Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 46
Offentligt
760053_0001.png
760053_0002.png
760053_0003.png
760053_0004.png
760053_0005.png
760053_0006.png
760053_0007.png
760053_0008.png
760053_0009.png
760053_0010.png
760053_0011.png
Danske SlagtermestreAfdelingschefLars Poulsen
Hver er Danske SlagtermestreBrancheorganisationenDanske slagtemestre

Slagtebutikker

320 butikker

Slagteri & slagtehuse

85 Virksomheder

Kødindustri

30 virksomheder

Osteforretninger

50 forretninger

Overskrifter for mit indlægFødevarekontrollenKontrolbesøg og tilsynEgenkontrolSmiley-ordning
Fødevarekontrollen”Når jeg har kontrolbesøg frafødevareregionen, er jeg mere bekymret for,om der er styr på alle papirerne, end hvadder ret faktisk sker i produktionslokalerneunder kontrolbesøget”Citat fra en kvalitetsmedarbejder på en dansk fødevarevirksomhed
Fødevarekontrollen• Generelt mener vi, Fødekontrollen ervæsentligt bedre end sit ry og rygte imedierne• Men den er for akademisk, specielt påmindre virksomheder med alt for megetfokus på system- og papir kontrol• Mere fokus på det, som har størst betydningfor fødevaresikkerheden
Kontrolbesøg og tilsyn”Jeg kender ikke noget til kød. Jeg kommerfra en anden branche. Men nu skal jeg kiggedine papirer igennem”.
Citat; Fra en tilsynsførende under et kontrolbesøg hos en lille slagtebutik,hvor kun indehaveren selv arbejder.
Kontrolbesøg og tilsyn• Antallet af kontrolbesøg er ikke altid lig med enbedre fødevarekontrol.• Mere uddannelse og praktisk erfaring indenfor debrancher, der føres tilsyn med.• Brug tiden i produktionslokalet - ikke på kontoret.• Brug i væsentligt større omfang risikobaseretkontrol. Overvej anmeldt og ikke anmeldt besøg.• Rådgivning og samarbejde er vigtigt. Størstedelenaf alle virksomheder vil jo gøre deres bedste for atoverholde fødevarelovgivning.
Kontrolbesøg og tilsyn”Når jeg kommer ud, er der ikke tale om etsamarbejde, men et tilsyn. Generelt synesfolk ikke, det er sjovt at få besøg af entilsynsførende.”Uddrag fra Jyske Vestkyst den 9/10 2009. Udtalt af entilsynsførende dyrlæge i forbindelse med, at retten iKolding vurderede, at slagtermesteren ikke skulle betale enbøde på 5000 kr. som fødevareregionen havde givet ham
Egenkontrol• Det gode budskab er, at det virker ! Men påforskellige måder.• På de små virksomheder har den største betydningværet, at det har øget vidensniveauet ogforståelsen i forhold til fødevaresikkerhed oglovgivning• På større virksomheder virker den oprindeligeegenkontolsystemstankegang mere rigtig medkontrol af kritiske steder i produktion og skriftligdokumentation for kontroller m.m.
Smiley-ordningen• Smiley-ordning har motiveret de fleste virksomheder tilhele tid at gøre sig lidt mere umage.• Set fra forbrugernes side mener jeg, at ordningen ervildledende i den nuværende form.• Alt som ikke har noget med direkte fødevaresikkerhed atgøre, skal ud af ordningen.• Nogle typer af virksomheder har alt for let ved at scoregode resultater i smiley-ordningen.• Elite-smiley bør afskaffes. Den kan ikke bruges somsamlingning af virksomhederne for forbrugerne .• Engros-virksomhederne skal ud af ordning - det giveringen mening, at de er med i den.
Smiley-ordningHvorfor skal jeg bruge tid på at kontroller, om jegmed tryghed kan går ind for at købe en leverpostejhos min lokale slagter. Dette er velmyndighedernes opgaver ? Er der beskidt ibutikken, ja så må myndighederne jo lukkebutikken, indtil der gjort rent igen.Sagt af forbruger