Grønlandsudvalget 2009-10
GRU Alm.del Bilag 18
Offentligt
754150_0001.png
754150_0002.png
754150_0003.png
754150_0004.png
754150_0005.png
RIGSOMBUDSMANDEN IGRØNLAND
StatsministerietPrins Jørgens Gård 111218 København K
Dato: 21. oktober 2009J.nr.: 415-0001
Indberetning vedr. inatsisartuts efterårssamling, tirsdag den 20. oktober2009.Inatsisartut behandlede følgende dagsordenspunkter:
Punkt 138:Beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut udarbejder et lovforslag, som omhandlernedsættelse af rentesatsen på den overskydende skat i Grønland fra de nuværende 4% til 2 %.(Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)(1. behandling)I begrundelserne for forslaget anfører forslagsstilleren kortfattet, at den nuværende rente på4 % på overskydende skat i Grønland er meget høj i forhold til andre forrentnings-muligheder. Der foreslås derfor en nedsættelse og fastsættelse af renten fra de nuværende 4% til 2 %. Dette vil medføre en økonomisk gevinst for Selvstyret og reducerersandsynligheden for at der spekuleres i at indbetale for megen skat.I Naalakkersuisuts besvarelse til de fremsatte beslutningsforslag oplyste medlem afNaalakkersuisut for finanser Palle Christiansen, at Naalakkersuisut ikke har intentioner omat ændre ved den aktuelle rentesats for godtgørelse ved overskydende skat. Det erNaalakkersuisuts opfattelse at spekulationselementet er ubetydeligt med de begrænsninger,der allerede er fastsat i den nuværende lovgivning, ligesom en ændring af satsen medhenvisning til det nuværende lave renteniveau alt andet lige vil betyde, at satsen forgodtgørelse skal ændres hver gang renteniveauet ændres.Naalakkersuisut indstillede at forslaget henvises til Skatte- og Afgiftsudvalget forinden 2.behandlingen.Partiet Inuit Ataqatigiit fulgte forslagsstilleren fra samme parti og indstillede sagen tilbehandling i Skatte- og Afgiftsudvalget.Rigsombudsmanden i GrønlandIndaleeqqap Aqqutaa 3Postboks 10303900 NuukKalaallit Nunaanni RigsombudsmandiTelefon: (+299) 32 10 01Telefax: (+299) 32 41 71E-mail: [email protected]www.rigsombudsmanden.gl
2
Partiet Siumut indstillede forslaget til afvisning og lagde vægt på, at der er en mulighed forat hente offentlige tilgodehavender ved modregning i overskydende skat. Partiet fandt iøvrigt en rente på 4 % passende og mente ikke ordningen bliver brugt til spekulation.Partiet Demokraterne tilsluttede sig forslaget med begrundelse i, at en nedsættelse af rentenville være en besparelse for Landskassen.Partiet Atassut bemærkede, at Naalakkersuisut har henvist forslaget til udvalgsbehandling,selv om man ikke mener, der er behov for at gøre noget ved renten lige nu. Partiettilsluttede sig Naalakkersuisuts indstilling.Partiet Kattusseqatigiit gik ind for forslaget og tilsluttede sig forslagets oversendelse tilSkatte- og Afgiftsudvalget.Efter partiernes tilkendegivelse tilkendegav medlemmet af Naalakkersuisut, at det erInatsisartut, der bestemmer forrentningen og at dette kunne afgøres i udvalgsarbejdet.Med kun Siumut imod oversendtes forslaget til videre drøftelse i Skatte- ogAfgiftsudvalget inden 2. behandlingen.
Punkt 18:Forslag til beslutning om at Naalakkersuisut senest i 2011 pålægges at igangsætte etarbejde, der skal resultere i en national kræftplan.(Medlem af Inatsisartut, Astrid Fleischer Rex, Demokraterne)(1. behandling)I begrundelserne for forslaget anfører forslagsstilleren bl.a., at Demokraternes formål medat stille forslaget er et ønske om en bred og langsigtet indsats over for de kræftsyge. Enkræftplan vil kunne redde liv og en kræftplan vil kunne spare samfundet for mange pengetil behandling.Det anføres endvidere, at det fra lægeligt hold antages at over 50 % af tilfældene af kræft iGrønland kan forebygges. Dvs. at antallet kan forventes at falde kraftigt eller at vækstenkan reduceres, hvis den forebyggende og oplysende indsats om tobaksrygning ogalkoholindtagelse intensiveres og dermed resulterer i et nedsat antal rygere og mindrealkoholindtagelse.I Naalakkersuisuts besvarelse til de fremsatte beslutningsforslag gennemgik medlem afNaalakkersuisut for sundhed Agathe Fontain Sundhedsvæsenets indsats på kræftområdet.Hun sammenfattede, at Naalakkersuisut indstiller at forslaget i sin nuværende formforkastes; men Naalakkersuisut vil meget gerne medvirke til at der nedsættes enarbejdsgruppe, der skal udarbejde en redegørelse for den nuværende opsporing ogbehandling af kræft, omkring muligheden for at forbedre overvågningen af udviklingenindenfor kræftområdet, og om kræftpatienter oplever forløbet som sammenhængende ogeffektivt. Dette arbejde vil foregå i Departementet for Sundhed.
3
Partierne var alle fulde af støtte til forslaget, men kun forslagsstilleren og hendes partimente at en national kræftplan kunne nå at implementeres senest i 2011. De øvrige partierstøttede Naalakkersuisut i nedsættelse af en arbejdsgruppe, der skal arbejde videre medforslaget og andre muligheder.Alle var dog enige om at forslaget kan drøftes videre i udvalg og forslaget henvistes derfortil videre drøftelse i Sundhedsudvalget inden 2. behandlingen.
Punkt 105:Forslag til beslutning om at Naalakkersuisut pålægges til at fastsætte en maksimalventetid fra konstatering af kræftsygdom til behandlingen går i gang.(Medlem af Inatsisartut Aleqa Hammond, Siumut)(1. behandling)I begrundelserne for forslaget anfører forslagsstilleren bl.a., at Sundhedsstyrelsen iDanmark har fastsat maksimale ventetider til behandling for patienter der lider aflivstruende sygdomme. Siumut mener, at skal der ventes på en behandling skal dennegøres så kort som overhovedet muligt og der skal sættes en grænse for hvor mange dageventetiden allerhøjst må vare efter at sygdommen er konstateret.I Naalakkersuisuts besvarelse til de fremsatte beslutningsforslag oplyste medlem afNaalakkersuisut for sundhed Agathe Fontain bl.a., at udredning og behandling afkræftsygdomme foregår generelt efter de samme retningslinjer som i Danmark. Det gælderbåde kræftformer, der diagnosticeres og behandles i Grønland og former, der kræverbehandling udenfor Grønland.Kræft bliver i sundhedsvæsenet i Grønland betragtet som en akut livstruende sygdom, ogder er i dag ingen egentlig ventetid i sundhedsvæsenet på udredning ved mistanke om enkræftsygdom. Forløbet fra mistanke om kræft til diagnosen er stillet, er derfor ikke længerei Grønland end i Danmark.Naalakkersuisut indstillede forslaget til forkastelse.Partiet Siumut støttede forslaget varmt og fandt at det er helt i tråd med Neriuffik’s(Kræftens Bekæmpelse i Grønland’s) anbefaling.Partierne Inuit Ataqatigiit, Demokraterne, Atassut og Kattusseqatigiit Partiiat kunne ikkestøtte forslaget, da man på et nyligt afholdt sundhedsseminar har fået oplyst, at der ikkefindes venteliste på kræftbehandling i Grønland. Forslaget var derfor ikke relevant.Medlemmet af Naalakkersuisut kunne supplere med, at der er fast praksis for isundhedsvæsenet, at når kræft er konstateret, starter men hurtigst muligt etbehandlingsforløb op, så hun fandt ingen grund til fastsættelse af en maksimal ventetid.Forslaget sendtes videre til 2. behandling uden mellemliggende udvalgsbehandling.
4
Punkt 64:Forslag til beslutning om at Naalakkersuisut pålægges fremsætte ændringsforslag tilLandstingslov nr. 12 af 29. oktober 1999 om fangst og jagt med senere ændringer,således at lovens bruttoindkomstkriterium erstattes af et krav om, at mindsthalvdelen af et indkomstår bruges til erhvervsmæssig fangst og jagt for at opnåerhvervsjagtbevis.(Atassuts medlemmer af Inatsisartut: Finn Karlsen, Sivert K. Heilmann, Knud Kristiansen)Forslagsstillerne vil på baggrund af tidligere diskussioner om indkomstkriteriet og detshæmmende virkninger på anden indkomst for fangerne gerne have det revurderet.Forslaget tilsigter at bibeholde erhvervsfangerne som en gruppe, men samtidig at give demmulighed for at tjene penge ved andre erhverv specielt i perioder, hvor der ikke er fangst.Naalakkersuisut tilkendegav sympati for tanken om at hjælpe fangerne, men medlem afNaalakkersuisut for fiskeri, fangst og landbrug, Ane Hansen mente, at forslaget vil væremeget vanskeligt at administrere og i øvrigt vil åbne op for, at andre grupper så også vilkunne få erhvervsfangstbevis og dermed adgang til særlige kvoter til erhvervsfangerne.Partiet Inuit Ataqatigiit indstillede forslaget til afslag, primært da man er enig medNaalakkersuisut i den vanskelige administration og ser hellere, at der bliver set påkriterierne for at opnå erhvervsfangstbevis da der nu alligevel er igangsat enhandlingsprogram- og plan for en fremtidig regionsbaseret fødevareforsyning.Partiet Siumut ønskede at drøfte sagen i udvalg og krævede at administrationen affangstbeviser bliver lagt ud til kommunerne. Partiet var helt uenig i Naalakkersuisutsbemærkninger om administrationen af en ny ordning.Demokraterne ønskede forslaget afvist, da hovedsynspunktet for partiet er at fangst skalvære hovederhvervet for en erhvervsfanger og dermed indbringe mindst 50 % af indtægtensom i dag.Partiet Atassut støttede varmt eget forslag og ville meget gerne drøfte sagen videre iudvalg.Da kun et mindretal kunne støtte sagens videre behandling i udvalg oversendtes forslagettil 2. behandling i den nuværende form uden mellemliggende udvalgsbehandling.
Punkt 28:Forslag til beslutning om at Naalakkersuisut pålægges at indføre førstehjælp somobligatorisk fag i folkeskolen fra 6. klassetrin og opefter.(Medlem af Inatsisartut Andreas Uldum, Demokraterne)Forslagsstilleren henviste i sin forelæggelse til, at simpel førstehjælp, herunder kendskabtil hjertemassage, ville kunne forøge muligheden for at overleve hjertestop. Dette vardokumenteret fra udlandet.
5
I Naalakkersuisuts besvarelse var man begejstret for forslaget og allerede i gang medpraktiske overvejelser om, hvorledes forslaget kan implementeres i praksis.Alle partierne tilsluttede sig forslaget der sendtes videre til udvalgsbehandling i udvalgetfor kultur, uddannelse, forskning og kirke inden 2. behandlingen.
Punkt 42:Beslutningsforslag om at Naalakkersuisut pålægges at fastlægge en dato på ennational ligestillingsdag i Grønland.(Medlem af Inatsisartut Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit).Forslagsstilleren mente, at man skal indføre den 20. maj som særlig ligestillingsdag. Den20. maj er valgt fordi det markerer datoen for ikrafttræden af landstingslov omligestilligsråd.I Naalakkersuisuts bevarelse meddelte Maliina Abelsen at hun er glad for forslaget, somfalder i tråd med en del projekter i Selvstyret og anbefalede at forslaget bliverimødekommet.Partierne Inuit Ataqatigiit, Demokraterne, Atassut og Kattusseqatigiit Partiiat tilsluttede sigforslaget og foreslog sagen viderebehandlet i udvalg.Partiet Siumut ville gerne drøfte sagen, men mente det er politisk uetisk først at afskaffe entidligere vedtaget ”kulturdag” for nu at indføre en ”ligestillingsdag”.Med flertallet for forslaget oversendtes dette til videre behandling i socialudvalget inden 2.behandlingen.
Med venlig hilsen
Søren Hald Møller
Kopi pr. e-mail: FolketingetKongehuset, KabinetssekretariatetSamtlige ministerierRigsombudsmanden på Færøerne