Forsvarsudvalget 2009-10
FOU Alm.del Bilag 102
Offentligt
OrienteringGitte Lillelund Bech,ny forsvarsminister:
Maj 2010
Kvinder, økonomi, veteraner og ”møgsager” har min fulde fokus …AfClaus Arboe-Rasmussen
___________________________________________________________________________Det er svært at få hænderne ned efter en samtale med vor nye forsvarsminister, nr. 39 siden 1905, GitteLillelund Bech. Et smittende humør, med en økonomisk ballast i værktøjskassen, kontant og flittig, ogmed en solid Folk & Forsvars baggrund som tidligere medlem af bestyrelsen. Faktisk har både hendesforgænger Søren Gade og nu også Gitte Lillelund Bech haft en fortid i Folk & Forsvar, før de blev udpegettil forsvarsministre. Åbenbart et godt sted for karriereplanlægning!Humøret og ballasten gør arbejdet lidt lettere, og det oplevede Gitte for nylig,da hun besøgte USA for at drøfte Afghanistan og NATO. Her mødte hun generalDavid Petreaus, chef for Central Command og general James N. Mattis, leder afUS Joint Force Command i Norfolk, Virginia. Begge generaler roste det danskeforsvars internationale engagementer og dets evne til så radikalt at ændre siguden at gå på kompromis. Der blev også tid til at hilse på den amerikanskeforsvarsminister Robert Gates.I ministerens tætpakkede kalender, som hun styrer selv, var der blevet tid tilFolk & Forsvar, inden Gitte skulle til NATO på et uofficielt besøg for at hilse påde danske medarbejdere og deltage i en konference i Bruxelles arrangeret afGerman Marshall Fund, hvor man skulle drøfte aktuelle sikkerheds- og for-svarspolitiske spørgsmål. På konferencen var hun hovedtaler og skulle fokusere på forholdet til skrøbeligestater og samtænkningen af det militær-civile arbejde, som vi herhjemme kender under begrebet CIMIC,og som Danmark i øvrigt er rigtig god til.Gitte Lillelund Bech, 41 år, er uddannet cand. merc. mat. og har yderligere økonomisk erfaring fra Ny-kredit, Danske Bank og Cowi, inden hun startede i Folketinget i 1999.
Kasernelukninger og udkants-Danmark- Jeg skal ikke sidde med fingrene helt nede i det, man rydder op i, men det er klart, at der bliver talt omdet, når jeg mødes med departementet og forsvarschefen. Derfor har jeg gjort meget ud af at understre-ge, at Forsvaret ikke må glemme både den politiske og folkelige opbakning, så mål og midler hængerbedre sammen. Jeg har bedt forsvarschefen om at komme med nogle flere ”klodser” end dem, han me-ner der er behov for, så vi har bedre valgmuligheder.Jeg bliver tit spurgt om kasernelukninger og ”udkants-Danmark”, og det kan godt være, at det endermed at blive nogle politiske hensyn, vi må tage. Men vi må ikke glemme den folkelige opbakning, når vigør det. Nogle steder i Forsvaret vil man gerne styre økonomien selv, men det er jo os politikere, derbestemmer, hvordan den hænger sammen. Nogle iForsvarets ledelse mener, at der skal være udlicite-ring for enhver pris, uanset om man kan tjene på deteller ej. Det er dog ikke politikken. Jeg lægger op tilforligskredsen og træffer beslutningen sammen medfolketingspartierne.I de senere år har mange af forsvarets ”møgsager”haft udspring i økonomirod. Det er det forhåbentligslut med nu, håber hun.Økonomisk snusfornuft i nationens finansielle krisetidhar også været lagt til grund, da regeringen ogDansk Folkeparti valgte at udskyde købet af 30 nyekampfly to år. Det betyder, at F-16-flyene skal holde
Folk & Forsvar nyheder og aktiviteter - læs mere på www.folkogforsvar.dk
frem til 2022. Nye analyser har vist, at flyene sagtens kan holde længere end til 2018, og at de eventuel-le børnesygdomme omkring den nuværende favorit Joint Fight Striker vil være overstået.- Der er ingen penge til velfærds-Danmark i den udskydelse her og nu. Den hidtidige indkøbsplan havdeførst indregnet de første indbetalinger i 2016. Forsvaret har fortalt mig, at F-16 kan holde mindst to ogmåske fire år længere end beregnet, efter vi har skåret den operationelle styrke ned fra 48 til 30. Derforville det være dumt af mig at holde fast på den oprindelige dato 2016.I øvrigt har fire F-16 fly netop været udstationeret til Island under programmet Air Policing, hvor de hargjort et fantastisk arbejde og har gennemfotograferet vulkanudbruddet, faktisk inden det kom i udbrud,så man kan se ilden under isbræen.Denne viden fik stor betydning for heleEt F-16-fly gøres klar inden take-off på Islandevakueringsprogrammet af civile, sigerGitte Lillelund Bech.Det nye forsvarsforlig har betydet engevaldig transformationsproces, hvoralle enheder og forsvarschefen er blevetbedt om at vende, hver sten for forbed-ringer og effektiviseringer. Det er helt itråd med den værdikampdebat, derbølger i samfundet i øjeblikket, og hvorfokus på grund af den økonomiske kriseer tippet til fordel for offentlige investe-ringer.
Gøre det samme – for færre penge- Hvor kan vi gøre det samme for færre penge? Det er det nye mantra i Forsvaret. I HOK kigger man påammunitionsforbruget, og det er en myte, at størstedelen af ammunitionen bruges i Afghanistan. Nuviser det sig, at to trejdedele skydes af herhjemme i uddannelsesforløb. Hvordan hænger det sammenmed vor træning op til missionsudsendelserne? Kunne man ændre på træningsmønsteret, så vi får detsamme ud af det, men bruger færre kugler? Det bedste er, at vi bruger det meste ude. Der skal ikkeherske tvivl om, at der aldrig må mangle ammunition i missionerne, siger Gitte Lillelund Bech.Derimod må vi vente på at høre nyt om bl.a. helikopterkøb, for her venter vi på eksperternes vurdering.Det samme gælder forholdene for Beredskabsforliget, der løber ud i år. Her har ministeren sat den øko-nomiske pegefinger på eksempelvis de særlige niveau 3-opgaver, hvor politiet f.eks. beder Beredskabetom hjælp til afspærring ved eftersøgninger etc. Det vil Forsvaret meget gerne, men hvorfor skal politietikke betale Forsvaret for det? Vurderingen skal ende ud i, om Beredskabsstyrelsen nu også løser de rigti-ge opgaver, ellers bør andre løse dem, og ikke blot overlade det til Beredskabet, fordi det nu er gratis.Afghanistanmissionen får megen ros af Gitte, men også UNIFIL-missionen i Libanon har højt fokus. Herhar FN forespurgt Danmark om mere personel, men buen er spændt til det yderste. Desværre.I Kosovo har man skåret ind til benet. Der er nu 180 udstationerede soldater.- Jeg har aftalt med vor samarbejdspartner Frankrig, at når vi går over til fase 2, hvor kosovoalbanerneselv kan tage vare på sikkerheden, så lukker Danmark sit engagement i Kosovo helt ned. Her venter vipå en NATO-beslutning, der ventes klar i april.Vort søværns ageren i Adenbugten roses også meget. Amerikanerne roser os for vor professionalisme. Dedanske soldater kan noget på jorden, som ikke engang amerikanerne kan, især på det civil-militære sam-tænkningsområde. Forsvarsminister Robert Gates fremhæver Danmark som et mønstereksempel på etNATO-land, der har omstillet sig til et deployerbart forsvar, og nævnte eksempelvis beslutningen om atskrotte ubådene som kapacitet. Danmark er gået væk fra tankegangen om udelukkende at beskytte lan-dets grænser, for i stedet for at kæmpe for værdierne, og gøre det uden for NATO-regi. Jeg husker altidat nævne den store internationale ros til Danmark, når jeg er ude og besøge vore soldater. Bare vi kunnefå flere andre NATO-lande til at følge de danske eksempler, siger ministeren.
Flere afghanske soldater til HelmandHer i april ventes det første større kontingent af soldater fra den afghanske hær ANA, at ankomme tilsamarbejdet med de danske styrker i Helmand. Der ventes en afghansk bataljon på 300-400 mand. Dan-skerne har allerede et godt indtryk af deres effektivitet fra det løbende samarbejde.- Her i 2010 skal vi i Afghanistan gå fodpatruljer sammen med dem og træne dem, så de hurtigere kanovertage de danske opgaver, så vi kan trække os ud. I Afrika er vi også i gang med kapacitetsopbygning.Afrikanerne er ikke voldsomt interesseret i for mange europæiske soldater. De vil hellere løse det selv,
Folk & Forsvar nyheder og aktiviteter - læs mere på www.folkogforsvar.dk
men det kræver træningog logistik. Sammen medde andre nordiske lande ervi gået sammen om East-brigprojektet i Østafrika.Rwanda har bedt os om,at analyserer, hvad derskal til for at professiona-lisere deres egen hærgennem fokus på kom-mandostruktur og perso-nel. Og så har vi ikke rig-tig kapacitet til mereinternationalt, siger mini-steren.
Forsvarsministeren besøger Green Zoneog de danske styrkeri Afghanistan
Jeg forsøger at provokere ministeren lidt med et spørgsmål om synligheden af de danske soldater natio-nalt, hvor de mange kasernelukninger og sammenlægninger har fjernet uniformerne fra gadebilledet.Den bider ministeren dog ikke på!- Tidligere havde vi ikke hjemkomstparader og flagdag. Det har betydet en enorm synliggørelse af voresoldaters indsats, og den værdsættes af befolkningen. Vore soldater fortæller mig, at når de eksempelvisstår på Strøget i København i uniform, kommer folk hen og trykker dem i hænderne og siger tak for denstore indsats. Det er lige præcist det mål Forsvaret søger, og der er kæmpestor folkelig opbakning ogrespekt. Det skal vi holde fast i med den nye flagdag den 5. september og med Monumentet i Kastellet,der signalerer de alvorlige ting, som Forsvaret også er engageret i, siger Gitte Lillelund Bech.Det er snart længe siden, at Forsvarsakademiet sidst lavede analyser af forsvarsviljen, men den danskebefolknings opbakning til Afghanistan-missionen med 68 % siger tydeligt, at der er stor opbakning.– Mine europæiske kolleger er dybt overrasket over, at 2/3 af en nations befolkning bakker op om lan-dets krig i Afghanistan, selv med et så højt tal af døde og sårede. Det er fordi, vore soldater er de bedsteambassadører. De kommer alle hjem og fortæller om den forskel, de har gjort, og har set den udvikling,det har haft på lokalsamfundet fra udsendelse til afslutning. De afghanske kvinder kommer hen og talermed os og er glade, og de afghanske mænd vil nu hellere tale med os end med Taliban, siger ministeren.
Det robuste samfundForsvarsministeren understreger, at selvom vi har fået terroren ind på livet, så er det danske samfundblevet mere robust til at modstå den. Hun fremhæver f.eks. Hjemmeværnets store indsat. De værneplig-tige, der ikke tegner reaktionsstyrkekontrakt, overgår til den store 12.000 mands reserve i totalforsvars-styrken. Den fire måneders kontrakt har positivt bidraget både til udsendelser og til samfundets robust-hed, fastslår ministeren.- Det er helt unikt at have kombinationen af kort værnepligt, hjemmeværn og en professionel hær. Jegstøtter absolut fortsat den danske værnepligtsmodel, selvom de nordiske lande rokker lidt på deres egenværnepligt. Jeg holder benhårdt fast. Efter at vi har fået lavet værnepligtstiden om, er jeg blevet megetoptaget af, hvordan vi får flere kvinder i Forsvaret. Problemet med den nuværende ”værneret” er, at depiger, der melder sig, får at vide, at de først skal komme igen om halvandet år, for der er ikke plads før.Måske skal vi kigge på det? I forsvarsforligskredsen har vi derfor sagt ja til en værnepligtsundersøgelse.Når jeg på missionerne har talt med de kvindelige soldater, siger de: Gitte, sørg for en ordentlig mar-kedsføring og ram målgruppemæssigt de, der ikke kan se Forsvarets muligheder. Min gode ministerkolle-ga Lykke Friis siger, at piger og drenge fødes lige vakse, så derfor skal vi rekruttere fra alle 100 %!Vi har også en god værnsopdeling med opgaver til alle tre værn. Vi må heller ikke glemme den flottesuverænitetsfastholdelse på Grønland, som Siriuspatruljen står for, for ellers kan den slumrende konfliktom suverænitetsudvidelse let blusse op. Diskussionen om Hans Ø med canadierne er dog nu sat påstandby. Canadierne stiller nu en flaske whisky, når de kommer forbi øen, og danskerne en flaske akva-vit, siger ministeren!Ministeren er i øvrigt glad for Forsvarets åbne kommunikation og dialog og holder fast i den, selv om detogså betyder, at der dukker ”møgsager” op. Hun ser gerne, at de bedste historier fra Forsvaret kommerfra soldaterne selv, for de er de bedste ambassadører, og de må hjertens gerne skrive bøger, blot de ikkefortælller fortrolige ting, siger ministeren med en let skjult henvisning til ”jægerbogen”.
Folk & Forsvar nyheder og aktiviteter - læs mere på www.folkogforsvar.dk
Hvorfor skal kun negative historier omtales?- Medierne har desværre stadig den opfattelse, at der skal være en konflikt i historien, for at den kanbringes. Jeg sad for nylig med formanden for Soldaterlegatet, der fortalte mig, at de forgæves havdeforsøgte at fortælle journalisterne, hvad der bliver gjort for de fysisk og psykisk sårede soldater. Jeg sigerofte med et grin her i huset, at hvorfor skal ministeren i morgen-tv og fortælle om Afghanistan. Det gøreslangt bedre af vore folk på stedet!Jeg følger op med spørgsmålet om den danske veteranpolitik, idet der for udenforstående stadig ser ud tilat være knaster mellem Forsvaret og det offentlige i behandling af vore sårede.- Der er helt klart noget, der skal gøres bedre. Det offentlige har ikke været vant til at få sårede soldaterhjem. Kommunerne har heller ikke været gearet til at hjælpe unge soldater, der har mistet arme og ben.Det har traditionelt først været noget, man har set hos ældre mennesker eller efter trafikulykker. Detsamme gælder soldater med psykiske men. Kommunerne har været vant til, at psykisk syge er udsprun-get af stofmisbrug, skilsmisser eller depressioner, og ikke af krigstraumer. Vi vil derfor foreslå kommu-nernes socialrådgivere, at Forsvarets psykologer kan komme bredt ud og fortælle om, hvad socialrådgi-verne skal være opmærksomme på, og at de får telefonnumrene til Forsvarets psykologer, siger ministe-ren.Danmarks nye kvindelige forsvarsminister er ”rask i spyttet”, da jeg spørger hende om, hvad Folk & For-svar og andre forsvarspositive organisationer kan gøre for Forsvaret og samfundet.- Bliv ved med at fortælle den positive historie lokalt ude i samfundet. For det er det, I er så supergodetil. Vær med til at tage brodden af ”møgsagerne” ved at komme bedre kommunikationsmæssigt rundt omdem, og udnyt Folk & Forsvars mange medlemmers lokale engagement, slutter forsvarsminister GitteLillelund Bech.
Danmarks største ”flyver-es” mindes på 65 års dagenafClaus Arboe-Rasmussen
___________________________________________________________________________Anden Verdenskrigs største danske flyverhelt, Wingcommander Kaj Birksted, 1915-1996, vil blive mindetmed en buste i Churchillparken ved Frihedsmuseet i København ved en privat mindehøjtidelighed den 5.maj 2010 på 65 årsdagen for Danmarks befrielse.Kaj Birksted var ung flyverløjtnant ved Marinens Flyvevæsen den 9. april 1940. Fådage efter besættelsen stak han af til Sverige sammen med en anden pilot. Han komvidere til Norge for derfra ad omveje at komme til Canada til flyveskolen ”Little Nor-way” ved Toronto, hvor han blev instruktør.I slutningen af juli 1941 ankom han til Royal Air Force Station Catterick i Yorkshire,hvor han som flightcommander (leder af en gruppe på 8-10 fly med tilhørende piloterog teknikere) medvirker ved oprettelsen af en ren norsk eskadrille 331. Senere blevKaj Birksted chef for eskadrille 331. Da der senere oprettedes endnu en norsk eska-drille 332, blev Birksted udnævnt til Wing Commander for disse to eskadriller.
Nedskød ti tyske flyUnder sine mange luftkampe skød Kaj Birksted 10 tyske fly ned og er noteret for 10 øvrige mulige ned-skydninger. Han blev datidens ”flyver-es”, en hædersbetegnelse der angav, at jagerpiloten havde ned-skudt mindst fem fjendtlige fly. En beskrivelse man i øvrigt kan læse i Folk & Forsvars bog ”Debefriedeos”fra 2005. Nordmændene og KajBirksteds største bedrifter dateres til12.marts 1943, da Eskadrille 331 un-der et tysk angreb på London afskartolv tyske fly, skød seks ned og be-skadigede yderligere fire.Daværende engelske premierministerWinston Churchill udtalte ved den lej-lighed bl.a.”Neverin the field of hu-man conflict was so much owed by somany to so few”.Kaj Birksteds spitfire med hans forbogstaver KBKaj Birksted blev for sine mange sejredekoreret med OBE, Officer of Themost excellent Order of the British Empire i 1944, DSO, Distinguised Service Order i 1943, DFC, Distin-
Folk & Forsvar nyheder og aktiviteter - læs mere på www.folkogforsvar.dk
guised Flying Cross i 1942, Krigskorset med to sverd, Norge i 1944 og Ridderkorset af Dannebrogsor-denen i 1949. Kaj Birksteds renommé som pilot og leder resulterede i, at Air Chief Marshall Sir T. LeighMallory optog ham – som den eneste udlænding - i sin stab, hvor han fik ansvaret for Royal Air Force’sjagerstøtte under invasionen af Frankrig.Ved hjemkomsten til Danmark efter krigen blev han naturligt involveret i opbygningen af det fremtidigedanske luftforsvar. Han blev forsvarsministerens personlige rådgiver og leder af ”Det luftmilitære udvalg”,hvori også indgik højerestående hær- og flådeofficerer.I 1950 blev Flyvevåbnet etableret som selvstændigt værn. Kaj Birksted var da 35 år gammel oberstløjt-nant, men han blev forbigået til chefposten for Flyvevåbnet til fordel for general C.C. Førslev.I det hele taget måtte Birksted i datiden døje med en del misundelse eller mobning på grund af sin ungealder og reserveofficersrangen. Han blev derfor blot tildelt titel af oberst til trods for, at han bedre endnogen anden dansk officer kendte til og havde erfaring i datidens luftkrigsførelse og til trods for, at hansom chef for Flyvertaktisk Kommando tjenestegjorde på en generals position.
Danske piloter samler ind til busteI 2005 var det 50-året for Fotoflight, senere Eskadrille 729’s oprettelse. Her blev det besluttet, at over-skuddet fra bogen ”Hawkeyes” skulle bruges til en buste af Birksted i Churchillparken i København. En”Kaj Birksted Komite” blev nedsat med tidligere og nuværende medlemmer af eskadrillen og ønsket om,at en buste af Birksted skulle stå tæt ved en anden dansker, Anders Lassen, der posthumt fik tildelt Vic-toriakorset for sin indsats som britisk kommandosoldat under 2.verdenskrig. Det officielle danske Flyve-våben har siden hædret Birksted med dels et maleri i Forsvarskommandoen, dels en buste den 2. marts2009 placeret på Danmarks Flymuseum i Stauning Lufthavn. Den private hædring af Kaj Birksted startermed mindehøjtidelighed i den engelske kirke, St. Alban og efterfølgende ceremoni i Churchillparken bagFrihedsmuseet den 5. maj.
Tillykke til Hendes Majestæt Dronningen
___________________________________________________________________________
Dronningens 70-års fødselsdag fredag 16. april blev en dansk festdag – bl.a. med en flot faneparadeiværksat af danske soldater- og marineforeninger, der stillede med mere end 200 faner i paraden påKongens Nytorv.Foto:Olav Vibild
Folk & Forsvar nyheder og aktiviteter - læs mere på www.folkogforsvar.dk
Aktiviteter i Folk & Forsvar
___________________________________________________________________________
Sikkerhedspolitisk konference på Christiansborg fredag 7. maj 2010Foreløbigt program:09.30-10.0010.00Ankomst og registreringVelkomstDirektørFrank E. Andersen,formand for Folk & ForsvarSikkerhedspolitisktemaom”Samtænkning = smart tænkning”Indlæg ved forsvarsministerGitte Lillelund Bech(V)10.4011.00-11.3011.30-12.00KaffepauseKapacitetsopbygning inden for retssektoren i skrøbelige stater.Indlæg ved justitsministerLars Barfoed(C)Debatindlæg:Forsvaret skal lære at vindeForsvaret skal lære af sine erfaringer med samtænkning mellem militærsikkerhed og sideløbende opbygning af det civile samfund.MilitæranalytikerEsben Salling Larsen,DIMSPaneldebatover dagens temaordstyrer:Jan Brun AndersenInviterede politikere:John Dyrby Paulsen (S)Pernille Frahm (SF)Helge Adam Møller (KF)Peter Juel Jensen (V)Jørgen Poulsen (RV)12.45Folk & Forsvar – aktuel orientering – vedformandenAfslutning på formiddagens emner
12.00
Pressemeddelelse:
SAMTÆNKNING = SMART TÆNKNINGDanmarks evne til at foretage stabilisering, genopbygning og kapacitetsopbygning i konfliktområder erblevet styrket med regeringens finansieringspulje Global Ramme, der årligt har 150 mio. kr. til rådighed.Samtænkning er også et af Folk & Forsvars fokusområder både nationalt og internationalt, og derfor harvi inviteret forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V), til at indlede vor sikkerhedspolitiske konference”Samtænkning = smart tænkning” på Christiansborg fredag 7. maj kl.10 i Fællessalen.Konferencen tager udgangspunkt i Forsvaret og Samfundets behov for samtænkning på alle niveauer.Militæranalytiker Esben Salling Larsen, DIMS, vil i sit debatindlæg ”Forsvaret skal lære at vinde”, berøreForsvarets behov for at lære af sine erfaringer med samtænkning mellem militær sikkerhed og sideløben-de opbygning af det civile samfund. Den sikkerhedspolitiske konference sluttes af med en paneldebatmed forsvarspolitikere fra partierne på Christiansborg.
Regionale aktiviteter04-05-2010Folk & Forsvar i Sydsjælland arrangerermindehøjtidelighedmed kransenedlægning på Svinø - guds-tjeneste kl. 19.30 i Svinø kirke.
Folk & Forsvar nyheder og aktiviteter - læs mere på www.folkogforsvar.dk
07-05-2010Folk & Forsvar arrangererSIKKERHEDSPOLITISK KONFERENCEogREPRÆSENTANTSKABSMØDEiFællessalen på Christiansborg.17-05-2010Folk & Forsvar i Sønderjylland arrangererforedragkl. 19.00 på Sønderborg Kaserne. Medlem af Folke-tingetHelge Adam Møller(KF) vil orientere om udmøntningen af forsvarsforliget og om den aktuelle situ-ation i Afghanistan.06-06-2010Folk & Forsvar i Sønderjylland opstiller og bemander enudstillingsstandi udstillingsområdet på Flyve-station Skrydstrup i forbindelse med afviklingen afAir Show 2010.Standen vil være bemandet i tidsrummet kl. 09.00 - 16.00.08-06-2010Bestyrelsesmøde(konstituerende) kl. 14.00 i Beredskabscenteret i Greve.____________________________________________________________________________________
RepræsentantskabsmødeFolk & Forsvar afvikler sit repræsentantskabsmøde 2010
fredag 7. maj kl. 14.15 i Fællessalen på Christiansborgmed følgende dagsorden:1.2.3.4.5.Valg af dirigentBestyrelsens beretningFremlæggelse af revideret regnskab for 2009 til godkendelseIndkomne forslagBestyrelsen fremlægger til godkendelsehandleplanfastsættelse af kontingent for 20116.7.8.9.10.Valg af bestyrelseValg af 2 suppleanterValg af revisorFastsættelse af repræsentantskabsmødet 2011Eventuelt
udsender ved hvert månedsskifte et elektronisk nyhedsbrev med orientering, informationer, referater, synspunkter m.v.Nyhedsbrevet sendes eksternt til forsvarspolitiske ordførere, udvalgsmedlemmer, relevante ministerier, Forsvaret, kontaktgrupper og pressen m.fl., og internt til vore medlemsorganisationer, individuellemedlemmer, abonnenter m.fl.Indsendte indlæg, som vi vælger at bringe i nyhedsbrevet, er i sit indholdikkenødvendigvis dækkende for Folk & Forsvars officielle holdninger og synspunkter.Redaktion: Folk & Forsvars sekretariat.Redaktionen afsluttet 30.04.2010
Folk & Forsvar nyheder og aktiviteter - læs mere på www.folkogforsvar.dk