Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 361
Offentligt
Billeddisposition’Kontrol af Dyrevelfærd 2008 og 2009’Forside:’Kontrol af Dyrevelfærd 2008 og 2009’: Jerseykøer (side 2 i senest fremsendte forslag)
Figur 1
IndholdsfortegnelseTekstafsnit:IndledningSammendrag på dansk og engelsk
Tekstafsnit:Myndighedernes dyrevelfærdskontrol i 2008 og 2009
Figur 2 Indgangsbillede
Figur 3:Velfærdskontrol i besætninger.Fødevareregionernes embedsdyrlæger foretog i 2008 og 2009kontrol med dyrevelfærd i 5 % af alle besætninger med mindst 10 landbrugsdyr eller heste. Ved etkontrolbesøg gennemgår dyrlægen hele besætningen – oftest sammen med landmanden – for at vurdere,om dyreværnslovgivningen er overholdt.
Figur 4:Velfærdskontrol ved transport af dyr.Fødevareregionens embedsdyrlæger kontrollerer, omreglerne for transport af dyr er overholdt. Det gælder både for dyr, der transporteres til et slagteri, og dyrder eksporteres. Dyrlægerne kontrollerer for eksempel, om dyret er eller har været egnet til denpågældende transport.
Figur 5:Velfærdkontrol på slagteri.Alle dyr kontrolleres af Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger veddet såkaldte 'levende syn', når de ankommer til et slagteri. Dyrlægerne fører desuden tilsyn med, atslagteriet overholder reglerne for dyrenes opstaldning, flytning, fastholdelse, bedøvelse ogafblødning/aflivning.Faktaside:Antal besætninger i alt, antal slagtede dyr, antal dyr transporteret m.v.(sat op som tabeller)Faktaside:Hvor mange landmænd overtræder loven?Tekstafsnit:Baggrund for temaerTekstafsnit:Opstaldning af dyr
Indgangsbillede
Figur7: Rode- og beskæftigelsesmateriale til svin.Svin er stærkt motiverede for at undersøge ting ideres omgivelser, og et staldmiljø uden stimuli - som her på billedet - er derfor dårligt for svins velfærd.Ifølge loven skal alle svin skal have permanent adgang til en tilstrækkelig mængde halm eller andetmateriale, de kan beskæftige sig med. For svinene på billedet er kravet ikke overholdt.
Figur 8:Beskæftigelsesmateriale til pelsdyr.For pelsdyr er det vigtigt, at deres miljø indeholdermaterialer, som dyrene kan udforske, lege med og gnave i. Mink skal som minimum have permanentadgang til halm og enten en hylde eller et rør. Denne minktæve med sine hvalpe har halm i buret,ligesom loven kræver.
Figur 9:Opstaldning af kalve.Kalvehytter er et populært alternativ til traditionel indendørsopstaldning af kalve. Men hvis afstanden mellem kalvehytterne er for stor, hvis der mangler en forgårdtil hytten, og hvis dele af inventaret spærrer for kalvenes udsyn, lever hytterne ikke op til lovkravene foropstaldning af kalve. På dette billede er lovkravet om, at kalve skal kunne se og røre andre kalve, ikkeopfyldt.Tekstafsnit:Syge og tilskadekomne dyr
Figur 10 Indgangsbillede
Figur 11:Isolation af syge og tilskadekomne dyr.I moderne stalde holdes produktionsdyr ofte i størregrupper. Et sygt eller tilskadekommet dyr har svært ved at klare sig i konkurrencen med andre dyr omfor eksempel foder og hvilepladser. Der skal derfor tages hånd om dyret ved eventuelt at isolere det fraresten af gruppen. Denne kraftigt afmagrede ko er ikke blevet isoleret i et passende rum med tør ogbekvem strøelse, sådan som loven kræver.
Figur 12:Passende behandling af syge og tilskadekomne dyr.Et tilskadekommet dyr skal omgåendehave en passende behandling og om nødvendigt isoleres. Hvis dyret ikke hurtigt kommer sig efterbehandlingen, kræver loven, at det enten aflives straks eller hurtigst muligt tilses af en dyrlæge. Denneaflivede mink med en omfattende bidskade på halen er ikke blevet isoleret fra sine artfæller i tide ogmåtte derfor aflives.
Figur 13:Brug af sygesti.Nogle søer udvikler sår på skulderen. Sårene opstår efter længerevarendetryk af soens skulder mod et hårdt underlag og svarer til liggesår hos mennesker. Denne so medskuldersår er ikke blevet aflastet med et blødt underlag eller flyttet til en sygesti, sådan som lovenkræver.
Tekstafsnit:Transport af dyr
Figur 14 Indgangsbillede
Figur 15:Transportegnethed.Dyr må ifølge loven ikke transporteres, med mindre de er egnede til dentransport, de skal ud på. Syge dyr eller dyr, der er kommet til skade, er som hovedregel ikketransportegnede. Den syge og afmagrede ko på billedet er på vej op i en transportvogn, men den måifølge loven ikke udsættes for transport. Koen skal i stedet enten behandles eller aflives.
Figur 16:Transport af højdrægtige dyr.Det er forbudt at transportere højdrægtige dyr, fordibelastningerne i forbindelse transport kan påvirke moderdyret på en dyrevelfærdsmæssigt uacceptabelmåde. Alligevel forekommer det, at højdrægtige dyr transporteres. Dette fuldbårne kalvefoster er fundeti maven på en ko, der er transporteret til slagtning.
Figur 17:Vold mod dyr der transporteres.Det er forbudt at slå eller sparke dyr. Alligevel bliver dernogle gange udøvet vold mod dyrene i forbindelse med transport – typisk ved af- eller pålæsning afdyrene. Billedet viser huden af et slagtet svin. Der er tydelige mærker efter slag med et stumptinstrument.Tekstafsnit:Bedøvelse og aflivning
Figur 18 Indgangsside til afsnit; 4157.jpg
Figur 19:Bedøvelse og aflivning på slagteri.Efter bedøvelse med en boltpistol, aflives grisene ved'stikning’ og ’afblødning'. Det vil sige ved, at slagtepersonalet med en kniv overskærer de storehalspulsårer og -vener, så blodet kan løbe fra kroppen, som det ses på billedet.
Figur 20:Bedøvelse og aflivning i besætninger.Når et dyr aflives skal det ske på endyrevelfærdsmæssig forsvarlig måde. Ifølge loven foregår en korrekt aflivning af en gris eller en ko vedat dyret skydes i panden med en boltpistol og efterfølgende afblødes ved overskæring af de storehalspulsårer. Grisen til højre i billedet er ikke aflivet korrekt. Grisen er skudt med en boltpistol(skudhullet er markeret med en kuglepen), men er ikke efterfølgende blevet afblødt ved overskæring afde store halspulsårer.Faktaside:Fokus på kontrol af pelsdyrTekstafsnitDyrevelfærdskontrollen i 2010 og fremover
Figur 21 Indgangsbillede
Faktaside:Om ViDIndledende tekst tilKontrollens samlede resultaterFaktaside:Myndighedernes velfærdskontrol i besætninger 2008 og 2009Tabelafsnit:Kontrollens samlede resultater – tabeller opdelt på dyreartBesætningskontrollen, kvæg, svin,mink, fjerkræ, får og geder, heste.
Figur 22 KVÆG – indgang til resultater for dyreart
Figur 23SVIN - indgang til resultater for dyreart
Figur 24 FJERKRÆ - indgang til resultater for dyreart
Figur 25 PELSDYR - indgang til resultater for dyreart
Figur 26 HESTE - indgang til resultater for dyreart
Figur 27 FÅR - indgang til resultater for dyreart
Figur 28 GEDER - indgang til resultater for dyreart
Tabelafsnit:Velfærdkontrolfor transport: til slagtning, over samlesteder, til eksport.
Figur 29
Tabelafsnit:Velfærdskontrolpå slagterier.Appendiks 1 Lovtekstafsnit:Liste over lovtekster: dyrevelfærd og kontrolAppendiks 2 DyrevelfærdskontakterBagside- Kort om ViD