Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del Bilag 283
Offentligt
893811_0001.png
893811_0002.png
27. september 2010
I tilknytning til rapporten ’Spændvidder – om kunstog kunstpolitik’ vedlægges pressemeddelelse afdags dato.
Modernisér kunststøttenPressemeddelelse
Den danske kunststøttepolitik er ude af trit med både nye tendenser i kunstlivet ognyudviklinger blandt kunstpublikummet. Det er den overordnede konklusion i en uafhængigrapport fra Kulturpolitisk Forskningscenter i Århus. Rapporten er bestilt af Statens Kunstråd, oger udarbejdet af professor Jørn Langsted m.fl.

Kunststøttens forældede strukturer

Kunstlivet ser i dag meget anderledes ud, end det gjorde i 60’erne, da strukturerne påkunststøtteområdet blev grundlagt. Megen kunst passer f.eks. ikke længere ind i de traditionelleopdelinger mellem de fire store kunstområder billedkunst, musik, litteratur og scenekunst.Alligevel fordeles langt størsteparten af kunststøtten af politikerne via Finansloven til de storetunge kunst- og kulturinstitutioner, der hovedsageligt tilgodeser de klassiske kunstarter og haren skarp opdeling mellem kunstarterne.

Politikken overser publikum

Rapporten slår samtidig fast, at kunstpublikummet i dag er langt mindre dedikerede til bestemtetilbud end tidligere, men at kunstpolitikken ikke tager højde for dette. En nyere tendens blandtkunstpublikummet er den ”kulturelle altæder”, der ikke alene satser på de velkendte genrer ellerden etablerede kunst, men også går efter kreative eksperimenter og interessante hybridformer.

Professor Jørn Langsted siger:

”Kunstpolitikken sakker bagud, når der alene satses på traditionelle genrer og på etableredeskel mellem genrer og kunstarter. Den danske kunststøtte er god til traditioner, men ikke til
Side 2
nyudviklinger. Og den tager ikke højde for, at forskellige publikumsgruppers adfærd ændrer sigkraftigt i de her år. Det giver alt i alt nye udfordringer til kunstpolitikken. Den allervigtigsteudfordring for en fremadrettet kunstpolitik er, at den hele tiden må tage stilling til: Hvad erkunst? Hvad er kunstnerisk kvalitet?”

Mads Øvlisen, formand for Statens Kunstråd, siger:

”Rapporten konkluderer, at kunstlivet er løbet fra kunstpolitikken. Nu glæder jeg mig til atmødes med politikerne på torsdag til det seminar, som repræsentantskaberne for StatensKunstråd og Statens Kunstfond holder for at diskutere kunstpolitik med politikerne. Der er flereog flere ting, der indikerer et kæmpemæssigt behov for, at vi sammen får kigget nærmere påhele kunststøtteområdet.”

Fremtidens kunstpolitik skal ifølge rapporten forholde sig til:

Det store potentiale i publikumsgrupper, som frekventerer kunst- og kulturtilbudFordelene ved det moderne samfunds brug af kunsten som en identitetsressourceEn klar politik for den offentligt støttede kunsts funktion i et samfund med mange andredagsordener på kunstområdetEn ny kulturel virkelighed, hvor kunstarter og genrer ikke længere er egenrådigeDen generelle samfundsudviklings sammenhæng med kunstens forcer iundervisningsøjemed
Yderligere oplysningerFor yderligere oplysninger om rapporten kontakt Jørn Langsted på tlf. 89 42 1812 eller tlf. 26 7016 52, øvrige henvendelser kan rettes til kommunikationschef i Kunststyrelsen Marianne Strøm,tlf. 21 45 24 40.