Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del Bilag 40
Offentligt
753621_0001.png
753621_0002.png
Gladsaxe, 6. november 2009

Oplæg til møde med Folketingets Kulturudvalg

– onsdag d. 11. okt. 2009, kl. 10 15Gladsaxe NY Teater har med det gamle Gladsaxe Teater som baggrund, i 45 væretet enestående kulturelt fyrtårn, ikke alene i selve Gladsaxe Kommune, men ud overdet ganske land.Med sit fleksible rum, sin egenartede rå atmosfære, sit gennem mange år samledelys og lydudstyr beregnet til store og sjældne oplevelser, sine enorme kostume ogrekvisitmagasiner, samt snedker, smede og kostumeværksteder hører teatret tilblandt ”de store” i det københavnske teaterliv. Faktisk det tredje største efter DetKongelige Teater.Hemmeligheden ved Gladsaxe NY Teater er det store og dog intime black box-teaterrum, som ikke findes andre steder i den størrelse.Historisk hører teatret til det eksperimenterende, det nyskabende altid overraskende.Begrebet ”totalteater” blev skabt her, men også det morsomme og folkelige mestrervi (Dario Fo: ”De betaler ikke! Vi betaler ikke!” og ”Mød mig på Cassiopeia” f.eks.).Med det flotte Gladsaxe Folkekor er teatret dybt forankret i den lokale befolkning,men teatrets publikum kommer fra hele regionen, ja fra hele landet.Til ”Hamlet” (2006) kom der f.eks. busser med gymnasiaster og deres lærere frahele landet.Med Gladsaxe Gymnasium, som kalder sig ”Dramagymnasiet” har vi et fintsamarbejde.Kunstnerisk har teatret altid den højeste kvalitet, og de uforglemmelige oplevelsersom målsætning.Går det godt? – Ja!Hvad er så problemet?Problemet er ganske enkelt, at teatret i skiftet fra det gamle til det ”nye” teater, harskiftet status fra at være et stort storbyteater til et lille egnsteater.Et egnsteaters lille støtte, i vores tilfælde 3,7 mio. (fra 2010), er ikke i stand til atdrive så stor en virksomhed, som vores.Tager man så i betragtning, at vores husleje til Undervisningsministeriet, voresejendomsskat, samt fællesudgifter til Gladsaxe Gymnasium tilsammen bliver 2 mio.,så er der kun 1,7 mio. tilbage.I de 3 år Gladsaxe NY Teater har eksisteret, er det lykkedes os at skaffe dennødvendige økonomi udefra.Det er slut nu, dette eventyr!
2
Dels på grund af krisen, dels på grund af, at fonde og erhvervsliv – med rette –mener, at det ikke er dem, der skal være grundlag for teatret.Det er en stor, stor skam, hvis et så sjældent og dejligt teater som Gladsaxe NYTeater bare skal forsvinde som producerende teater.Men ”overlevelsen” kræver en helt ny struktur.Vi foreslår derfor:At Gladsaxe NY Teater kan blive et af regionsteatrene med det opdrag, udover atlave en stor produktion selv, at være en platform for alle landets egnsteatre (Ja,også provinsteatrene, hvis det skulle være). Der foregår så mange ting af så højkvalitet, hos vore ”brødre og søstre” ude i landet, som København burde se, ogmåske suge næring af.Man kunne hermed også angribe den mistro til ”københavneriet”, der findes udbredtog samtidig forfølge tanken om et forpligtende samarbejde mellem egnsteatrene ogstorbyteatret.Fra Gladsaxe NY Teaters side mærker vi en stor interesse for at bruge os som denhovedstadsåbning, alle mangler.Indtil nu har vi allerede haft fine samarbejder med Vendsyssel Teater og TeamTeatret.Idet vi virkelig tror på denne model, der så kræver en yderligere hjælp på 5 mio. ,foreslår vi, at det kunne komme til en prøve på f.eks. 3 år.Af andre forslag har vi disse:At Staten betalte vor husleje, således som det forholder sig med Det Ny Teater.Eller at vort teater igen kom ind under Københavns Teater, hvor vi jo faktisk hører til.

Kaspar Rostrup

Teaterchef
Gladsaxe NY TeaterBuddinge Hovedgade 81, 2860 Søborg+45 39 67 05 00www.gladsaxenyteater.dkBank: Danske Bank, Bagsværd Erhvervsafdeling, Reg. 3140, Konto 3140670324CVR 29 93 81 80