Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 327
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 16. juli 2010Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål nr. 101 (EUU alm.del) fra Folketingets Europaudvalg af 24. juni 2010 vedrørende videnskabelige under-søgelser om forbrug af pesticider ved dyrkning af GMO majs.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Folketingets Europaudvalg
København, den 16. juli 2010Sagsnr.: 6335Dok.nr.: 118404FVM 788
Folketingets Europaudvalg har i brev af 24. juni 2010 stillet følgende spørgsmål
nr. 101 (EUU alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra
Anne-Grete Holmsgaard (SF)
Spørgsmål 101:
”Vil ministeren oplyse, om der findes nationale og/eller internationale videnskabeligeundersøgelser, som viser, om der bruges flere eller færre pesticider ved dyrkning afgenmodificerede majs?”Svar:
Plantedirektoratet oplyser følgende, hvilket jeg henholder mig til:”Det er ikke muligt at give et generelt svar, som er dækkende for alle former for pestici-der.InsektbekæmpelsesmidlerMed hensyn til anvendelsen af insektbekæmpelsesmidler i majs tyder tilgængelige un-dersøgelser på, at forbruget af insektmidler er faldet efter påbegyndelsen af dyrkning afgenmodificeret insektresistent majs.UkrudtsmidlerFor ukrudtsmidlers vedkommende er der lavet opgørelser fra bl.a. USA, som enten viseren samlet stigning eller et samlet fald i forbruget af ukrudtsmidler i genmodificeret majssammenlignet med konventionel majs. Det er derfor ikke muligt på den baggrund, atdrage entydige konklusioner.Der er udført forsøg i Danmark, som kan give et fingerpeg om den mulige udviklingherhjemme for så vidt angår forbruget af ukrudtsmidler:
Videnscentret for Landbrug har i årene 2007-2009 udført forsøg med ukrudtssprøjtningi genmodificeret majs med resistens over for glyphosat. Som reference til forsøgeneblev der brugt to traditionelle ukrudtsmidler indeholdende op til sammenlagt fire aktiv-stoffer. Forsøgene viste, at det var muligt at erstatte de traditionelle midler med glypho-sat og opnå den samme bekæmpelseseffekt.Resultaterne fra disse undersøgelser viser således, at det potentielt vil være muligt atnedsætte antallet af anvendte aktivstoffer til bekæmpelsen af ukrudt ved dyrkning afgenmodificeret majs.Med henblik på at hindre udvikling af resistens overfor glyphosat hos ukrudtet, kanlandmanden vælge at veksle sprøjtning med glyphosat med radrensning eller sprøjtningmed et traditionelt ukrudtsmiddel, hvilket kan betyde, at glyphosat ikke fuldstændig er-statter traditionelle sprøjtemidler.En endelig vurdering for danske forhold må afvente eventuelle erfaringer fra praktiskdyrkning af genmodificeret majs i Danmark.”
2