Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del Bilag 197
Offentligt
841505_0001.png
841505_0002.png

Fra:

Niller Madsen [mailto:[email protected]]

Sendt:

5. maj 2010 16:42

Til:

Karin Nødgaard

Emne:

lokal-tv's fremtid
Til Karin Nødgaard, Kulturminister Per Stig Møller og Folketingets Kulturudvalg.Ang. ikke-kommercielt lokal-tv’s fremtid.Ikke-kommercielt lokal-tv havde i mange år, frem til digitaliseringen 1.november 2009, levet enomtumlet tilværelse, hvor man alle steder i landet – undtaget København – var henvist til at sendeom formiddagen på skiftende kommercielle tv-kanaler ejet af den private tv-aktør SBS.Så derfor var det med store og glædelige forventninger, at vi – de fynske lokal-tv stationer – så fremtil at kunne sende også eftermiddag og aften på en helt ny kanal sammen med TV2-regionerne.En væsentlig del af forventningen var knyttet til at lokal-tv igen – godt nok indirekte pga. kanal-fællesskabet med TV2-regionerne og Tegnsprogs-Tv - ville blive omfattet af Must Carry reglerne.Men virkeligheden for ikke-kommercielt Tv i MUX 1, har indtil videre været en blandet fornøjelse,når vi ser på hvor mange der på nuværende tidspunkt overhovedet kan modtage den nye kanal.Da mange antenneforeninger har valgt at videresende det digitale signal fra udvalgte tv-kanaler igammeldags analog form, har det betydet, at den nye kanal med lokal-tv og TV2-regionernesaftentime, iflg. en måling i marts måned kun kunne modtages af 16% af befolkningen.Hos TV2-Fyn taler de frustreret om den hemmelige kanal, og hos de ”gamle” lokale tv-stationer,kommer der jævnligt henvendelser fra ”gamle seere”, der ikke længere kan finde kanalen, fordi demodtager et analogt signal fra deres antenneforening, der af forskellige årsager har valgt, ikke atmedtage den nye kanal i den pakke de videresender analogt – det gælder bl.a. alle deantenneforeninger der har entreprise med YouSee.Sendesamvirket for 19 sendetilladelsesindehavere til lokal-tv på Fyn, håber derfor at der i denkommende medielovgivning ville blive set nærmere på must-carry reglerne for dansk produceretikke-kommercielt Tv, der støttes med skatte kroner fra kulturministeriet.Sendesamvirket for Kanal Hovedstaden har i et notat opstillet en række gode argumenter for atlokal-tv sikres en rimelig plads i tv-udbudet i Danmark. Bl.a.Debatten i den demokratiske proces vil blive mindre mangfoldig, hvis denne dækning over-lades til de nuværende regionale og landsdækkende tv-stationer.Dækningen af den lokale historie og begivenhed vil blive mindre, hvis mulighederne for tv-dækning begrænses.
Adgangen til at lære anvendelsen af tv-mediet vil blive mindre, så færre personer vil læremediet at kende, så fødekæden til film-, tv og multimedie-brancherne reduceres.Herudover vil ikke-kommercielt tv være et godt ”praktiksted” for de mange kreative sjæle,der vil afprøve deres ideer i den nye digitale verden. En god ”rugekasse”, der kan blivefødekæde til en forsat stærk udviklingen af samspillet mellem kunstnerisk kreativitet og denye digitale muligheder. Ikke-kommercielt tv styrker mangfoldigheden og pluralismen imediebranchen.
Sendesamvirket Fyn er enige i argumenterne fra Kanal Hovedstaden. Vi kan også tilslutte os deforslag til forbedring af vilkårene for lokal-tv, der bliver nævnt i det samme notat. Bl.a.1.2.3.25 % af kapaciteten i MUX 1 reserveres til regional- og lokal-tv ved overgangen til Mpeg4.Der afsættes midler til DR, så DR kan lancere deres kanaler på MUX 8 i DVB-T2 formatet.ikke-kommercielt tv sender på deres egen kanal på MUX 1 fra overgangen til Mpeg4 isamarbejde med TV2-Regionerne. Tegnsprogskanalen flyttes til en anden kanal.MUX 1 og 2 kanalerne skal være omfattet af ”must-carry” i antenneforeningerne og hoskabeldistributørerne. Der reserveres en pulje på 25 mio. kr. til at lancere kanalerne vedovergangen til Mpeg4.der afsættes 50 mio. kroner årligt fra 2011 i en særskilt pulje til ikke-kommercielt tv, dersatsreguleres i samme takt som licensindtægterne.betalingen til Digi-TV sættes ned til 50 kr. ekskl. moms pr. regional sendetime og 400 kr. pr.landsdækkende sendetime i forbindelse med overgangen til Mpeg4.der afsættes 50.000 kr. i tilskud pr. sendesamvirke til dækning af administrativeomkostninger samt 100.000 kr. pr. sendesamvirke til uddannelsesaktiviteter.der nedsættes et arbejdsudvalg med repræsentanter fra sendesamvirkerne, der har tilopgave at udarbejde et forslag til en administrativ enkel tilskudsmodel, der fremmeropbygningen af kreative ikke-kommercielle tv miljøer i en seervenlig sendeflade.
4.5.6.7.
Hele notatet fra Kanal Hovedstaden vedhæftes.Venlig hilsenNiels Henrik MadsenFormand Sendesamvirket region FynTlf. 40 215 415 – [email protected]