunden også tre andre aftaler påkemikalie- og affaldsområdet, som alle var uden egentlig finansiel mekanisme til støtte af imple-mentering i udviklingslandene; den globale kemikaliestrategi SAICM fra 2006, Rotterdamkonventi-onen om handel med kemikalier fra 2004 og Baselkonventionen om farligt affald fra 1998, samtendelig den verserende proces for større synergi mellem Stockholm-, Rotterdam og Baselkonventi-onerne. Danmark er positivt indstillet overfor forslaget.
2

Retningslinjer om adgang til information, offentlig deltagelse og adgang til domstole

Rio-deklarationen’s 10. princip handler bl.a. om implementering af aktiviteter, som fokuserer påadgang til information, offentlig deltagelse og adgang til domstole. UNEP har med øje herfor udvik-let globale frivillige retningslinjer i samarbejde med civilsamfundet. Målet er at hjælpe udviklings-lande og lande med overgangsøkonomier med at udvikle eller udvide deres nationale lovgivningomkring ovenstående. UNEP ønsker, at retningslinjerne bliver vedtaget, og dette kan Danmarkstøtte.

Retningslinjer for udvikling af national lovgivning om miljøansvar, respons og kompensati-

on for skade forårsaget af aktiviteter, som er farlige for miljøet

Rio-deklarationen’s 13. princip handler bl.a. om at fremme udvikling og indførelse af politikker ogtiltag for at forebygge miljømæssig skade og at afværge sådan skade ved, blandt andet, mulighedfor tilbageførelse til oprindelig tilstand eller klagemuligheder, herunder – hvor det er passende –kompensation. UNEP har med øje herfor udviklet globale frivillige retningslinjer i samarbejde medcivilsamfundet. Målet er at hjælpe udviklingslande og lande med overgangsøkonomier med at ud-vikle eller udvide deres nationale lovgivning omkring ovenstående. UNEP ønsker, at retningslinjer-ne bliver vedtaget, og dette kan Danmark støtte.

Opfølgning på miljøsituationen i Gaza

På UNEP’s styrelsesrådsmøde i februar 2009 blev det på foranledning af gruppen af arabiske lan-de besluttet at anmode UNEP’s eksekutivdirektør om at sende en mission til Gaza for at vurdere demiljømæssige konsekvenser af volden i området. Eksekutivdirektøren blev pålagt at rapportereherom til UNEP’s styrelsesråd i 2010. Beslutningsforslaget består udelukkende i at tage Eksekutiv-direktørens rapport om de miljømæssige konsekvenser af volden i Gaza til efterretning. Fra danskside kan man tilslutte sig beslutningsforslaget i sin nuværende form.

Hav

Forslaget bygger på den globale konference om oceanerne, som blev afholdt i Manado, Indonesieni maj 2009, og går ud på at føre nogle af hovedkonklusionerne fra denne konference ind i beslut-ningen fra UNEP-mødet. Danmark kan umiddelbart støtte dette.
3