Grønlandsudvalget 2009-10
GRU Alm.del Bilag 98
Offentligt
893422_0001.png
RESUMÉ TIL GRØNLANDSUDVALGET
Juli 2010
Resumé af forslag til lov om arbejdsskadesikring iGrønland

Forslagets formål

Forslaget er overvejende af teknisk karakter. Forslagets formål er at erstatte dennugældende anordning med en selvstændig lov om arbejdsskadesikring i Grønlandmed virkning fra 1. januar 2011.

Forslagets indhold

Landstinget har godkendt forslaget og administrationsomlægningen. Lovforslagetsindhold bygger på den gældende anordning. Der er dog foretaget enkelte ind-holdsmæssige justeringer:
gruppeforsikringen gøres til en frivillig ordningder gives et tillæg til årslønnen for selvstændige i gruppeforsikringender indføres en udvidet adgang til erstatning for udgifter til sygebehandlingder indføres en fast dagpengesats for alle i stedet for den nugældende, som byg-ger på årslønnenadgangen til dispensation ved for sen anmeldelse lempes svarende til, hvad dergælder efter lov om arbejdsskadesikring.Loven skal administreres af Arbejdsskadestyrelsen. Der vil fortsat være en lokaladministration i Nuuk med personale, der taler og skriver grønlandsk.

Forslagets konsekvenser

Forslaget viderefører den nugældende arbejdsskadeordning i Grønland uden af-brud, dog med de ovenfor nævnte justeringer. Samtidigt overtager Arbejdsskade-styrelsen administrationen af arbejdsskadesikringen i Grønland fra det nuværendeCenter for Arbejdsskadesikring, som er en enhed under Selvstyret.Det skønnes at arbejdsgiverne i Grønland maksimalt vil få samlede merudgiftersom følge af forslaget på ca. 2 mio. kr. Der er tale om en årlig udgift. Den væsent-ligste del af udgiften, nemlig 1,89 mio. kr., beror på, at adgangen til dispensationved for sen anmeldelse lempes svarende til, hvad der gælder efter lov om arbejds-skadesikring. Dette kan føre til, at et antal sager, som ellers ville blive afvist somfor sent anmeldt, kan blive anerkendt og udløse erstatning. Forslaget har ingenkonsekvenser i forhold til EU.

Forslagets ikrafttræden

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2011.