Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del Bilag 13
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 12. oktober 2009Sagsnr.: 94
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering svar på spørgsmål nr. 5 fra FolketingetsEuropaudvalg. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S)
Med venlig hilsen
Line Groth Rasmussen
Folketingets Europaudvalg
København, den 12. oktober 2009Sagsnr.: 140FVM 700
Folketingets Europaudvalg har i brev af 9. oktober 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 5EUU (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S).Spørgsmål 5:
”Ministeren bedes hurtigt fremlægge detaljeret dokumentation for at en forøgelse afgrænseværdierne for aflatoksiner i nødder ikke vil have en negativ indflydelse påsundheden i Danmark, særligt taget i betragtning af at mange alternative kostrådanbefaler øget indtag af nødder i børns kost. Spørgsmålet skal ses i lyset af, atgrænseværdierne skal fastsættes i en komité den 15. oktober 2009 jf.Fødevareministeriets notat M 698 og grundnotat om fastsættelse af grænseværdier foraflatoksiner (jf. EUU alm. del - bilag 4).”
Svar:
EU har i de sidste ca. 10 år haft fastsat grænseværdier for aflatoksiner i blandt andet for-skellige typer af nødder. Igennem de seneste år har der været forhandlet nye grænsevær-dier i Codex Alimentarius. I denne forbindelse har Kommissionen haft anmodet DenEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om specifikke vurderinger af de sund-hedsmæssige konsekvenser ved at øge grænseværdierne for aflatoksiner fra de eksiste-rende EU niveauer til de forventede Codex Alimentarius-niveauer. Den Europæiske Fø-devaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderede, at det ikke vil betyde noget væsentligt forfolkesundheden, idet en forøgelse af grænseværdien for alle typer af nødder vil betydeen stigning i indtaget af aflatoksin på mindre end 2 %. Den Europæiske Fødevaresikker-hedsautoritet (EFSA) understregede dog, at eksponeringen for aflatoksiner bør være så
lav som muligt, fordi stofferne er kræftfremkaldende og genotoksiske. Fødevaresikker-hedsmæssigt er det derfor vigtigt at have en intensiv kontrol, som fanger partier med ethøjt indhold af aflatoksin. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) vurde-ring findes på:http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902632818.htm.Denne vurdering kom forud for den endeligevedtagelse af de nye grænseværdier i Codex Alimentarius.Fødevarestyrelsen gennemfører hvert år kontrolkampagner for aflatoksiner i risikopro-dukter.
3