Indfødsretsudvalget 2009-10
IFU Alm.del Bilag 2
Offentligt
739723_0001.png
739723_0002.png
Fra:Kate Sørensen [mailto:[email protected]]Sendt:26. august 2009 16:25Til:Tom BehnkeCc:[email protected]; Lennart Damsbo-AndersenEmne:Revaliderings negative indflydelse på ansøgninger om indfødsret ved naturalisation (statsborgerskab)
Til formand for indfødsretsudvalget Tom BehnkeJeg henvender mig til dig i din egenskab af formand idet jeg d.d. erfaret, at udbetaling afrevalideringsydelse kan afskære en ansøger fra, at opnå dansk statsborgerskab, såfremt revalideringsydelseer udbetalt i mere end 6 måneder inden for de sidste 5 år.Jeg var fuldstændig uvidende om denne bestemmelse.Jeg tror ikke, at jeg er alene om denne uvidenhed, og nærværende mail er derfor sendt til mine kolleger ifagbevægelsen.Blandt sagsbehandlere der tager stilling til bevilling af revalidering tror jeg også, at en sådan konsekvens erret ukendt.Jeg har i hvert fald ikke oplevet, at der er blevet vejledt herom til de arbejdsskadede medlemmer (udendansk statsborgerskab) jeg er i kontakt med.Bestemmelsen kom til mit kendskab d.d, fordi et af vore medlemmer var varslet afslag på indfødsret vednaturalisation, idet han modtog kontanthjælp pga. sygdom efter en arbejdsskade.Jeg modtog de papirer han havde fået tilsendt og herunder cirkulæreskrivelse af nr. 9. af 12. januar 2006.Stor var min overraskelse da jeg kunne læse i brevet og efterfølgende også på hjemmesidenwww.nyidanmark.dk, at mine aktuelle bestræbelser på at få en revalidering i gang for hans vedkommende,vil være til skade for hans ansøgning om statsborgerskab.Dvs. at selvforsørgelseskravene i cirkulærets § 23 hindrer mine og Jobcentrets bestræbelser på, at hjælpeham tilbage til selvforsørgelse.Samtidig er jeg i kontakt med en russisk født kvinde, for hvem det er utrolig vigtigt at opnå statsborgerskab.Så vigtigt, at hun ikke ønskede at søge kontanthjælp i den periode, hvor ankesag vedrørende sygedagpengeblev behandlet. Vi fik medhold i ankesagen. Hun fik efterbetalt sygedagpenge og alle var glade, da hun 1.august 2009 startede på det uddannelsesforløb, der skal hjælpe hende til -igen- at blive selvforsørgende.Jeg ved, at hun ikke har kendskab til, at hendes påbegyndelse af revalideringen, vil hindre hendesansøgning om statsborgerskab og jeg kan alvorligt frygte, at risikoen kan få hende til at overveje ophør afuddannelsen.Jeg ved også med sikkerhed, at sagsbehandleren i Jobcentretikkehar vejledt om sådanne konsekvenser.(Den russiske kvinde er i øvrigt i gang med den nye uddannelse, pga. en behandlingsskade på dansksygehus)En medarbejder hoswww.nyidanmark.dkhar oplyst, at konkrete sager kan fremlægges med henblik pådispensation.
Men en

mulighed

for dispensation, tror jeg ikke vil være tilstrækkeligt til, at mit russisk fødte medlem trygtgår videre med sin revalidering.Det uforståelige i bestemmelsen er også, at personer på SU ikke vil mister muligheden for naturalisation.For SU modtagere anføres under noter i cirkulæreskrivelsen som hørende med under gruppen afundtagelser"ydelser der må sidestilles med løn eller pension eller træder i stedet herfor".Revalidering bevilges til de særligt vanskeligt stillede - der hvor de almindelige tilbud foruddannelsessøgendeikkeer tilstrækkelige og målet er egen forsørgelse. I bestræbelserne på at fremmeintegration og beskæftigelse, er det til stor skade, at revalidering kan have negativ indflydelse på enansøgers opnåelse af statsborgerskab.Revalideringsbestemmelserne ikke kun "rene" revalidender.Det er eksempelvis også muligt, at give støtte til de særlige udgifter, der er en nødvendig følge afuddannelsen eller af en nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne - til personer der modtager hjælp efteranden lovgivning,f.eks. SUog sygedagpenge og jeg kan da blive i tvivl om, hvorvidt de så også kommer iklemme.Når jeg læser den oprindelige aftale mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti fra december 2005,kunne det umiddelbart set ud som om, at der med forslaget var tænkt på "almindelig" kontanthjælp efterlov om aktiv socialpolitik.Jeg tillader mig derfor at forespørge, om det har været hensigten i relation til opnåelse afstatsborgerskab:at forsørgelsesydelsen "bruttorevalideringsydelse" skulle tælle negativtat uddannelsessøgende på revalidering, skulle stilles ringere end uddannelsessøgende på SU
Med venlig hilsenKate SørensenArbejdsskadegruppenTIB Region SjællandJernbanevej 18, 4100 Ringsted
Tlf. 8818 6820 / [email protected]