Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del Bilag 226
Offentligt
856968_0001.png
856968_0002.png
856968_0003.png
KulturministerietNybrogade 21203 København K.Att.: Kulturminister Per Stig Møller
27. maj 2010

Vedr. TV2's regionale mediedækning af området Kjellerup, Silkeborg

Kommune

Kære Per Stig Møller,Jeg skriver til dig om de regionale TV2 stationernes dækningsområde. Silkeborg Kommuneblev dannet ved sammenlægning af Gjern, Them og Silkeborg Kommuner, som alle lå iÅrhus Amt, samt Kjellerup Kommune, som lå i Viborg Amt.I forbindelse med kommunalreformen blev der ikke ændret i TV2’s regionaledækningsområder. Det betyder, at en mindre del af Silkeborg Kommune i dag blivermediemæssigt dækket af TV2’s regionale station TV Midt-Vest, mens resten dvs.størsteparten af kommunen dækkes af TV2 Østjylland.Det skyldes, som du formodentlig er bekendt med, at opdelingen er baseret på de gamleamtsgrænser – og ikke på de nye kommunale grænser.Det oplever jeg desværre som både problematisk og kritisabelt, ikke mindst set med enborgmesters øjne. Helt konkret betyder det fx, at relevante kommunale nyheder oginformationer ikke altid når ud til alle de berørte borgere, fordi det efterkommunalreformen og den heraf afledte indbyrdes aftale imellem TV2’s regionalestationer om journalistiske dækning af de ”nye kommuner” kun er TV2 Østjylland, derdækker det kommunale stofområde i Silkeborg Kommune. Det gør TV Midt-Vest slet ikke i
Borgmesteren
Søvej 1, 8600 SilkeborgSøvej 1 ¶ 8600 SilkeborgTlf.: 8970 1000www.silkeborgkommune.dk
samme omfang, dvs. kun rent undtagelsesvis hvis der fx er ministerbesøg og lignendestørre begivenheder.Det mener jeg er problematisk i forhold til den public service-forpligtigelse, som bl.a. ogsåTV2 regionale stationer har. Det betyder nemlig, at de mange Kjellerup-borgere, som viafx en antenneforening kun har mulighed for at se TV Midt-Vest ofte ikke har adgang tilvæsentlige informationer om og fra den kommune, som de er en del af. Det er uheldigt,fordi mange i dag vælger at få hovedparten af deres lokale/regionale nyheder via TV2regionale stationer.Konsekvensen er, at den regionale TV2 mediedækning af Silkeborg Kommune er diffus,fordi hovedparten af borgerne i Kjellerup-området (ca. 14.000) i dag modtager ennyhedsdækning, der ikke afspejler kommunens liv i alle aspekter, dvs. en genkendeligkulturel, social, underholdningsmæssig, sportslig og ikke mindst politiske hverdag medtætte relationer til den østjyske region – men i stedet en mindre genkendelig vestjyskrelateret nyheds- og informationsformidling. Det er en viden, som jeg baserer på demange henvendelser, som bl.a. jeg og de øvrige 30 byrådsmedlemmer har modtaget omdette fra borgere, antenneforeninger og tv-forhandlere i Kjellerup-området.Jeg og mine politiske kolleger har svært ved både at forstå – og at forklare overfor voresborgere, at dækningsområdet for TV2 Østjylland fortsat her i 2010 er det tidligere Århusamt, mens TV Midt-Vest’s dækningsområde er de tidligere Viborg og Ringkøbing amter.Det giver med såvel en nutidig som en fremtidig optik slet ingen mening, ikke mindst fordiamterne ikke længere eksisterer – og slet ikke i borgernes/seernes optik og hverdag.Jeg er bekendt med, at dækningsområderne for TV2-regionerne hører underKulturministeriet, dvs. er kulturministerens ansvarsområde. Jeg har desuden erfaret, atdet er i regi af dit ministerium, at ændringer skal foranlediges.Derfor vil jeg og mine politiske kolleger i Silkeborg Kommune bede om, atKulturministeriet tager den nuværende opdeling af dækningsområderne op til revisionmed henblik på at definere fremtidens sende- og dækningsområder ved dekommunegrænser, der er gældende i dag. Dette bør være en ambition, der overskyggeralt andet. Det vil sige, at det i fremtiden kun er TV2 Østjylland, der dækker SilkeborgKommune som et samlet geografisk område.
Side 2
Vi ønsker med andre ord, at hele Silkeborg Kommune er TV 2 Østjyllandsdækningsområde – og at der derfor snarest muligt bliver åbnet for de tekniske ændringer,der kan sikre, at alle vores borgere har mulighed for at modtage signalet fra TV2Østjylland.Måtte jeg høre fra dig inden længe.
Med venlig hilsen
Hanne Bæk OlsenBorgmester i Silkeborg Kommune
Side 3