Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del Bilag 94
Offentligt
784920_0001.png
784920_0002.png
Dato: 8. september

Musikalske grundkurser,

udspil fra Statens Kunstråds Musikudvalg

Resumé:

Fra 2010 mister de musikalske grundkurser MGK med bortfaldet af midlerne fra MusikpolitiskeInitiativer 7,5% af deres samlede bevilling. Samtidig anbefales i en rapport en række forbedringer ogudviklingsmuligheder for kurserne. Situationen er uholdbar og vil få alvorlige konsekvenser for denmusikalske talentudvikling i Danmark. Statens Kunstråds Musikudvalg opfordrer derfor til, at der somminimum kompenseres for de bortfaldende midler med et tilsvarende løft på 3 mio. kr. af finanslovensbevilling til MGK.

Finansieringen af MGK

Musikalsk Grundkursus (MGK), som der findes 17 af fordelt på musikskoler rundt i landet, er ifølge enrapport udarbejdet på opdrag af Kunstrådets Musikudvalg i 2008 en uhyre væsentlig faktor irekrutteringen af studerende til de danske musikkonservatorier og andre musikuddannelser. Desudenspiller kurserne en stor rolle i det lokale musikliv i og omkring de kommuner, hvor de findes.MGK var tidligere finansieret af både stat, amter og kommuner med en tredjedel fra hver. Det statsligetilskuds fremskrivning har dog haltet bagefter, hvilket har betydet at det har været en udfordring atopretholde antallet af studiepladser. Dette er der blevet kompenseret for dels ved øgede kommunaleog amtslige midler, dels gennem en ekstra statslig bevilling i 2005-2008 (effektueret i 2006-2009)under Musikpolitiske Initiativer ydet til styrkelse af udviklingen af musikalske talenter.Siden 1. januar 2007 er MGK-kurserne udelukkende finansieret af statslige midler. Fra 2010 bortfalderbevillingen på 3 mio. fra Musikpolitiske Initiativer. Tidligere har der været mulighed for at kommuner ogamter kunne udfylde opståede økonomiske huller, men med statens overtagelse af den samledeøkonomi, eksisterer denne mulighed ikke længere. Dette betyder fra 2010 markant færrestudiepladser på de enkelte kurser, som med en gennemsnitlig størrelse på 30 pladser er megetfølsomme overfor reduktioner i antallet af studerende. Dette vil true de faglige miljøer på kurserne,ligesom det forventeligt vil betyde færre kvalificerede ansøgere til konservatorierne.

Anbefalinger fra rapporten:

Geografisk udbredelse

Hvad MGKs geografiske dækningsområde angår anbefaler rapporten en strukturændring, så MGKrækker ud i et større geografisk område, således at de yngste, fortrinsvis klassiske musikere, ogtalentfulde unge udenfor de hidtidige MGK-byer kan få mulighed for at søge optagelse. Musikudvalget
CVR-nr: 11 87 69 27
Side 2
arbejder på en ændring, der kan knytte kurserne tættere til en hel regions musikskoler og dermedsikre sammenhængen mellem musikskolernes talentlinier, MGK og i sidste ende konservatorierne ogdet lokale musikliv.For at få en bedre udnyttelse af kursusforløbet tilpasses kursets varighed den enkelte elev og blivermellem 1 og 5 år afhængig af alder, anden skolegang m.v. Dette vil sikre, at en større del aftalentmassen kan få mulighed for at søge kurset.

MGK og samspillet med gymnasieuddannelserne

På Sankt Annæ Gymnasium i København har der i en årrække kunne tilbydes en 4-årig kombineretMGK- og gymnasieuddannelse, hvor op til halvdelen af en gymnasieklasse samtidig er MGK-studerende. Med gymnasiereformens tværfaglige krav, er denne model lagt store hindringer i vejen.Løsningen er, at der oprettes hele MGK-klasser på gymnasiet, hvilket samtidig vil udvide antallet afMGK-pladser i København med 72 over en femårig periode. Sankt Annæ Gymnasium har enoverordentlig stor og velkvalificeret ansøgerskare, langt flere, end der i dag kan tilbydes optagelse, oggenerelt er antallet af kvalificerede ansøgere i Københavnsområdet meget større end det, der fornuværende kan imødekommes, hvilket medfører et stort spild af talent. En opgradering af Sankt AnnæGymnasium til hele MGK-klasser vil på en gang rette op på dette forhold og samtidig betyde, at enkombination af MGK og gymnasium kan fungere i den nye gymnasiestruktur, hvilket er en væsentligforudsætning for at kunne rekruttere den yngre talentmasse til MGK.Muligheden for at gå på en MGK-uddannelse kombineret med gymnasium, bør naturligvis ikke væreforbeholdt studerende i hovedstadsområdet. Udvalget ønsker derfor også, at der oprettes etkombineret gymnasium-MGK kursus vest for Storebælt. Dette vil være en logisk opfølgning på etinitiativ fra kulturministerens tidligere musikhandlingsplan Liv i Musikken, hvorfra Holstebro harmodtaget midler til et 3-årigt forsøg med en Skt. Annæ model på folkeskoleniveau.

Opfordring fra Statens Kunstråds Musikudvalg:

En udvidelse af Sankt Annæ-modellen, oprettelse af en tilsvarende vest for Storebælt samt en størregeografisk dækning af MGK har høj prioritet hos Kunstrådets musikudvalg, og vi opfordrer ministerentil at finde midler til dette arbejde til gavn for de mange talenter, der i øjeblikket ikke får chancen for atbruge talentet til en musikuddannelse til trods for, at dansk musikliv har hårdt brug for dygtigemusikere og musikpædagoger.Forholdet mellem kvalificerede ansøgere og antallet af studiepladser har længe været skævt, ogministeren opfordres til at hæve den økonomiske ramme til MGK-kurserne, så fagligheden kanbevares og talentmassen udnyttes.Som minimum skal bortfaldet af midlerne fra Musikpolitiske Initiativer på 3 mio. årligt kompenseresmed et tilsvarende løft af finanslovsbevillingen til MGK-kurserne.