Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 4
Offentligt
741403_0001.png
741403_0002.png
741403_0003.png
741403_0004.png
741403_0005.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 8. oktober 2009Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om ændring af Kom-missionens forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestem-te forurenende stoffer i fødevarer, for så vidt angår aflatoksiner (komitesag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenSagsnr.: 2009-20-224-00018/Dep sagsnr. 440Den 8. oktober 2009FVM 698
NOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse af græn-seværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer, for så vidt angår aflatoksinerKOM-dokument foreligger ikke
Kommissionen har fremsat forslag om en forøgelse af grænseværdierne for aflatoksiner imandler, hasselnødder og pistacienødder på baggrund af nye vedtagne grænseværdier i CodexAlimentarius.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009.Formålet med forslaget er at øge grænseværdier for total aflatoksin i mandler, hasselnødder ogpistacienødder således, at disse kommer i overensstemmelse med nye grænseværdier vedtagetaf Codex Alimentarius i 2008. Da abrikoskerner bruges på lige fod med mandler, vil abrikos-kerner blive tilpasset samme grænseværdi som mandler. Ligeledes forslås øgede grænsevær-dier for paranødder, oliefrø samt brune ris til videre forarbejdning.En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.Regeringen støtter normalt forslag, som fastsætter grænseværdier for kemiske forureninger ifødevarer, forudsat at de bliver vurderet til ikke at forringe sundhedsbeskyttelsesniveauet.Regeringen agter på den baggrund at tilslutte sig forslaget.
2
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenSagsnr.: 2009-20-224-00018Den 7. oktober 2009FVM X
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsættelse af græn-seværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer, for så vidt angår aflatoksinerKOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsat forslag om en forøgelse af grænseværdierne for aflatoksiner imandler, hasselnødder og pistacienødder på baggrund af nye vedtagne grænseværdier i Co-dex Alimentarius. Det Europæiske Fødevaresikkerheds Agentur (EFSA) har udtalt, at deovenstående ændringer er sundhedsmæssigt acceptable. Fødevareinstituttet ved DTU delerdenne vurdering. Forslaget vurderes derfor ikke at forringe beskyttelsesniveauet.BaggrundKommissionen har fremsat udkast til forslag om ændring af Kommissionens forordning (EF)nr. 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer,for så vidt angår aflatoksiner.Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. februar 1993 omfællesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler, særligt artikel 2, stk. 3.Forslaget behandles efter en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Føde-varekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-lægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med hen-holdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget,såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden fortidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Komitéen, forelægger Kommissionen sagen forRådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertalinden for 2 måneder.Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslageteller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
3
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2009.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdForslaget lægger i forhold til de nuværende regler op til følgende ændringer:Der bliver foreslået øgede grænseværdier for total aflatoksin i mandler, hasselnødder og pista-cienødder således, at disse kommer i overensstemmelse med nye grænseværdier vedtaget afCodex Alimentarius i 2008. Da abrikoskerner bruges på lige fod med mandler bliver det end-videre specificeret, at abrikoskerner tilpasses samme grænseværdi som mandler.Der bliver foreslået øgede grænseværdier for paranødder, da grænseværdierne for disse ogsåer under forhandling i Codex Alimentarius.Forslaget indeholder endvidere en helt ny grænseværdi for aflatoksin i oliefrø med henblik påat præcisere, at de gældende grænseværdier for nødder også gælder for oliefrø som for eksem-pel pinjekerner.Endelig bliver der for ris foreslået en forhøjet grænseværdi for brune ris til videre forarbejd-ning. Hidtil har der kun har været en grænseværdi for kategorien ”ris” uden at det blev præci-seret, om der var tale om hvide/spiseklare ris eller brune/uforarbejdede ris. Ris handles pri-mært internationalt som brune, uforarbejdede ris og har generelt svært ved at overholde gæl-dende grænseværdier. De hvide forarbejdede ris, som spises direkte har ikke problemer med atoverholde de gældende grænseværdier.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retForslaget vedrører ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 af 19. december2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer. Ændringen vil væredirekte gældende i Danmark, og forventes ikke at medføre andre ændringer af lovgivningen.KonsekvenserForslaget er udarbejdet på basis af en videnskabelig vurdering fra Det Europæiske Fødevare-sikkerheds Agentur (EFSA) af de pågældende grænseværdier. Trods forhøjelsen af de eksiste-
4
rende grænseværdier for anbefalet indtag vurderes forhøjelserne at være så lave, at de stadigligger på et niveau, der er sundhedsmæssigt acceptabelt.Fødevarestyrelsen vurderer, efter at have indhentet en vurdering fra Fødevareinstituttet vedDTU, at de foreslåede ændringer af grænseværdier ikke indebærer en sundhedsmæssig risiko.Beskyttelsesniveauet i Danmark vurderes derfor ikke at blive forringet.Forslaget har ikke statsfinansielle eller administrative konsekvenser.Forslaget vurderes heller ikke at have samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssige konse-kvenser.HøringForslaget er sendt i høring i en række organisationer og offentlige myndigheder i henhold tilartikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. juni 2002 omgenerelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Føde-vareautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (fødevareforordningen).DI Fødevarer er positive overfor en tilpasning af EU-reglerne til Codex Alimentarius. DI øn-sker at abrikoskerner bliver omfattet af samme grænseværdi som for mandler, da anvendelsener parallel i marcipan.Forslaget har endvidere været i skriftlig høring i Det Rådgivende Fødevareudvalg (EU-underudvalget). Der er ikke indkommet yderligere bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDanmark støtter normalt forslag, som fastsætter grænseværdier for kemiske forureninger i fø-devarer, forudsat at de bliver vurderet til ikke at forringe sundhedsbeskyttelsesniveauet. Rege-ringen forholder sig positivt til forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgSagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
5