Grønlandsudvalget 2009-10
GRU Alm.del Bilag 17
Offentligt
RIGSOMBUDSMANDEN IGRØNLAND
Samtlige ministerier mv.
Dato: 6. november 2009J.nr.: 323-0001
Indberetning oktober 2009Politiske forhold.Efterårssamlingen i inatsisartut blev indledt den 25. september 2009. Der indberettessærskilt fra samlingen, hvorfor månedsindberetningen ikke indeholder emner frainatsisartutsamlingen.Partiskifte i Inatsisartut.Ved et pressemøde den 9. oktober 2009 oplyste Aleqa Hammond, partiformand i Siumut,at Akitsinnguaq Olsen samme dag har skiftet parti og gruppe i Inatsisartut fra InuitAtaqatigiit til Siumut.Som kommentar til udmeldelsen har Akitsinnguaq Olsen bl.a. sagt, at hun i IA følte at manhar villet begrænse hendes udtryk af meninger og holdninger. Hun er tidligere skiftet franetop Siumut til Inuit Ataqatigiit.Partiskiftet ændrer ikke ved, at koalitionen bag Naalakkersuisut har et relativt solidt flertali Inatsisartut – 18 ud af 31 mandater.UNICEF på besøg i Grønland.Naalakkersuisut oplyste den 10. oktober 2009, efter et besøg af generalsekretær forUNICEF Danmark Steen M. Andersen m.fl., at der er flere områder UNICEF og deoffentlige i Grønland kan samarbejde om.Det oplyses videre, at UNICEF i længere periode har ønsket at indlede et samarbejde medde offentlige i Grønland hvor forholdene hos de grønlandske børn er i fokus. Enrepræsentant for UNICEF udtaler bl.a.:
Rigsombudsmanden i GrønlandIndaleeqqap Aqqutaa 3Postboks 10303900 Nuuk
Kalaallit Nunaanni RigsombudsmandiTelefon: (+299) 32 10 01Telefax: (+299) 32 41 71E-mail: [email protected]www.rigsombudsmanden.gl
2
”Det står klart for UNICEF, at nogle børn i Grønland vokser op medproblemer, der truer deres velfærd. Men det står også klart, at der i Grønlander vilje til at gøre noget ved problemerne og allerede foregår en omfattendeindsats over for disse børn. Vi tror, at samarbejdet mellem UNICEF, deoffentlige i Grønland og grønlandske organisationer næste år kan målrettetsætte fokus på børnenes levevilkår i Grønland og særligt på de børn der er irisikogruppen.”I løbet af de kommende måneder vil UNICEF, medlem af Naalakkersuisut for SocialeAnliggender Maliina Abelsen, medlem af Naalakkersuisut for Sundhed Agathe Fontain ogorganisationer i Grønland komme med forslag til konkrete projekter.
Erhverv og Økonomi.Pristal for Grønland pr. 1. juli 2009.Grønlands Statistik oplyste den 16. oktober 2009, at forbrugerpriserne fra juli 2008 til juli2009 steg med 0,6 % I første halvår af 2009 er priserne steget med 0,4 %.Den samlede stigning i forbrugerprisindekset skyldes primært en stigning i fødevare-priserne.Fødevarerne steg med 1,9 % i første halvår 2009. Modsat faldt f.eks. priserne på eninstitutionsplads med gennemsnitligt 22,4 %.
Udenrigshandel 1. halvår 2009.Grønlands Statistik oplyser den 6. oktober 2009, at de foreløbige tal for udenrigshandelen i1. halvår 2009 viser en forbedring på 260 mio. kr. i forhold til 1. halvår 2008.Underskuddet på handelsbalancen er opgjort til niveauet 590 mio. kr. Den væsentligsteårsag til forbedringen i handelsbalancen er et fald i importværdien af olie med 192 mio. kr.
3
Indkomstfordelingen i Grønland i 2007.Grønlands Statistik oplyser den 2. oktober 2009 i publikationenIndkomster 2009:2bl.a., atder i Grønland, sammenlignet med de øvrige nordiske lande, er en relativt høj indkomst-ulighed:
Om Gini-koefficient oplyser Grønlands Statistik, at ”Gini-koefficienten er et mål forgraden af indkomstulighed – jo højere værdi, desto større ulighed”.Det oplyses endvidere, at den relative fattigdom i Grønland tilsvarende ligger lidt overniveauet i de øvrige nordiske lande:
4
Avisen AG tæt på konkursAvisen Sermitsiaq oplyste den 20. oktober 2009 påwww.sermitsiaq.gl,at den andenlandsdækkende avis Atuagagdliutit/Grønlandsposten (AG) er i en alvorlig økonomiskkrise.Avisens bestyrelse har holdt møde for at finde en løsning for avisen fremtid.- Vi er i en forfærdelig krise i øjeblikket og for at være helt ærlig, så holder vi ikke til retmeget mere, siger chefredaktør for AG Inga Dora G. Markussen til sermitsiaq.gl.- Det er et spørgsmål om overlevelse nu. Det er minutterne, der tæller ned. Det er megetnervepirrende. Jeg ved ikke, hvordan det bliver. Jeg ved ikke, hvad det ender med. Menhvis det fortsætter på denne måde, så dør vi, siger AG’s chefredaktør.Forklaringen på den økonomiske nedtur findes ifølge Inga Dora G. Markussen i en stærktfaldende annoncemængde. Hvis den økonomiske udvikling ikke vendes, vil avisen ifølgechefredaktøren ikke kunne overleve i ½ år.På spørgsmålet om et fremtidigt samarbejde mellem AG og Sermitsiaq, svarerchefredaktøren:– Det kan jeg ikke afvise. Der har været sonderinger tidligere, men det kan jeg ikke udtalemig om.Sermitsiaqs chefredaktør, Poul Krarup, beklager, at AG risikerer at lukke.- Det er bedst for samfundet med to aviser. Det er bedst for samfundet med flereredaktioner. Der skal være flere øjne på, hvad der er rigtigt og forkert i samfundet, sigerhan.På spørgsmålet om hvorvidt man kan forestille sig, at aviserne slår sig sammen, svarerPoul Krarup efter lang tids tøven:- Det synes jeg, du skal spørge vores bestyrelsesformand om.Ved udgangen af oktober måned forelå der ikke nærmere om avisen AG’s krise.Mineralske råstoffer.Grønlands Selvstyre oplyste den 6. oktober 2009 under overskriften ”Overvældendeinteresse for udbudsrunden i Baffin bugten i 2010”, at Naalakkersuisut har godkendt at dennæste olieudbudsrunde gennemføres i Baffin bugten i 2010.En såkaldt prækvalifikationsrunde for området sluttede 1. oktober 2009 og olieindustriensinteresse for området angives som ”overvældende”: Ved udløbet af ansøgningsfristenhavde 13 internationale olieselskaber ansøgt om at blive prækvalificeret som operatørinden igangsættelsen af den egentlige udbudsrunde (Enoperatører det olieselskab, som påvegne af en hele gruppe af olieselskaber varetager efterforsknings- og udvindings-opgaverne under den licens, selskaberne som gruppe har fået tildelt).
5
I forberedelsen af udbudsrunden har Danmarks Miljøundersøgelser og GrønlandsNaturinstitut gennemført en strategisk miljøvurdering af området for at sikre, at eventuellekulbrinteaktiviteter kan gennemføres på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag.Det oplyses endvidere, at de amerikanske Geologiske UndersøgelserUSGSi 2008 harfærdiggjort et nyt estimat af uopdagede kulbrinteressourcer i havet nord for polarcirklenmellem Vestgrønland og Østcanada. Estimatet er baseret på eksisterende geofysiske dataog resultater fra et mindre antal boringer ud for både Vestgrønland og Canada.Middelskønnet for olie og gas i regionen er opgjort til i alt godt 18 milliarder tønderolieækvivalenter.
Udbudsområdet i Baffin bugten har et areal på ca. 151.000 km2. Området er inddelti 14 blokke, som varierer i størrelse mellem ca. 8.000 km2og 15.000 km2.
Med venlig hilsenSøren Hald Møller