Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 60
Offentligt
767050_0001.png
767050_0002.png
767050_0003.png
767050_0004.png
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
Til medlemmerne af Folketingets Udvalg forFødevarer, Landbrug og Fiskeri
København, denSagsnr.: 254Dok.nr.: 21250
f øMI
Kære udvalgsmedlemmer
På baggrund af den store stigning i antallet af salmonellatilfælde i 2008 iværksatte jeg iforåret et kritisk eftersyn af samlede danske salmonellaindsats. Det kritiske eftersyn ernu udarbejdet i form af rapporten "De danske systemer til overvågning og kontrol afsalmonella - Et kritisk eftersyn". Rapporten vedlægges til udvalgets orientering.Rapporten indeholder en evaluering af den hidtidige salmonellaindsats samt 14forskellige, uafhængige anbefalinger i forhold til at optimere salmonellaindsatsenforskellige steder i fødevarekæden. Det er min opfattelse, at en række af anbefalingernerummer gode muligheder for at sikre regeringens målsætning fra 2006 om et nær-nulniveau for salmonella i dansk producerede fødevarer.Rapporten rejser imidlertid også en række nye spørgsmål, særligt for så vidt angår denfremtidige indsats for bekæmpelse af salmonella i svin, herunder dekontaminering(varmtvandsbehandling). En generel introduktion af dekontaminering vil være et brudmed hidtidig dansk strategi om at bekæmpe salmonella ved kilden. Desuden er deruenighed om de økonomiske konsekvenser af forslaget, ligesom forbrugerholdninger isåvel Danmark som eksportlande er uafklarede.Jeg har på den baggrund bedt mine medarbejdere om - i samråd med eksperter oginteressenter på området - at få afdækket disse spørgsmål inden rapporten gøres tilgenstand for nærmere politisk drøftelse.Det er min opfattelse, at Danmark stadig skal fastholde et ambitiøst niveau for så vidtangår bekæmpelse af salmonella.
Med venlig hilsen
Siotsholmsgacte 12l21«tot»ntwtK
Ttf.: Ti 92 33 01Fac:33 14 50 42
CVR-nr: 22 50 69 19EAN 579 8000.876 < 10>
wwwlWatKinternet: VmSfvmdK
M i n i s t e r i e t f o r Fødevarer,L a n d b r u g og FiskeriFødevarestyrelsen
De danske systemer til overvågningoq kontrol af salmonella
IndholdsfortegnelseKonklusioner og anbefalingerForbeholdIntroduktionKonklusionerAnbefalingerKommissoriets spørgsmål2.Øget antal salmonellasmittede danskere: Er stigningen reel - hvorfra stammer stigningen?Stigningen i antal salmonellaramteHvorfra stammer stigningen i antal sygdomsramteUdbrud - og deres kendte årsagerSalmonellasituationen i 20093.Opstilling af nationale målsætningerForbedringskulturAnbefalinger.Anbefaling 1Anbefaling 2Anbefalings4.Den internationale indsatsDanske mål i forhold til EU målAnbefalingerAnbefaling 45.Det faglige grundlag for risikoanalyseFrekvens af smittekilderegnskabetFremtidens smittekilderegnskabAnbefalingerAnbefaling 5Anbefaling 6Anbefaling 76.Salmonellahandlingsplan i foder7.Salmonellahandlingsplan hos kvæg8.Salmonellahandlingsplaner for konsumæg og slagtekyllinger9.Salmonellahandlingsplan hos svinHandlingsplanens indholdForslag til revideret handlingsplanAnbefalinger...Anbefaling 810. Salmonellakontrol fra udskæring og forarbejdningssted frem til detailsalgSalmonellainitiativernes indholdVurdering af mulige nye initiativer..AnbefalingerAnbefaling 9Anbefaling 10Anbefaling 1111. Handlingsplan til elimination af Salmonella Ty phimurium DT10412. Salmonellakontrol i øvrige danske animalske og ikke-animalske fødevarer13. Salmonellakontrol i importerede fødevarerSalmonellainitiativernes indholdVurdering af mulige nye initiativerAnbefalingerAnbefaling 12Anbefaling 13Anbefaling 14Taktil bidragyderneBilagSide 3 af 36
1.
444668999121314151616161616171818181818191920202021222323242626262627282828292930313131333333333536
Efter beslutning fra fødevareministeren er der i perioden framarts til oktober 2009 gennemført et kritisk eftersyn af dedanske initiativer til forebyggelse og kontrol med salmonella.Det kritiske eftersyn har baggrund i et meget højt niveau afsalmonellasmittede danskere i 2008.Rapportens hovedsigte er at vurdere de konkrete danskes'almonellatoranstaltninger i hele kæden fra den primæreproduktion af fødevarer til detailled. Målet med eftersynet ersåledes at stille forslag til mulige justeringer i de eksisterendesystemer til overvågning og kontrol, så man kan forebyggeen sådan udvikling i fremtiden.Rapporten rummer i alt 14 konkrete anbefalinger, der hverisær vil kunne bidrage til at skabe et mere robust system,hvor uventede stigninger i antal salmonellaramte danskeresom i 2008 bliver mindre sandsynlige. Rapportens anbe-falinger omfatter bl.a.;Opstilling af nationale målsætninger for indsatsenmod salmonellaEn styrkelse af den internationale indsats i EU, EFSA,WHO og øvrige internationale organerFremtidens smittekilderegnskab til forbedring afmulighederne for forklaring og forebyggelse af føde-varebåren salmonellasmitteEn revision og forbedring af salmonellahandlings-planen for svinEn styrket indsats mod salmonella i kød og kød-produkter fra udskæring og forarbejdningssted heltfrem til detailleddetEn styrket indsats mod salmonella i importeredefødevarer
M i n i s t e r i e t f o r Fødevarer,L a n d b r u g o g FiskeriFødevarestyrelsenMørkhøj Bygade 192860 Søborg
Tlf.: 33 95 60 00www.fvst.dk
Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe med repræsen-tanter fra Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut,Sundhedsstyrelsen, DTU Fødevareinstituttet, Landbrug &Fødevarer, Dansk Kvæg og Det Biovidenskabelige Fakultetved Københavns Universitet. Endvidere har en lang rækkedanske og internationale eksperter bidraget til rapportensindhold med viden inden for deres respektive fagområder.
FødevareRapport 2009:005Oplag 500Design: Dianova A/SFoto: Claus Petersen og Istock.Tryk: Damgaard Jensen A/S
ISBN: 978-87-92395-38-2