Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10, Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
FLF Alm.del Bilag 212, MPU Alm.del Bilag 464
Offentligt
821723_0001.png
821723_0002.png
821723_0003.png
821723_0004.png
821723_0005.png
DET ETISKE RÅD
Dato: 25-03-2010J.nr.: 1000128,AL.ER
Til F o l k e t i n g e t s U d v a l g f o r f ø d e v a r e r , l a n d b r u g o g f i s k e r iDet Etiske Råd udgiver i dag en antologi om Fødevarer, klima og etik som indeholder 7forskerindlæg fra oplægsholderne på den debatdag, Rådet sammen med Folketingets ud-valg vedr. Det Etiske Råd og Forbrugerrådet holdt i Landstingssalen den 1. oktober 2009.Vi håber, I vil tage godt imod dette bidrag til at diskutere de etiske aspekter af klima- ogfødevaredebatten. Skulle I få brug for yderligere eksemplarer af bogen, er I naturligvisvelkomne til at rekvirere den hos Det Etiske Rads sekretariat. Bogen er desuden tilgæn-gelig i fuld tekst fra Rådets hjemmeside på: www.etiskraad.dk/sw26229.asp
Med venlig hilsen
Peder AggerFormand for Det Etiske Råd
Ravnsborggade 2-4, 2200 København N+ 45 35 37 58 33 - [email protected] - www.etiskraad.dk
EAN-nr: 5798000352109 - CVR-nr: 11806619
»
SMAD
Etik til en varmere klode
DEJETISKERAD
VORES MAO OG DET GLOBALE KLIMA- ETIK TIL EN VARMERE KLODE�Det Etiske Råd 2010ISBN: 978-87-91112-89-8•. Udgivet af: Det Etiske Råd 2010Grafisk tilrettelægning og illustrationer: Peter WaldorphTryk: Rosendahls-Schultz Grafisk A/S
�fir///
i.L.iMffib.k«^^.^^'
''Wf
' " � " ' " " " " " " " " ~ "•'"•-'-"•
Publikationen kan bestilles på Det Etiske Rådshjemmeside www.etiskraad.dk
8NDH0LD
Forord / 7Fødevarernes klimabelastning - et etisk problem / 9Af Rikke Bagger Jørgensen og Anne LykkeskovFødevarernes andel af klimabelastningen / 21Af Jørgen E. Olesen, professor ved det Jordbrugsvidenskabeligefakultet, Århus Universitet og medlem af FN's klimapanel (IPCC)Fødevarernes klimabelastning- hvordan kan en klimavenlig kost se ud? / 35Af Annika Carlsson-Kanyama, seniorforsker ved Energi-och Miljosåkerhets Gruppen, FOI, StockholmKlimaforandringernes betydning for fødevareforsyningenog social retfærdighed / 45Af Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens NødhjælpKlimaændringer og etik; Har vi et ansvar over for kommendegenerationer og folk i fjerne lande? / 63Af Morten Dige, adjunkt ved afdeling for Filosofi, Aarhus UniversitetPolitik på det godes vegne? Et essay om etik,klima og fødevarer / 75Af Klemens Kappel, lektor ved afdeling for filosofi, Institut for Medier,Erkendelse og Formidling, Københavns UniversitetKlimavenlig kost - hvordan?- Et forbrugssociologisk perspektiv / 91Af Lotte Holm, professor ved Institut for Human Ernæring,Københavns UniversitetI skyggen af vores moralske forfald / 109Af Mickey Gjerris, lektor ved Center for Bioetik og Risikovurdering,Københavns Universitet
INDHOLD
Klimaforandringerne er altovervejende en realitet. De sker langt hurtigere,end vi havde troet, og de rammer allerede en række mennesker kloden overpå deres vitale livsgrundlag. Hvis ikke vi handler nu, vil problemernemangedobles og også true vores børns og børnebørns fremtidsmuligheder.Mellem 20% og 30% af EU-landenes samlede udledning af drivhusgasserkommer fra fødevarerne, men fødevarerne påvirker klimaet meget forskel-ligt. For eksempel udvikler drøvtyggerne metan og lattergas i et omfangsvarende til 18% af verdens totale udledning af drivhusgasser.Jo mere klimabelastende fødevarer, vi vælger at fremstille og anvende ivores del af verden, jo mere vil klimaforandringerne ødelægge muligheder-ne for at dyrke fødevarer i de mest udsatte områder andre steder i verden.Derfor er klima- og fødevarespørgsmålene også etiske spørgsmål, somblandt andet handler om lighed, retfærdighed og om, hvordan vi omgåsnaturen.For at skabe debat om disse spørgsmål holdt Det Etiske Råd sammen medForbrugerrådet en debatdag om klima, fødevarer og etik den 1. oktober2009. Vi udgiver her oplæggene fra dagen, som forhåbentlig vil bidrage tiloffentlig debat og refleksion over vores fælles ansvar for at nedbringe klima-belastningen, ikke mindst på fødevareområdet, hvor meget kan gøres.
ISBN: 978-87-91112-89-8
9 788791 112898