Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 19
Offentligt
746011_0001.png

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Øget stikprøvekontrol på minkfarme

Problem

Efter afsløringer fra TV2 om mistanke om alvorlige velfærdsproblemer i en række danske mink-farme, er der opstå behov for en forstærket offentlig velfærdskontrol på minkfarme. Der gennemfø-res derfor en kontrolkampagne på området.

Baggrund

Fødevarestyrelsen har af TV2 / Bastard Film fået forevist videooptagelser af mink, hvoraf det frem-gik at flere pelsdyr havde åbne sår og bylder af en sådan udbredelse og omfang, der indikerer en va-righed på flere uger. Dette vurderes at være en overtrædelse af dyreværnslovens §§ 1 og 2, samt be-kendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr § 6, stk. 2. Den 9. oktober 2009 modtog Fødevarestyrelsenfra Dansk Pelsdyravlerforening / Kopenhagen Fur en liste med 39 danske minkfarme, hvor dissebilleder angiveligt skulle være optaget. På den baggrund politianmeldte Fødevarestyrelsen den 9.oktober 2009 de nævnte minkfarme. Bastard Film har oplyst, at disse optagelser vil blive vist i pro-grammet Operation X den 27. oktober 2009.Efter oplysninger fra TV2 / Bastard Film skulle der på næsten alle de filmede minkfarme være fun-det de nævnte velfærdsmæssige problemer. Dette indikerer, at der på landets øvrige minkfarmekunne være lignende problemer.Fødevarestyrelsen besøger hvert år 5 % af alle minkfarme udpeget efter forskellige risikokriterier.Af opgørelsen for 2008 fremgår det ikke at bidsår og bylder skulle være et væsentligt problem, dader ikke er givet indskærpelser eller politianmeldelser for dette forhold. Der er således senest i 2006sket politianmeldelse for manglende tilsyn med tilskadekomne dyr på en minkfarm.

Løsning

Der gennemføres i resten af 2009 en kampagne med styrket velfærdsmæssig kontrol af 150 mink-farme, udover de minkfarme der allerede er kontrolleret i 2009 som en del af velfærdskontrollen.De 150 farme svarer til ca. 10 % af alle danske minkfarme. Kampagnen gennemføres af veterinær-rejseholdet. Når resultaterne fra denne kampagne og 2009 velfærdskontrollen foreligger, vil behovetfor styrket kontrol på minkfarme i 2010 blive vurderet.

Videre proces

Kampagnen vil medføre mindre afledte effekter på målopfyldelsen på veterinærområdet, idet detmå det forventes at omkring 100 ordinære velfærdsbesøg ikke vil blive gennemført i 2009. Det kanoplyses, at der hvert år udføres ca. 1900 velfærdskontroller. De 100 velfærdskontroller, der konver-teres fra ordinære velfærdskontroller til ekstraordinære minkvelfærdsbesøg, udgør en værdi af ca.200.000 kr. i kontroludgifter.