Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del Bilag 38
Offentligt
752566_0001.png
752566_0002.png
5. november 2009
Folketingets KulturudvalgFolketingetChristiansborg1240 København K

Supplerende oplysninger om ARoS i forbindelse med foretræde

onsdag d. 11. november 2009

Kære medlem af Folketingets KulturudvalgFørst tak for invitationen til foretræde i Kulturudvalget den 11. november kl. 10.30 ogendnu engang tak for jeres besøg på ARoS den 10.september. Vi glæder os til mødet påonsdag og har hermed fornøjelsen at fremsende supplerende oplysninger, som kanmedvirke til at belyse ARoS’ situation. Det er vores håb, at disse oplysninger kan indgå ijeres overvejelser og den videre sagsbehandling.ARoS er bygget som Danmarks første demokratiske kunstmuseum – et hus for alle.Dermed har ikke alene Århus, men hele Danmark fået et fantastisk billedhus, som erelsket af alle generationer. 1,7 mio. menneske i alle aldre fra ind- og udland har gennemde første fem år besøgt museet. Af disse var hver fjerde et barn under 18 år. Den bredebefolkning har taget imod ARoS, og gjort museet til en succes.Efter tre usædvanligt succesfulde åbningsår med over en million gæster og storegenindtjening har ”hverdagen” meldt sig for ARoS fra og med 2007 i form af underskudpå 3,2 mio. kr. i 2008 samt et forventet minus i 2009 på 1,9 mio. kr. Disse underskud ermuseet ikke selv i stand til at finansiere, idet ARoS er uden egenkapital, og da denoffentlige driftsstøtte i udgangspunktet er fastlagt ud fra egenindtjeningen i succesårene.For ARoS har denne situation i de seneste to-tre år medført en permanent krisestyring,hvor langtidsplanlægning er vanskeliggjort.

Budget 2010

Vi sidder netop nu med Budget 2010 i den ene hånd og Deloittes rapport i den anden.Vi har naturligvis studeret rapportens 23 forslag til indsatsområder, og flere afanvisningerne har vi taget til efterretning og implementeret. Desværre viser det sig, atdisse alene langt fra er tilstrækkelige til at dække vores strukturelle underskud. Men hvisstærkere midler skal tages i brug, vil det få dramatiske konsekvenser for alt dét, museeter blevet kendt for, og som folk holder af ved ARoS.
Det vil således have meget uheldige virkninger, hvis museet bliver nødsaget til at følge
rapportens anvisninger om:At museet på hverdage kun skal være åbent kl. 14-17, hvilket selvsagt vil være enalvorlig hindring for skolebørns og unges adgang til billedkunstenAt museet må acceptere ikke længere at kunne erhverve internationalnutidskunst med støtte fra f.eks. Ny Carlsbergfondet (som allerede har doneret40 mio. kr. til ARoS)At museet ville være tvunget til en omlægning af udstillingsprogrammet frainternational profil til et mere sekundært udstillingsprogram med store tab ibesøgstallet som følge.At museet skulle gennemføre yderligere afskedigelser efter allerede at haveindført ansættelsesstop gennem det seneste år og reduceret i en snesmedarbejderes arbejdstid. Yderligere afskedigelser vil ikke kunne finde sted,uden at det vil få indflydelse på ikke alene museets sikkerhed ogaktivitetsniveau, men også på museets helt essentielle egenindtjening

Appel om hjælp

Selv om 3,5 mio. kr. måske ikke lyder af så meget, så er det helt afgørende for ARoS’økonomi og muligheder for at opfylde sin opgave som det vestlige Danmarkinternationale kunstmuseum.Ikke for at være grædekone, men ovennævnte nedskæringer ville få meget alvorligekonsekvenser ikke blot for ARoS’ og museets publikum fra hele landet, men også forÅrhus og byens kulturelle image.Hvis ikke ARoS kan opretholde sit nuværende niveau, må man forudse, at vi også vil misteinteresse blandt sponsorer, fonde, internationale samarbejdspartnere, medlemmer afARoS Klubben (pt. 8.000 medlemmer) og andre interessenter.Ifølge en uafhængig analyse foretaget af Jysk Analyse havde ARoS et samfunds-økonomisk betydning svarende til ca. 70 mio. kr. i 2008.
Med de venligste hilsner
Carsten FodeAdvokat (h) llmFormand for bestyrelsen
Jens Erik SørensenMuseumsdirektør, mag.art.
2/2