Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
MPU Alm.del Bilag 272, FLF Alm.del Bilag 109
Offentligt
782411_0001.png
782411_0002.png
782411_0003.png
782411_0004.png
782411_0005.png
782411_0006.png
782411_0007.png
INDUSTRIEL FØDEVAREPRODUKTION MED MINIMAL MILJØPÅVIRKNING
PIGCITY
Udvikling af nye miljøvenlige produktionsformer i landbrugetpresser sig på: i den industrialiserede verden står landbrugs-produktionen for godt 20% af den samlede udledning af drivhus-gasser, og erhvervet må nødvendigvis bidrage til løsningen afde aktuelle klimaproblemer.I Pig City sammentænkes globale klimaforandringer og lokalemiljøproblemer med en bæredygtig fødevareproduktion.Projektet fremsætter en lang række løsningsforslag for detindustrialiserede landbrug hvad angår globalt og lokalt miljø,arkitektur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Ren luft
Ren luftFoder
Varme
Uren luft
GylleBiogasGylleseparering
Gødning+Elektricitet
Idé og koncept:Nee Rentz-Petersen, Arkitekt Maa og Gottlieb Paludan ArkitekterProjektet er udviklet i samarbejde med fødevareproducent Søren Hansen
GLOBALT MILJØ
Pig City sikrer en fødevareprodution medmarkant reduceret CO2 udledning.Svinestaldens spildprodukter som nærings-stoffer, CO2 og kropsvarme anvendesdirekte i gartneriet, som forvandles fra atvære en energitung produktionsform, til atvære en energimæssig 0-løsning.Et biogasanlæg behandler gylle, slagteri-affald og biomasse fra gartneriet, og lev-erer energi til produktionen i både gartneriog svinestald.
DYREVELFÆRD
LOKALT MILJØ
Bedriftens nærmiljø vil opleve en lugtfrisvineproduktion, idet gylleudbringning sletikke finder sted fra bedriften.Luften fra svinestalden renses i en to trins-rensning, og er således fri for ammoiak ogandre miljøbelastende stoffer inden denledes ud. I den første renseproces fjernescirka 75 % af lugt og ammoniak i en scrub-ber. Herefter renses luften yderligere i et laglecanødder under vækstmediet, inden denledes op i gartneriet.
Dyrevelfærden er optimeret på en rækkeområder, og adskiller sig dermed markantfra en konventionel svineproduktion:Anlæggets FTS-produktionsform (Fødsel-Til-Slagtning) sikrer at dyrene ikke flyttesmellem forskellige stalde under deresopvækst. Da anlægget også rummer etslagteri undgås også den sidste transportaf dyrene - og produktet sikres en høj kval-itet. Den enkelte sti er dimensioneret tilgrise mellem 85 og 110 kilo, hvilket giver0-85-kilos grisene betydeligt mere pladsend foreskrevet. Søerne er som udgangs-punkt ikke fikserede, og tildeles rigeligthalm i perioden op til faring.
ARBEJDSMILJØ
ARKITEKTUR
Trods anlæggets størrelse fremstår detkoncentreret, forenklet og endda åbent foroffentligheden. Arkitekturen er bevidst en-kel og industriel i sit udtryk og er et klartopgør med tidligere tiders Morten Korch-idyl - en æra der sluttede for mere end 50år siden.Projektets nyfortolkning af gårdspladsen,ankomstarealet på gartnerietagen, er etoffentligt tilgængeligt rum med blandt an-det besøgsfaciliteter og skolestue. Her fårpublikum mulighed for at komme helt tætpå en forbilledlig fødevareproduktion.
Gulvudsugning i svinestalden sikrer at støvog ammoniak ikke hvirvles unødigt rundti staldene, og skaber problemer for bådedyr og menneskers helbred. Et ovenlysplaceret over gangzonen forsyner staldenemed dagslys, og giver samtidig mulighedfor et kig til gartneriet ovenpå. I gartnerieter alle arbejdsgange optimerede - tomat-planterne bindes løbende ned for at sikreen god plukkehøjde, og der anvendes intel-ligente plukkevogne for at spare medarbej-derne for manuelle håndteringer af kasserfyldt med tomater.
Bygherre gartneri:Gartneriet Alfred Pedersen & SønBygherre svineproduktion:Fødevareproducent Søren Hansen
Tomatproduktion, Tons / år:Slagtesvin, stk. / år:
1.10020.000
REN LUFT
CO2
SVINEPRODUKTIONSLAGTESVINVANDGYLLEEL + VARME
UREN LUFTVARME
GARTNERIBIOMASSEEL + VARME GØDNINGVAND
TOMATER
SLAGTERI
AFFALD
BIOGASANLÆGGASKEDEL + ELPRODUKTION
MILJØANLÆGGYLLESEPARERINGTØR FRAKTIONVÅD FRAKTIONFLYDENDE GØDNING
FØDEVARERPELLETERINGVANDRENSNING
VANDLAGER
GØDNINGSLAGER
OVERSKUD TILDISTRIBUTION
REGNVAND +VANDBORING
Fordeling af varmeproduktionMWh / årVentilationsluft, svinestaldBiogasanlægAfbrænding af gylletørstof15.80011.0002.752Andel53 %38 %9%
Energiforbrug til opvarmning og tørringMWh / årGartneriSvinestaldTørring af gylletørstof6.8814131835Andel af forbrug75 %5%20 %
NæringsstofbalancerKvælstof, kg / årSvineproduktionTomatproduktionOverskud83.4755.05378.422Fosfor, kg / år15.3301.00014.330Kalium, kg / år33.4228.60125.821
SYMBIOSEProduktionsanlægget placeres højt i detbølgende landskab omkring Århus ådal.Den mere end 200 meter lange bygning dan-ner kontrast til landskabets bevægelser, ogset fra afstand vil det primært være drivhu-sets takkede glastage der tegner anlægget.Delingen af produktionen i to niveauer, erdet funktionelle træk som tydeligst karak-teriserer bygningen:Niveau 0 er svineproduktionen med siloer,lade, biogasanlæg, slagteri og stalde, somfrem for alt bliver synlig fra grusgravenbag bygningen. Svinestalden ligger undergartneriet som en stor solid base. På niveau1 ligger gartneriet og ankomstområdet tilpersonalefaciliteter, skolestue og besøgs-faciliteter. Passende steder i gartnerietfår besøgende mulighed for at se tomat-produktionen og samtidigt kigge til dyrene isvinestalden. Projektets nyskabende karak-ter til trods, tager byggeriet afsæt i nye sam-menstillinger af eksisterende,velafprøvedeindustrielle produkter og bygningskompo-nenter.FODERLADE
DANMARKS FØRSTE JORDLØSE SVINEPRODUKTION
Pig City er et kombineret jordløst økologisk tomatgartneriog svineproduktion. Anlægget er dimensioneret til 950dyreenheder, og vil blive den første jordløse svineproduk-tion i Danmark. Anlægget udgør 26.000 m2 pr. etage, hertilkommer et miljøanlæg med bl.a. biogasanlæg, separations-anlæg og vandrensningsanlæg. Byggeriet skal opføres vedGalten nær Århus.218m
FTS STALDE
120m
HALMLADE
LØBE- DRÆGTIGHEDSSTALDE
SLAGTERI
FTS STALDE
TVÆRSNIT
PLANDIAGRAM SVINEPRODUKTION
218 meter
218m
FODERLADE
GARTNERI
120 meter
120m
HALMLADE
GARTNERI
LÆNGDESNIT
SERVICEHAL
GARTNERI
GÅRDSPLADS
PLANDIAGRAM GARTNERI
FACADEUDSNIT VED ANKOMSTPLADS
FACADEUDSNIT VESTFACADE
FACADEUDSNIT SYDFACADE
Arkitekt:Gottlieb Paludan Arkitekter A/S og Nee Rentz-Petersen, Arkitekt Maa
Ingeniør:COWI A/S
Bygherrerådgiver:Bente Søgaard, Bygningskontoret Nord A/S
Myndighedsforhold:COWI A/S
Ingeniør væksthus:Thomas Larssen Ltd.
Miljørådgivning:AgroTech A/S
Slagteri:DMRI
FRA IDÉ TIL FÆRDIG GÅRDRealdanias idékonkurrence, Fremtidens land-brugsbyggeri, sætter fokus på hvordan land-brugsbyggeriet fremover i højere grad kan tagehensyn til både arkitektur, landskab og dyre-velfærd, samtidig med at det er økonomiskrentabelt. Seks udvalgte landmænd har stilletderes bedrifter til rådighed for idékonkurren-cen.SØNDER-SKOVGÅRD
GLOBALT MILJØ
FRYDENDAL
Dansk landbrug gennemgår i disse år forand-ringer af historiske dimensioner.De har stor indflydelse på byggeriet, på oplev-elsen af det åbne land og på relationerne til by-erne.I dag findes der ca. en halv mio. avls- og drifts-bygninger i Danmark. Det svarer til godt 100mio m2 eller 660.000 parcelhuse á 150 m2.Langt over halvdelen af alt eksisterende land-brugsbyggeri er i dag ikke tidssvarende. Selvom krav til produktionen ændrer sig, følgerbygningerne ikke altid med.Meget af det nye landbrugsbyggeri er stort ogufleksibelt, og det pynter ikke i landskabet.Samtidig koncentreres landbrugsproduktionenpå færre og større bedrifter.Realdania ønsker med ‘Fremtidens landbrugs-byggeri - visioner, planer og idéer for et land-skab i forandring’ at være med til at præge ud-viklingen i en positiv retning.Realdania støtter realiseringen af de 6 vinder-projekter.
VEJLING
PIG CITY
VEJLSKOVGÅRD
HULEHØJGÅRD
VEJLING

Svineproduktion

Udvidelse af bedrift

Ny stald 10.000 m2

Arkitekt: Pluskontoret

Forventet byggestart:

Marts 2010

SØNDERSKOVGÅRD

Svineproduktion

Udvidelse af bedrift

Ny stald 5.500 m2

Arkitekt: BK Nord A/S

Indviet april 2009

VEJLSKOVGÅRD

Malkekvæg

Udvidelse af bedrift

Ny stald 8.300 m2

Arkitekt: Link Signatur

Afventer tilladelser

FRYDENDAL

Malkekvæg

Udvidelse af bedrift

Ny stald 5.500 m2

Arkitekt: BSAA

Afventer tilladelser

PIG CITY

Svineproduktion +

Gartneri

Ny bedrift: 52.000 m2

Arkitekter: Gottlieb

Paludan Arkitekter A/S

og Nee Rentz-Petersen

I konkretiseringsfase

HULEHØJGÅRD

Planteavl

Ny lade 2.800 m2

Arkitekt:

Karlsson Arkitekter

Indviet oktober 2009