Kommunaludvalget 2009-10
KOU Alm.del Bilag 25
Offentligt
760634_0001.png
760634_0002.png
760634_0003.png
760634_0004.png
16. november 2009

Kommissorium for Finansieringsudvalgets arbejde med udligningssyste-

met som opfølgning på den politiske aftale af 17. marts 2009 om opfølg-

ning på finansieringsreformen

1. BaggrundSom led i strukturreformen blev der med virkning fra 2007 gennemført en fi-nansieringsreform med henblik på bl.a. at tilpasse den kommunale finansieringtil den ændrede opgavefordeling og den nye kommunale struktur. Det var et ledi den politiske aftale om finansieringsreformen, at der i folketingsåret 2008-09skulle foretages en vurdering af behovet for eventuelle ændringer i de socio-økonomiske kriterier med virkning fra 2010.Finansieringsudvalget afgav i februar 2009 en rapport om opfølgning på finan-sieringsreformen. Forligspartierne (Venstre, Det Konservative Folkeparti,Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre) indgik herefter den 17. marts 2009en aftale om opfølgning på finansieringsreformen. På baggrund heraf vedtogFolketinget i maj 2009 nogle tilpasninger af tilskuds- og udligningssystemetmed virkning fra 2010 (Lov nr. 491 af 12. juni 2009).Det fremgik endvidere af aftalen af 17. marts 2009:”Der har i de seneste måneder været fremført kritik fra kommuner, der mener,at de socioøkonomiske udgiftsbehov undervurderes og fra andre kommuner,som mener, at andre dele af udgiftsbehovsopgørelsen bør være mere præcis ogdækkende. Partierne er enige om vigtigheden af, at det udgiftsbehov, der indgåri udligningsberegningerne, for såvel de sociale som for de øvrige udgiftsområ-der afspejler kommunernes reelle udgiftspres og faktiske opgaver.Der igangsættes i den forbindelse en samlet analyse og evaluering af kommu-nernes udgiftsbehov. Der forudsættes i den forbindelse inddraget erfaringer frade første tre år efter finansieringsreformens gennemførelse. Analysen gennem-føres af Velfærdsministeriets Finansieringsudvalg.”I tilknytning til finansieringsreformen blev foretaget analyser af sociale ud-giftsområder som baggrund for fastlæggelsen af opgørelsen af kommunernessocioøkonomiske udgiftsbehov. Der blev samtidig gennem de fastlagte kriteriermv. søgt at tage højde for, at opgørelsen også skal afspejle det udgiftspres, somsocioøkonomiske faktorer kan medføre på andre udgiftsområder, som fx. æld-reområdet, sundhedsområdet, folkeskole og dagpasning. Endvidere indgår al-dersprofilen for visse sociale udgiftsområder i opgørelsen af demografisk ud-giftsbehov.
Side1af4Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@3801d3c5\@[email protected]
Der er således et ønske om at kunne foretage en vurdering af sammenhængenmellem socioøkonomiske forhold og variationerne i udgiftspres på de storekommunale serviceområder, hvor samspillet mellem de to dele af udgiftsbe-hovsopgørelserne samt mellem forskellige serviceområder inddrages.2. Udvalgets opgavePå den baggrund anmodes Indenrigs- og Socialministeriets Finansieringsudvalgom at iværksætte en analyse og evaluering af den samlede opgørelse af kom-munernes udgiftsbehov, herunder:En vurdering af udgiftsbehovenes præcision og den tekniske udform-ning af de enkelte udgiftsbehovskriterier.En vurdering af sammenhængen mellem de sociale forhold og varia-tionerne i udgiftspres på de store kommunale serviceområder.Udvalget kan i relation hertil også overveje andre eventuelle udligningstekni-ske spørgsmål.På baggrund af udvalgets analyser skal udvalget opstille alternative mål forkommunernes udgiftsbehov og foretage konsekvensberegninger for de enkeltekommuner på baggrund af disse udgiftsbehovsmål.Af aftalen af 17. marts 2009 fremgik også:”Endvidere er der enighed om, at der i udligningen så vidt muligt bør tages høj-de for, at produktionsjord har en lavere værdi som beskatningsgrundlag endanden jord. Selv om den økonomiske virkning af dette forhold allerede indgik ide beregninger, der lå til grund for finansieringsreformen, vil det være hen-sigtsmæssigt at indpasse en sådan indregning i systemet, når det på et eventueltsenere tidspunkt kan ske uden utilsigtede byrdefordelingsmæssige forskydnin-ger.”Udvalget anmodes derfor også om at vurdere mulighederne for, at indregnin-gen af ejendomsskatter i udligningen kan tilpasses, således at der korrigeres forden lavere skatteværdi af produktionsjord, uden at der sker utilsigtede byrde-fordelingsmæssige forskydninger.Udvalget anmodes tilsvarende om at vurdere, om eventuelle forslag til ændrin-ger i kommunernes medfinansiering på sundhedsområdet giver anledning tilvæsentlige byrdefordelingsmæssige forskydninger, og i så fald at inddragedisse i overvejelserne om justeringer i udgiftsbehovsopgørelsen.3. Delelementer i arbejdet vedrørende kommunernes udgiftsbehovUdvalgets analyser og evaluering kan baseres på en kombination af flere for-skellige metoder:a. Nye eksplorative undersøgelser:Der gennemføres undersøgelser, evt. med ekstern bistand, på nogle centraleudgiftsområder, hvor udgiftsdrivende faktorer kan være særligt vanskelige atafdække. Det drejer sig specielt om:
Side 2 af 4Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@3801d3c5\@[email protected]
Socioøkonomiske faktorer på det specialiserede socialområde, herun-der særligt med fokus på udsatte familier.Betydningen af udviklingen på beskæftigelses- og førtidspensionsom-rådet.Betydningen af socioøkonomiske faktorer for kommunernes udgifter tilblandt andet dagpasning, skole og ældre.
b. Evaluering af de eksisterende udgiftsbehovskriterier og overvejelser om nye:I forbindelse med finansieringsreformen blev der med virkning fra 2007 indførten række nye udgiftsbehovskriterier. Endvidere overtager kommunerne fra2010 finansieringen af beskæftigelsesområdet, og der indføres i den forbindelseet særligt beskæftigelsestilskud. På denne baggrund og med inddragelse af erfa-ringer fra årene 2007-2009 gennemgås de enkelte udgiftsbehovskriterier i for-hold til følgende krav til objektive kriterier:Årsagssammenhængmellem kriteriet og det kommunale udgiftspres.Det må i den forbindelse vurderes, om det enkelte kriterium er define-ret og afgrænset på den mest hensigtsmæssige måde.Konstaterbarhed,det vil sige opgørelsen af det enkelte kriterium. Detenkelte kriterium skal baseres på statistiske opgørelser af de relevanteforhold på kommuneniveau.Upåvirkelighed,det vil sige at det enkelte kriterium så vidt muligt ikkemå kunne påvirkes af den enkelte kommunes adfærd. Det skal i denforbindelse overvejes, om overførslen af finansieringsansvaret på be-skæftigelsesområdet kan have betydning for påvirkeligheden af enkeltekriterier.
Et antal kommuner har fremført synspunkter om mulige tekniske uhensigts-mæssigheder i tilskuds- og udligningssystemet i relation til udgiftsbehovsopgø-relsen. Udvalget skal derfor også analysere disse forhold nærmere og vurdere,hvorvidt der er anledning til at foretage tekniske justeringer. Herunder skaludvalget overveje opgørelsen af udgiftsbehovet i forhold til den tidsmæssigeopgørelse af kriterierne.Endvidere skal udvalget overveje mulighederne for at inddrage nye udgiftsbe-hovskriterier i opgørelsen. Udvalget kan i den forbindelse i relevant omfanginddrage forslag og kommentarer, som udvalget har modtaget fra kommunerneinden 1. marts 2010.c. Statistiske undersøgelserUdvalget skal belyse den statistiske sammenhæng mellem de enkelteudgiftsbehovskriterier og de relevante kommunale udgiftsområder.Udvalget kan supplerende foretage statistiske undersøgelser på bag-grund af udvalgte kommuner med højt udgiftspres på sociale udgifts-områder, herunder af samspillet mellem udgiftsbehovskriterier i dissekommuner.d. Opstillingen af det samlede udgiftsbehov:
Side 3 af 4Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@3801d3c5\@[email protected]
Udvalget skal endelig overveje, hvorvidt udformningen af udgiftsbehovsbereg-ningen kan foregå mere hensigtsmæssigt, herunder under hensyntagen til for-ståelighed og overskuelighed.I den forbindelse kan udvalget særskilt vurdere muligheden for at opgøre etsamlet udgiftsbehov for de enkelte større udgiftsområder.4. Afgivelse af rapportUdvalget afgiver sin rapport i december 2010.
Side 4 af 4Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@3801d3c5\@[email protected]