Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del Bilag 69
Offentligt
774825_0001.png
774825_0002.png
NOTATTil Folketingets Europaudvalg

Rådsmøde (uddannelse, ungdom og kultur) den 26.-27. november 2009

KULTUR

6. Fremme af en kreativ generation – udvikling af børns og unges kreativitet

og innovationsevne gennem kulturelle udtryksformer og adgang til kultur

Efter en kort debat konkluderede formanden, at forslaget til rådskonklusioner varvedtaget.

7. Rådets beslutning om et europæisk år for frivilligt arbejde

Formanden oplyste, at Europa-Parlamentet den 26. november 2009 havde godkendt detforeliggende forslag, og Rådets beslutning om at gøre 2011 til et europæisk år for frivil-ligt arbejde blev således vedtaget.

8. Mediekendskab i det digitale miljø

Formanden konstaterede uden debat, at forslaget til rådskonklusioner var vedtaget.

9. Digitalisering af kulturelt indhold i Europa

Formandskabet havde under punktet foreslået en politisk drøftelse vedr. digitaliseringaf kulturelt indhold, herunder særligt bøger, med udgangspunkt i en række spørgsmålom 1) mulige centrale emner for et europæisk initiativ til fremme af ensartede vilkår fordigitaliseringen, 2) mulige nationale og europæiske indsatser til fremme af privategrænseoverskridende initiativer til digitalt at tilgængeliggøre kulturelt materiale og 3)mulige nationale indsatser for at stille kulturelt materiale til rådighed gennem DetEuropæiske Digitale Bibliotek Europeana.Der var enighed om, at spørgsmålet om digitalisering af kulturelt indhold, herunderbøger, rejste en række vigtige problemstillinger, herunder behovet for at sikre borgeresadgang digitalt til deres kulturarv og samtidig respektere ophavsrettighederne. I denforbindelse blev der slået til lyd for løsninger, der balancerede de forskellige hensyn,ligesom der fra flere sider blev erklæret støtte til Europeanas fortsatte udbygning.Flere lande opfordrede til et europæisk initiativ til løsning af en række ophavsretligespørgsmål – f.eks. en fælleseuropæisk model for håndtering af de såkaldt forældreløseværker samt muligheder for etablering af grænseoverskridende licenseringsmodeller.En gruppe af lande fandt, at det var nødvendigt at undersøge mulighederne for atfremme offentligt-private partnerskaber med henblik på at sikre nødvendig finansieringi forbindelse med tilgængeliggørelse af kulturelt materiale. I den forbindelse blev kul-turinstitutioners vigtige rolle og bidrag fremhævet.2. december 2009
J.Nr.2004-24276-54
Side 2
Et forslag om at nedsætte en vismandsgruppe bestående af repræsentanter for et antalmedlemsstater med det formål at kaste lys over problemstillinger vedr. digitalisering ogtilgængeliggørelse af kulturelt indhold vandt bred tilslutning.Danmark pegede på vigtigheden af at fastholde fokus på bred tilgængeliggørelse afkulturelt materiale i digital form og understregede, at både private initiativer, nationalekulturinstitutioner og offentligt-private partnerskaber havde en vigtig rolle at spille iden forbindelse. Det var således vigtigt sørge for, at de relevante aktører havde godeforhold at arbejde under. Danmark fandt mht. ophavsretsområdet, at man burde under-søge mulighederne for at skabe grænseoverskridende licenseringsmodeller.Kommissionen betonede nødvendigheden af, at borgerne fik adgang til deres rige kul-turarv og henviste til, at kun én procent af bøger på Europas nationale biblioteker vardigitaliseret, og at kun fem procent af disse bøger var gjort tilgængelige gennem Euro-peana. Kommissionen opfordrede alle til at medvirke til at øge det digitale udbud afkulturelt indhold og pegede på øget prioritering af digitaliseringen, offentligt-privatepartnerskaber samt lovgivning på ophavsretsområdet som vejen frem. I den forbindelseoplyste Kommissionen, at der allerede forelå skitser til initiativer vedr. forældreløseværker. Kommissionen var endvidere i færd med at undersøge høringssvar fra sinbrede høring om Europeanas fremtid, og de indkomne svar afspejlede et udbredt ønskeom at gøre Europeana permanent.