Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
MPU Alm.del Bilag 111
Offentligt
755392_0001.png
755392_0002.png
22. oktober 2009

Til miljøminister Troels Lund Poulsen

Affaldssektorens anbefalinger til fremme af affaldsteknologisk innovation.

DAKOFA har med interesse fulgt den igangværende revision af regeringens handlingsplan formiljøeffektiv teknologi og udkastet til regeringens Affaldsstrategi 2009-12, del 2. DAKOFA hilserinitiativerne til styrkelse af den affaldsteknologiske innovation heri meget velkommen. DAKOFAvil gerne bidrage til det videre arbejde med vedlagte notat.I EU smides hvert år 1.3 milliarder tons affald ud, herunder 40 millioner tons farligt affald. Dettesvarer til 3.5 tons per indbygger, og hertil skal yderligere lægges ca. 700 millioner tons affald fralandbruget. I 2020 estimerer OECD, at der vil blive genereret 45 % mere affald end genereret i1995. EU stræber efter at nedbringe affaldsmængderne, bedre udnyttelse af ressourcerne og enudvikling mod mere bæredygtige forbrugsmønstre. Der ikke tvivl om, at affald i fremtiden vil bliveet stigende problem.Det vurderes derfor, at der er hårdt brug for nye teknologiske løsninger til at afhjælpe fremtidensstigende affaldsmængder. Det er ligeledes klart, at for nye løsninger vil der, via den stadig stigendeharmonisering i EU, også være adgang til et meget stort marked, som trods forebyggelsestiltag, vilvære stigende i mange år frem.DAKOFA vil også gerne opfordre miljøministeren til at udvikle et miljøeffektivtudviklingsprogram for affaldssektoren med en årlig bevilling på 200 mil. kr. om året til udvikling af(nye) affaldsteknologier til gavn for dansk miljø, økonomi og eksport.

Affaldssektorens specielle forhold

Affaldssektoren skiller sig positivt ud fra den øvrige miljøteknologiske branche:Affaldshåndtering handler om at beskytte både jord, vand, luft og klimaAffaldshåndtering repræsenterer derfor alle de miljøteknologier der er udviklet og har storviden og teknologi, som efterspørges i andre lande. Det gør affaldssektoren til eteksportmæssigt udstillingsvindue med et bredt register af miljøteknologier og et vigtigtlokomotiv for deres udviklingAffaldssektoren har en meget lang tradition for offentligt/privat samarbejdeAffaldssektoren er ”viceværten” i samfundets materialehusholdning, som nyttiggør dematerialestrømme, som andre aktører har opgivet.

De aktuelle teknologiske potentialer i affaldssektoren

Netop disse specielle forhold giver sektoren en særlig styrke ved udvikling af nye teknologier og etstort potentiale for at være på forkant som ressourceforvalter. Det gælder for nye områder inden forgenanvendelse, som for mere etablerede områder som forbrænding og deponering

Rammebetingelser og faciliteter

Affaldsteknologisk innovation og investering skabes kun med de rette rammebetingelser i form aflovgivning, der er designet så innovationsfremme præmieres samt ens og skærpede krav i EU.Partnerskaber kan skabe førerpositioner på det innovative område, ligesom ’rugekasse-tilskud’ tilmodning af projekter og langsigtede bevillinger til grundforskning på affaldsområdet.

Fokusering af indsatsen på udvalgte områder

DAKOFAs støtter miljøministeren i synspunktet om, at en indsats bør fokusere på nogle udvalgteområder og anbefaler, at følgende områder inddrages:----shredderaffaldvindmøllevinger og andre kompositterbioaffald, herunder sikring af fosforkredsløbetoparbejdning af asker og restprodukter fra termisk behandling
I håb om, at Miljøministeren vil tage DAKOFA’s anbefalinger i betragtning.
Med venlig hilsen
Suzanne Arup VeltzéDirektør