Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 147
Offentligt
J.nr.Den
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål
nr. AA, AB og AC stillet af Folketingets
Miljø- og Planlægningsudvalg samråd den
25. november 2009
Spørgsmål AAHvilke alvorlige miljøproblemer, mener mil-jøministeren, der er knyttet til Nord Streamprojektet i dansk territorialfarvand samt i heleØstersøen og hvordan vurderer regeringen ri-sikoen for disse problemer?Spørgsmål ABPå hvilken måde er Miljøministeriet inddrageti den afgørelse, som den danske statsministerhar truffet i sagen om Nord Stream projektet?Spørgsmål ACI hvilket omfang har regeringen inddraget deandre lande rundt om Østersøen via deres mil-jømyndigheder samt Helsinki-kommissionen iregeringens samlede vurdering forud for afgø-relsen om Nord Stream projektet?
Svar:De forhold, der spørges om, hænger nøjesammen og jeg vil derfor gerne besvarespørgsmålene samlet.
Ledningen på 1220 km vil passere gennem definske, svenske, danske, tyske og russiske far-vande. Estland, Letland, Litauen samt Polener nabolande.
1. De regler, der gælder for vurderingen af etsådant projekts miljøpåvirkninger er fulgt me-get nøje.
I henhold til FN's Espoo-konvention omgrænseoverskridende miljøpåvirkninger skalde lande, hvorigennem rørledningen, løber hø-re nabolandene over den miljøvurdering, detpåhviler firmaet Nord Stream at udarbejde.
2
Da ledningen går gennem dansk farvand harDanmark derfor hørt både Estland, Letland,Litauen, Polen, Tyskland, Sverige, Finland ogRusland over miljøvurderingen. De kommen-tarer, der er kommet fra landene og myndig-heder er indarbejdet i miljøvurderingen.
Alle de miljøvurderinger, der er udarbejdet erblevet oversat til alle Østersølandenes sprog.Miljøvurderingerne findes også på engelsk.
2. Miljøvurderingerne for Nord Stream pro-jektet har været meget omfattende og grundi-ge.Danske og internationale uvildige institutterog rådgivende firmaer har gennemført under-søgelser, som ligger til grund for miljøvurde-ringen. Rådgivende firmaer har udarbejdetmiljøvurderingen. Den viser, at der ikke ernogen miljømæssige problemer.
3
Der har været 6 særlige fokusområder, nem-lig:1. Havbundsintervention – arbejder på havbunden2. Maritim sikkerhed3. Konventionel og kemisk ammunition samt forurenendestoffer4. Fisk og fiskeri5. Natura 20006. Maritim kulturarvDen nærmere belysning af resultaterne af mil-jøundersøgelserne fremgår af mit svar påspørgsmål 130 alm. del, som er oversendt.
3, Energistyrelsen har også lagt miljøvurde-ringen til grund for sin administrative tilladel-se til projektet.
Jeg vil gerne understrege, at det er Energisty-relsen, der har truffet denne beslutning.
Energistyrelsen har truffet beslutningen ioverensstemmelse med gældende regler.
4
4. Der har været et koordineret samarbejdemellem alle Østersølande om miljøvurderin-gen.Om selve forløbet kan jeg oplyse, at alleØstersølandene i april 2006 fik forelagt pro-jektet af firmaet. Herefter dannede de lande,hvorigennem ledningen vil passere den så-kaldte Espoo-gruppe, som bestod af embeds-mænd fra alle Østersølandene. Gruppen harholdt i alt 17 møder fra april 2006 til juni2009 for at sikre den nødvendige koordineringlandene imellem.
Formålet med disse møder har været at gen-nemføre høringer på den mest hensigtsmæssi-ge måde og sørge for at alle lande var godt in-formeret.
5. Linjeføringen er grundigt undersøgt.Når det gælder linjeføringen i de danske far-vande, vil jeg nævne, at Nord Stream selska-
5
bet har foreslået flere ruteføringer i dansk far-vand.
Efter at Energistyrelsen og de øvrige myndig-heder havde vurderet resultaterne af selska-bets undersøgelser af ruteføringerne, pålagdede danske myndigheder selskabet at benytteen rute øst og syd om Bornholm. Ruten kaldesS-ruten, og det er den, der nu er givet tilladel-se til.
Myndighederne, vurderede, at det var denbedste ruteføring i dansk farvand ud fra etmiljømæssigt og sikkerhedsmæssigt syns-punkt.
Jeg vil hermed understrege, at Danmark isamarbejde med de andre Østersølande hararbejdet for at få det bedste løsning set ud fraet miljømæssigt synspunkt.
6
I den forbindelse kan jeg også nævne, atEnergistyrelsen sammen med Bornholms Re-gionskommune, By- og Landskabsstyrelsenog firmaet har holdt to offentlige møder påBornholm, hvor repræsentanter fra to baltiskelande også deltog.
Her blev bl.a. spørgsmål som linjeføring vedBornholm, dumpet ammunition og fiskernesmulighed for fortsat at fiske, selv om derkommer en gasledning, drøftet.
6. Når det gælder Helsinki-kommissionen,som der spørges særligt til, har jeg fået oplyst,at kommissionen på et møde den 15-16. de-cember 2006 blev orienteret om projektet.
Helsinki-kommissionen har herefter ikkedrøftet Nord Stream under henvisning til, atprojektet fulgte Espoo-konventionens regler
7
for høring af landene og for udarbejdelse af enmiljøvurdering.
7. Status for gasledningsprojektet.Afslutningsvis kan jeg nævne, at både Sverigeog Finland har den 5. november i år givet de-res tilladelser til naturgasledningen. Jeg harfået oplyst, at Tyskland og Rusland vil givetilladelse inden årets udgang.
8