Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 262
Offentligt
847066_0001.png
847066_0002.png
Folketingets FødevareudvalgFødevareministerenVeterinærdirektøren
Næstved d. 16/5-2010
Ang. Veterinærforlig samt bekendtgørelser i forbindelse hermedUndertegnede praktiserende dyrlæge har i forbindelse med udarbejdelsen/færdiggørelsen afovennævnte bekendtgørelser haft mulighed for at gennemlæse disse.Af bekendtgørelserne fremgår flere forhold, som er så modstridende og ude af trit med denvirkelighed, vi som dyrlæger (og landmænd) arbejder i til hverdag, at man ikke bare undres, menskræmmes.Virkeligheden på en svinebedrift anno 2010 med presset økonomi er personalenedskæringer, storandel udenlandsk arbejdskraft og meget lidt tid til overvågning af dyr, staldanlæg og drift i det heletaget.De foreliggende bekendtgørelser øger papirmængden og nedsætter tiden til dialog om dyrevelfærd,pasning, medicinering og meget andet. Det øger risikoen for fejl og dermed også muligheden for”skandalesager” omkring medicinanvendelse og dyrevelfærd.Følgende kan nævnes som eksempler:1. Besætninger med over 300 søer (ca. 8.000 producerede grise pr. år) skal have egenkontrol, mensbesætninger med 5.500 klimagrise (ca. 33.000 producerede grise pr. år) ikke skal. Logik?2. Hvis man har ”fællesaftale”, må medicin fremover flyttes mellem flere ejendomme med sammeejer. I dag er dette ulovligt, men indimellem nødvendigt, da der ofte er flere hundrede km tilapoteket. Folk kan ikke styre det nu – hvordan tror man så, det vil gå fremover?3. Besætningsdyrlægen skal fremover medvirke til vurdering af, om en landmand kan overgå til”god landmandspraksis”. Det vil nemt kunne føre til uens vurderinger og dyrlæger, der”kappes om”, at være så lempelige som muligt!!!! Resultat: Landmænd kan med uret havnefor højt eller lavt baseret på subjektive kriterier.De nævnte eksempler er kun få af mange – desværre.Hvordan har man tænkt sig, at der skal føres yderligere logbøger og mapper, når der på en delbedrifter kun er én dansktalende? - når dyrlægebesøg foregår på engelsk og når en del udenlandskmandskab ikke kan hverken, dansk, engelsk eller tysk, men kun russisk?Allerede i dag er der store udfordringer på området papirhåndtering, da udenlandsk mandskababsolut ikke er glade for papirarbejde.
1
At henvise flere steder til ejer/den ansvarlige er sikkert korrekt, men ikke virkelighedsnært. På fleresvinebedrifter har ejeren/ejerne ikke været i staldene i månedsvis, da de er optagede af andre tingeller bedriften er ejet af et selskab, hvor bestyrelsen måske aldrig har været i staldene.Den ansvarlige er måske, men bestemt ikke altid, i alle staldafsnit dagligt.Den nuværende lovgivning er faktisk ikke så ringe endda.Det vi absolut ikke har brug for er mere papir, dataudskrifter, egenkontrol og auditering. Det givermindre tid til pasning af dyrene og dermed højere medicinforbrug og ringere dyrevelfærd.Allerede idag kan effekten af færre hænder ses, da medicinforbruget i svineproduktionen jo ersteget en del over det sidste år. Hænder, uddannelse og overvågning erstattes med ”forsikring modsygdom” via medicin. Ikke særlig klogt i det lange løb, men forståeligt, når man er trængt!Ønsker man færre dyrlægebesøg burde man gøre det meget mere simpelt – f.eks. på samme mådesom med salmonella: Tre niveauer (1,2 og 3) inddelt efter objektive kriterier som medicinforbrug,velfærdsbesøg og f.eks. status på afgang af dyr (slagteri/exportstald). Status påsygdomsforebyggelse kunne også medinddrages f.eks. via laboratorieundersøgelser.Glem alt om egenkontrol – de dygtige landmænd i niv. 1 har vist, at de kan styre på relevanteparametre og mere papir kan kun gøre det ringere.De knapt så dygtige landmænd vil forsøge at springe over, hvor gærdet er lavest med øget risiko forfejl, når dyrlægen (der ofte er den eneste udefra, der kommer i staldene) skal komme mindre.Landmænd med meget højt medicinforbrug og/eller dårlig dyrevelfærd kunne fagligt relevantpålægges ekstra dyrlægerådgivning med krav om laboratorieundersøgelser og konkretehandlingsplaner, der følges tæt af den offentlige kontrol.
Alt i alt er det efter min mening ny lovgivning, der er så ringe funderet, at det i den grad øgerrisikoen for fejl og mangler, med hvad det kan medføre af konsekvenser for dyrevelfærd ogforbrugersikkerhed. Tiden, der skulle gå til dyrepasning, skal nu bruges endnu mere tilbureaukrati og papirnusseri. Trist og skræmmende!!
Med venlig hilsen
Dyrlæge Søren Spandet ThielsenKøberupvej 33, Køberup4700 Næstved
2