Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 275
Offentligt
EuropaudvalgetSendt via Folketingets hjemmeside
Kopi: Folketingets Fødevareudvalg
26. maj 2010
Camilla UdsenDok. 101504/ps
Saltindtagelse / Fødevareinformation til forbrugerneForbrugerrådet skal hermed kommentere to af punkterne på Europaudvalgets dags-orden den 28. maj 2010:Rådsmøde (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse -fødevaredelen) den 7.-8. juni 2010Pkt. 1. Udkast til Rådets konklusioner om foranstaltninger til at nedbringe befolk-ningens saltindtagelse med henblik på bedre sundhed - vedtagelseForbrugerrådet mener overordnet, at det er positivt, at EU-medlemsstaterne gør enaktiv indsats for at nedbringe befolkningens saltindtag for at mindske risikoen forhjerte-karsygdomme. Forbrugerrådet ser dog gerne, at der lægges op til en merekonkret indsats, herunder bl.a. at der fastsættes konkrete mål for industriens reduk-tion af salt i fødevarer, og at det omfatter alle produkter i de respektive produkt-grupper. Se i øvrigt vedlagte høringssvar af 18. maj 2010.
Pkt. 2. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fødevareinfor-mation til forbrugere - politisk drøftelse. KOM (2008) 0040Forslaget indeholder en række elementer med afgørende betydning for forbrugerne,se vedlagte høringssvar af 18. maj 2010.Forbrugerrådet mener bl.a., at %GDA-mærkning (mærkning pr. portion relateret tildaglige referenceværdier) grundlæggende er vildledende på mange produkter. Der-for så vi helst, at %GDA-mærkning forbydes helt. Hvis denne mærkning alligevelskal tillades, er det afgørende:at %GDA bliver frivillig og altid et supplement til en obligatorisk100g/100ml-mærkningat %GDA alene kan angives i næringsdeklarationstabellenat portionsstørrelserne, der ligger til grund for GDA-mærkningen, er reali-stiske, og at der aldrig anvendes anbefalede/vejledende portionsstørrelserat %GDA for sukker angives både for total og tilsat sukker eller alternativtudgår1/2
Desuden mener Forbrugerrådet, at det er meget vigtigt, at Danmark indtager enaktiv rolle i Ministerrådet i forhold til sikring af ernæringsprofiler for fødevarer,der kan ernærings- og sundhedsanprises, da profilerne er afgørende for at sikretroværdigheden af ernærings- og sundhedsanprisningerne. Spørgsmålet skal tilafstemning i Europa-Parlamentets plenarforsamling medio juni 2010 som et æn-dringsforslag til forslaget om fødevareinformation.Med venlig hilsen
Mette BoyeAfdelingschef
Camilla UdsenFødevarepolitisk medarbejder
2/2