Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 281
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 1. juni 2010Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering revideret notat og grundnotat om ændringaf Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til lev-nedsmidler end farvestoffer og sødestoffer (komitésag).Forslaget er sat på dagsordenen på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 7. juni 2010 til drøftelse og mulig afstemning.
Med venlig hilsen
Hanne Lauger
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen 6. kt./BICB/3.1/2.1Sagsnr.: 2009-20-221-00147/Dep. sagsnr. 3828Den 31. maj 2010FVM 767
NOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætnings-stoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeKommissionen har den 31. maj 2010 fremsendt forslag til ændring af Europa-Parlamentets ogRådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer ogsødestoffer, for så vidt angår godkendelse af fire nye fødevaretilsætningsstoffer og udvidetanvendelse af en række allerede godkendte fødevaretilsætningsstoffer til brug i en række fø-devarer.Forslaget er sat på dagsordenen på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 7. juni 2010 til drøftelse og mulig afstemning. Forslaget hartidligere været til afstemning i Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoF-CAH) den 8. februar 2010. Den tidligere version indeholdt også regulering af thrombin, somnu er udgået af forslaget.Formålet med det foreliggende forslag er, på baggrund af udviklingen i fødevaretilsætnings-stoffer og fødevarer, at foretage en 7. ændring af diverse-direktivet 95/2/EF, hvorved bilagenetil direktivet ændres for at tillade nye fødevaretilsætningsstoffer og udvide anvendelse af alle-rede godkendte fødevaretilsætningsstoffer.En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelsesniveauet i Danmark ogEU.Danmark er tilhænger af harmoniserede regler for tilsætningsstoffer, der kan anvendes i føde-varer, og at godkendelse af tilsætningsstoffer sker ud fra en vurdering af, at der er et teknolo-gisk behov for anvendelsen, at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt og at anvendelsenikke vildleder forbrugeren.Disse kriterier vurderes at være opfyldt for så vidt angår anvendelse af de foreslåede nye til-sætningsstoffer og de foreslåede nye anvendelser af godkendte tilsætningsstoffer.På den baggrund vil regeringen indstille, at Danmark tilslutter sig forslaget.1
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen 6. kt./BICB/3.1/2.1Sagsnr.: 2009-20-221-00147/Dep. sagsnr. 3828Den 31. maj 2010FVM 767
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætnings-stoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResumé
Forslaget vedrører godkendelse af fire nye fødevaretilsætningsstoffer: rosmarinekstrakt, cas-sia gum, neotam og polyvenylalkohol i en række fødevarer og udvidelse af anvendelse af enrække allerede godkendte fødevaretilsætningsstoffer. Alle godkendelser er i overensstemmelsemed den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) kriterier for, at anvendelsen ersundhedsmæssigt forsvarlig, samt EU's krav om, at der er teknologisk behov for anvendelsenog at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at villeberøre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.Forslaget har tidligere været sat til afstemning i Stående Komité for Fødevarekæden og Dy-resundhed (SCoFCAH) den 8. februar 2010. Den tidligere version indeholdt også reguleringaf thrombin, som nu er udgået af forslaget.BaggrundKommissionen har den 31. maj 2010 fremsendt forslag til ændring af Europa-Parlamentets ogRådets direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer ogsødestoffer, for så vidt angår godkendelse af fire nye fødevaretilsætningsstoffer og udvidetanvendelse af en række allerede godkendte fødevaretilsætningsstoffer til brug i en række fø-devarer.Forslaget er fremsat med hjemmel i forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætnings-stoffer, artikel 31 samt Lissabon-traktatens TEUF artikel 114.Forslaget har tidligere været sat til afstemning i den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 8. februar 2010. Den tidligere version indeholdt også regule-ring af tilsætningsstoffet thrombin, som nu er udgået af forslaget. Den 8. februar 2010 stemteDanmark imod forslaget, efter at et flertal i Folketingets Europaudvalg havde indstillet, atDanmark skulle stemme imod forslaget om godkendelse af thrombin. Forslaget blev vedtagetmed kvalificeret flertal i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoF-2
CAH) den 8. februar 2010. Gennem forskriftsproceduren med kontrol har Europa-Parlamentetefter afstemningen i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH)vedtaget en resolution, der går imod godkendelse af thrombin. Kommissionen har på denbaggrund taget thrombin ud af det samlede forslag. Kommissionens reviderede forslag omgodkendelse af de resterende fire nye tilsætningsstoffer samt udvidet anvendelse af en rækkegodkendte tilsætningsstoffer fremsættes i Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresund-hed (SCoFCAH) den 7. juni 2010 til drøftelse og mulig afstemning.Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Fødevare-kæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, udstederKommissionen beslutningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionensagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret fler-tal vedtage forslaget uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er et kvalificeret flertal imodforslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist påhøjst tre måneder, kan Kommissionen udstede beslutningen.NærhedsprincippetRegeringen vurderer, at det er nødvendigt, at reglerne om tilsætningsstoffer er harmoniserede,dels ud fra hensynet til fødevaresikkerhed, og dels ud fra hensynet til et velfungerende indremarked. Det er derfor regeringens holdning, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdPå baggrund af udviklingen i fødevaretilsætningsstoffer og fødevarer er det nødvendigt at fo-retage en 7. ændring af diverse-direktivet 95/2/EF, hvorved bilagene til direktivet ændres forat tillade nye fødevaretilsætningsstoffer og udvide anvendelsen af allerede godkendte fødeva-retilsætningsstoffer.De nye fødevaretilsætningsstoffer er følgende:Antioxidanten rosmarinekstrakt fra Rosmarinus officinalis L er vurderet af den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) den 7. marts 2008 og giver ikke anledning til sundheds-mæssige betænkeligheder med det ansøgte formål. Man ønsker derfor at godkende stoffet tilbrug i olie og andre fedtstoffer, snacks, sovser, finere bagværk, kosttilskud, dehydrerede kar-tofler, æggeprodukter, tyggegummi, mælkepulver, dehydrerede supper og bouilloner, kød- ogfiskeprodukter, aromaer og tørret mælk til is. Rosmarinekstrakt er blevet tildelt E-nummeret E392.Polyvenylalkohol (PVA) er blevet vurderet til brug som et overfladebehandlingsmiddel tilkosttilskud af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) den 5. december 2005 oghar ikke givet anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder. Derfor ønskes polyvenylalko-hol (PVA) godkendt til anvendelse til kosttilskud til kapsler og tabletter. Polyvenylalkohol(PVA) får E-nummeret E 1203.3
Cassia gum ønskes godkendt som geleringsmiddel og fortykningsmiddel i is, fermenteredemælkeprodukter, desserter baseret på mælk, fyld og overtræk af finere bagværk og desserter,forarbejdet ost, sovser, salatdressinger, dehydrerede supper og bouilloner og varmebehandle-de kødprodukter. Cassia gum er vurderet den 26. september 2006 af den Europæiske Fødeva-resikkerhedsautoritet (EFSA), som ikke har sundhedsmæssige betænkeligheder med stoffet.Cassia gum får E-nummeret E 427.Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) stemte for et forslagom godkendelse af neotam som sødestof ved ændring af direktiv 94/35/EF den 28. september2009. Neotam ønskes godkendt som smagsforstærker i de produkter, hvor det ønskes tilladtsom sødestof. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har den 27. september2007 udtalt, at det er sundhedsmæssigt sikkert at anvende neotam som smagsforstærker til deansøgte formål og mængder. Neotam har E-nummeret E 961.Udover godkendelse af de fire nye fødevaretilsætningsstoffer vil 7. ændring af direktiv95/2/EF også indeholde udvidet anvendelse af en række allerede godkendte fødevaretilsæt-ningsstoffer. Samtlige udvidelser af anvendelse af godkendte fødevaretilsætningsstoffer hartaget hensyn til sundhedsmæssige risici ved stofferne, det teknologiske behov og at forbru-gerne ikke vildledes.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres i Europa-Parlamentet og Rådet forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, men da den i forordningen forudsete EU-liste end-nu ikke er etableret, reguleres fødevaretilsætningsstoffernes anvendelse i bekendtgørelse nr.1547 af 17. december 2009 om tilsætninger med videre til fødevarer, herunder navnlig be-kendtgørelsens bilag 7 (Positivlisten - Fortegnelse over tilsætningsstoffer til fødevarer).KonsekvenserForslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser.En vedtagelse af forslaget kræver en implementering i dansk lovgivning, hvilket betyder, atder skal udarbejdes en ændring til bekendtgørelse nr. 1547 af 17. december 2009 om tilsæt-ninger med videre til fødevarer.Alle nye fødevaretilsætningsstoffer og udvidet anvendelse af godkendte fødevaretilsætnings-stoffer lever op til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) anbefalinger for fø-devaresikkerhed. En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at ville berøre beskyttelsesniveaueti Danmark og EU.
4
Danske eksperter fra DTU Fødevareinstituttet er blevet hørt omkring de nye fødevaretilsæt-ningsstoffer og udvidede anvendelser af godkendte fødevaretilsætningsstoffer og har ingensundhedsmæssige betænkeligheder ved ændringsforslaget.HøringSagen har sidst været i høring på høringsportalen ved forslagets fremlæggelse i januar 2010.Der er indkommet følgende bemærkninger:Coop Danmark A/S finder det problematisk, at man vil tillade tilsætningsstoffer (antioxidan-ter) i uforarbejdet kød. Desuden mener Coop Danmark, at man ikke bør bruge nisin, som er etantibiotika, i fødevarer. Tanken om at sætte kødstykker sammen, mener Coop Danmark A/S,er utiltalende på trods af, at det skal mærkes.Samtidig bakker Coop Danmark A/S op om anvendelsen af sorbater til overfladebehand-lingsmiddel, hvis det kan nedbringe anvendelsen af pesticider.Dansk Industri bakker fuldt op om ændringsforslaget.Landbrug & Fødevarer kan umiddelbart stille sig positivt over for forslaget, og henholder sigtil, at såvel den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) som Kommissionens ar-bejdsgruppe for tilsætningsstoffer har vurderet stofferne og anvendelsesmulighederne for sik-re.Forslaget har efterfølgende været i høring i det Rådgivende Fødevareudvalg. Der er ikke ind-kommet yderligere bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for til-sætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelse af tilsætningsstoffer sker udfra følgende kriterier:at der er et teknologisk behov for anvendelsen,at anvendelsen er sundhedsmæssigt forsvarligt,at anvendelsen ikke vildleder forbrugeren.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for så vidt angår anvendelse af de foreslåede nye til-sætningsstoffer og de foreslåede nye anvendelser af godkendte tilsætningsstoffer.Danmark stemte imod forslaget den 8. februar 2010 på baggrund af de politiske tilkendegivel-ser i Fødevareudvalget om godkendelse af thrombin. Da forslaget ikke længere omhandlerthrombin, vil regeringen indstille, at Danmark stemmer for forslaget.Vedrørende høringssvaret fra Coop Danmark A/S, skal det bemærkes at antioxidanterne kuntillades i færdigpakkede tilberedninger af hakket kød, hvor andre antioxidanter i forvejen er5
tilladt. Desuden er antioxidanterne ikke sundhedsskadelige, og der er ingen grænseværdier forstofferne i forarbejdede fødevarer.Nisin er et bakteriocin, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderetikke er forbundet med risiko for dannelse af antibiotikaresistens i sygdomsfremkaldende bak-terier, og det er derfor sikkert at anvende nisin i begrænsede mængder i fødevarer. Nisin er iforvejen tilladt i enkelte fødevarer.Det skal desuden bemærkes, at thrombin er taget ud af forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerDen 8. februar 2010 stemte et kvalificeret flertal for forslaget i den Stående Komité for Føde-varekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Forslaget indeholdt på det tidspunkt også godken-delse af thrombin. På den baggrund er der derfor grund til at forvente, at der vil være kvalifi-ceret flertal for forslaget igen.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgDer er oversendt notat og grundnotat om sagen til Folketingets Europaudvalg den 1. februar2010.Et opdateret grundnotat blev oversendt den 5. februar 2010, på grund af politiske tilkendegi-velser fra Fødevareudvalget om thrombin.Notaterne er ligeledes oversendt til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
6