Kulturudvalget 2009-10
KUU Alm.del Bilag 120
Offentligt
795394_0001.png
795394_0002.png
795394_0003.png

Arrangement:

Dato og klokkeslæt:

Sted:

Besvarelse af samrådsspørgsmål M og N – åbent samrådOnsdag d. 3. februar kl. 10.00Folketingets Kulturudvalg, lokal S-092
Udvalget har jævnfør samrådsspørgsmålene

for det første

bedt mig om at redegøre forformålet med og tilrettelæggelsen af udredningen om Fremtidens Museumslandskab.

For det andet

har det bedt mig om at redegøre for det rimelige i, at arbejdsgruppenbag udredningen kun har repræsentanter fra Kulturministeriet, Kulturarvsstyrelsen ogto statslige museer i København.Det gør jeg meget gerne, og jeg vil gerne besvare de to spørgsmål under et.---Først vedrørende formålet med udredningen:På min danmarksturné sidste år oplevede jeg en klar efterspørgsel efter, at vi får tagetet samlet blik på museumsområdet. Derfor besluttede jeg, at en udredning om museer-nes struktur skulle indgå som en del af strategien ”Kultur for Alle”, og derfor har jeg nusat udredningen i gang.Det er også meget naturligt at diskussionen om museerne kommer nu - i logisk forlæn-gelse af kommunalreformen. Når vi har fået et helt nyt kommunalt landskab, er detklart, at der også er behov for samlet at se på museumslandskabet.Det danske museumslandskab er under forandring i disse år. For få år siden var der ca.150 statsanerkendte museer og 8 statslige museer. Nu er antallet af statsanerkendtemuseer nede på ca. 125. Reduktionen er først og fremmest sket ved frivillige sammen-lægninger. Men ser man ud over det museale Danmarkskort er det slående, at sammen-lægningerne er sket mere eller mindre tilfældigt.Mit mål med udredningsarbejdet er at skabe grundlaget for fremtidens museumsland-skab.Et landskab med bæredygtige museer, der formidler på en måde som publikum finderattraktiv og tidssvarende.Museer, der har optimale forudsætninger for at bevare kulturarven til de kommendegenerationer.Museer, der i samspil med private og lokale myndigheder løser opgaver om arkæologi,byplanlægning og bevaring af fortidsminder.Museer der har kræfter og kapacitet til at forske på internationalt niveau og museer,der fortsat indsamler nye genstande til at dokumentere fortid og nutid.Kort sagt et museumsvæsen der er i takt med tidenI kommissoriet er der lagt vægt på at få belyst følgende centrale spørgsmål:En status over det eksisterende museumslandskab, med en analyse af dets ud-fordringer.Anbefalinger om principper for organisering af museernes kerneopgaver.
J. NR. 2004-25470-8
Side 2
Anbefalinger om fremtidens museumsstruktur mv. – herunder organisering,ansvarsfordeling, samarbejde med skoler, forskningsinstitutioner og kulturinsti-tutioner samt strategier for kompetenceudvikling og brug af nye medier.Bevaring af museernes lokale forankring og tilgængelighed.Konkrete anbefalinger vedr. en evt. revision af museumsloven.
Udredningens anbefalinger skal operere inden for den eksisterende økonomiske rammefor drift af museumsvæsenet og skal respektere den velfungerende arbejdsdeling mel-lem stat og kommuner.Tanken er endvidere, at udredningen skal se på hele det statslige og statsstøttedemuseumsvæsen.Som det fremgår af indledningen til kommissoriet, står de statsanerkendte kulturhisto-riske museer nok over for særligt store udfordringer, men udredningen skal også omfat-te både de naturhistoriske museer og kunstmuseerne.Målet er at det skal munde ud i et sæt anbefalinger, der giver et samlet perspektiv påfremtidens museumslandskab i Danmark.----I forhold til selve arbejdsgruppen vil jeg gerne starte med at fastslå, at jeg har ønsketstørst mulig åbenhed i arbejdet med udredningen.Det er min erfaring, at bredt sammensatte, traditionelle udvalg har en tendens til atlukke sig om sig selv, indtil de barsler med en rapport.Jeg har derfor valgt at tilrettelægge arbejdet med udredningen på en helt anderledesmåde – som en åben proces, hvor arbejdsgruppens opgave er at sikre gennemførelse afdenne åbne proces.Det er besluttet at nedsætte en bredt sammensat fokusgruppe, som kan hjælpe med atkvalificere udredningen.Fokusgruppen mødes første gang i forbindelse med opstarten af forløbet og igen når vinærmer os en færdig udredning.Den skal bestå af museumsfolk, repræsentanter fra kommunerne, særlige sagkyndigeog repræsentanter for interesseorganisationerne på området, herunder Organisationenaf Danske Museer og Sammenslutningen af Museumsforeninger i Danmark.Det er planlagt, at gruppen skal bestå af 20-25 personer. Hvis I har forslag til medlem-mer er I meget velkomne til at sende dem til Kulturministeriet – vi er meget åbne overfor gode forslag. Det må dog gerne ske relativt hurtigt, da vi håber at gruppen kanetableres i løbet af de næste par uger.Der er endvidere planlagt en række temakonferencer, hvor der bliver gået i dybden medmuseernes hovedopgaver – indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling.Temakonferencerne vil blive afholdt rundt i landet, så vi er sikre på, at interessenter,fra alle egne af Danmark, kommer til orde.
Side 3
Endelig vil Kulturarvsstyrelsens årsmøde i maj – hvor der deltager over 300 personerfra museumsverdenen og kommunerne – have strukturspørgsmålet som sit gennemgå-ende tema.Det fremgår af kommissoriet, at der efter sommerferien vil blive offentliggjort en midt-vejsrapport. Så alle kan også deltage i debatten undervejs.Efter hele processen vil udredningen, der skal indeholde forskellige forslag til fremti-dens museumslandskab, blive sendt ud i en bred offentlig høring, så alle bliver hørtinden vi går i gang med udmøntningen.Og – for at organisere denne proces har jeg nedsat et arbejdsudvalg.Det arbejdsudvalg består af Kulturministeriets departement og Kulturarvsstyrelsen,som er den ansvarlige styrelse på området.Vi har også inddraget direktørerne for de respektive hovedmuseer, Nationalmuseet ogStatens Museum for Kunst, i udvalget.Det er for at sikre, at vi i arbejdsudvalget har en meget solid faglig ekspertise, både pådet kulturhistoriske og det kunstneriske område.De sidder der altså på ingen måde som ”repræsentanter” for de to store museer, ellerfordi udredningen primært skal handle om de statslige museer i København – tværti-mod.Vi har med den arbejdsmodel valgt at bruge en åben og inddragende arbejdsmetodefrem for det traditionelt mere lukkede udvalgsarbejde, og det er jeg helt sikker på at dervil komme ikke kun en særdeles spændende proces – men ikke mindst også et rigtigtgodt resultat ud af.