Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
MPU Alm.del Bilag 172, FLF Alm.del Bilag 61
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriInstitution: PlantedirektoratetKontor/initialer:SFS/HPASagsnr.:09-164-000040Dato:3. november 2009
Redegørelse om Genressourceudvalgets nye strategi for 2009-2012Udarbejdelse og indhold
IndledningBirgit Bak har henvendt sig til bl.a. fødevareministeren med en række spørgsmål omGenressourceudvalgets strategi for 2009-2012. Birgit Bak er avler af sortbroget dansk landracesvinog har endvidere i perioden 2003-2007 været medlem af Genressourceudvalget.
BaggrundStatens arbejde med husdyrgenetiske ressourcer i Danmark har siden 1986 været koordineret afUdvalget til Bevarelse af Husdyrgenetiske Ressourcer (Genressourceudvalget). Udvalgets varetagerpå vegne af fødevareministeren de statslige opgaver vedrørende koordinering af arbejdet medgenressourcer hos danske husdyr.Genressourceudvalget udpeges hvert fjerde år af fødevareministeren, og det nuværende udvalg erudpeget for perioden 2007-2011. Udvalget er sammensat af fem avlerrepræsentanter, 2repræsentanter fra henholdsvis Miljø- og Kulturministeriet, en repræsentant fra Dansk Landbrug, toforskere fra Københavns Universitet og en forsker fra Aarhus Universitet. Formandskabet varetagesaf Plantedirektoratet.En del af udvalgets arbejde består i at støtte de udrydningstruede husdyrracer ved bl.a. at udbetaledyretilskud til avlerne og tilskud til avlerforeningerne.
StrategiprocessenI slutningen af 2008 besluttede Genressourceudvalget at udarbejde ny strategi. Årsagen hertil varblandt andet, at udvalget ønskede en ny klar og handlingsorienteret strategi i tråd med FAOsGlobale Handlingsplan for Husdyrgenetiske Ressourcer og Interlaken Deklaration, som Danmarktiltrådte i 2007. Samtidig stod det klart for udvalget, at udvalgets mangeårige arbejde ikke havdehaft tilstrækkelig effekt, idet en række danske husdyrracer, trods tilskud og anden støtte, fortsat erstærkt udrydningstruede.Strategien er udarbejdet af udvalgets medlemmer og formand med assistance fra udvalgets sekretærsamt en ekstern konsulent. Udvalget har været samlet i alt 3 gange under arbejdsprocessen.Genressourceudvalgets medlemmer har imellem møderne fået tilsendt seneste arbejdsversion af
strategien, og det har hele tiden være forudsat at alle udvalgsmedlemmer, herunder de femavlerrepræsentanter, løbende drøftede arbejdet med deres baglande. Den endelige strategi var klarprimo oktober 2009, og den blev herefter gjort offentlig viawww.fvm.pdir.dk/genressamtelektronisk nyhedsbrev.Strategien består af udvalgets vision, 7 målbare mål og 14 konkrete handlingsplaner, der alle kanrelateres til indsatsområderne i FAOs Globale Handlingsplan for Husdyrgenetiske Ressourcer ogInterlaken Deklaration.Det fremgår af handlingsplanerne, at avlere, avlerforeninger og andre interessenter i høj grad vilblive inddraget og hørt, hvor det er relevant for det arbejde, som strategien og handlingsplanernevedrører. I det omfang handlingsplanerne indebærer ændringer af bekendtgørelser o.lign., vilnormale høringsprocedurer blive fulgt.
HandlingsplanerneDe 14 handlingsplaner beskriver konkrete processer, som samlet skal føre til en klar positiv effektpå de udtrydningstruede husdyrracer og medvirke til at opfylde udvalgets vision for 2012 som er:I 2012 er der en målbar fremgang for alle udrydningstruede husdyrracer i Danmark.Handlingsplanerne vedrører bl.a. organisering af udvalgets arbejde, udarbejdelse af avlsplaner,nødplaner for ophørsbesætninger, karakterisering, kortlægning, registrering og overvågning afracerne, kommercialisering, internationalt arbejde, udbygning og opbygning af genbank, udviklingaf intelligente tilskud mv.Som eksempel kan nævnes handlingsplan 2 vedrørende ændring af de nuværende tilskud til nyeintelligente tilskudsformer eller kriterier, der bedst muligt understøtter bevaringsarbejdet med deudrydningstruede husdyrracer. Det fremgår af handlingsplanen at avlerne skal inddrages aktivt idette arbejde, således at der opnås størst mulig effekt af de midler, der anvendes i bevaringsarbejdet.Et andet eksempel, handlingsplan 11, vedrører kommercialisering af produktion og afsætning afprodukter fra de gamle husdyrracer. Formålet med denne handlingsplan er at skabe rammerne for enøkonomisk bæredygtig nicheproduktion af alle relevante udrydningstruede husdyrracer, således atnicheproduktionen bidrager til at udbrede husdyrene og øge antallet af besætninger samt bevareracernes oprindelige egenskaber. Også her forudsættes udvalgets avlerrepræsentanter at indgå iarbejdet.Udmøntningen af handlingsplanerne vil ske under iagttagelse af de internationale aftaler, Danmarkhar indgået eller tiltrådt på området.Under strategiarbejdet tog udvalget stilling til, hvor bevaringen af de udrydningstruede husdyrracerkan finde sted, og hvem der kan medvirke i bevaringsarbejdet. Udvalget kom frem til følgendeformulering:In situ (bevaring af levende dyr) bevaringsarbejdet kan foregå i alle miljøer, under2
ekstensive og intensive forhold, hos store og små avlere og hos private og offentlige.Udvalgetvalgte denne formulering, idet udvalgets medlemmer ønskede at fundere bevaringsarbejdet bredestmuligt for dermed at sikre, at flest mulige hænder kan indgå i arbejdet med at sikre deudrydningstruede oprindelige danske husdyrracer. Det har aldrig været udvalgets hensigt atomdefinere velkendte og veldefinerede begreber somin situogex situbevaring. Landbrugetsstrukturudvikling har medført, at størstedelen af bevaringsarbejdet i Danmark i dag er baseret påmindre hobbyavlere. Det afgørende for udvalget har været, at ingen bliver udelukket frabevaringsarbejdet eksempelvis, fordi den pågældende ikke har bestemte staldforhold, idet formåletmed udvalgets arbejde er en målbar fremgang for de truede husdyrracer, og ikke at fremmebestemte produktionsformer.
Den videre procesUdvalgets strategi blev også præsenteret på et møde lørdag den 14. november 2009, hvor alleinteresserede har haft mulighed for at tilmelde sig.
3