Finansudvalget 2009-10
FIU Alm.del § 8 Bilag 11
Offentligt
887144_0001.png
887144_0002.png
6. september 2010
/ebst

DIADEM: status for perioden 1. januar 2010 til 30. juni 2010

Overordnet status

Projektet forventes at overholde budgettet, og som forudsat i aktstykkenr. 163 af 25. juni 2009 forventes det, at systemet kan sættes i drift i løbetaf 2011.Der påregnes en forsinkelse på op til 6 måneder af udviklingsperioden,som i aktstykket er vurderet til 24 måneder, idet opgaven vedrørendekonvertering af 5 typer analoge oplysninger er vanskeligere end forudset,jf. nedenfor. Det forventes, at oplysningerne vil være tilvejebragt, når sy-stemet tages i drift ultimo 2011.Udviklingen af selve IT-systemet er fremskyndet, således at der opnåsyderligere tid til brugertest, fejlretning m.v.

Aktiviteter

Alle 7 delprojekter er igangsat.Delprojektet vedrørende udvikling af selve det IT-system, der skal henteejendomsoplysningerne fra de forskellige systemer og videregive dem tilbrugerne, er igangsat tidligere end forudsat, idet det er vurderet, at dettevil medføre en forbedring af projektet i form af mere tid til test af løsnin-gen og brugerinddragelse. Der udarbejdes i perioden juli til september2010 en kravspecifikation for systemet, og det forventes, at der i løbet afforåret 2011 kan foretages test på første version af systemet.Sideløbende hermed er delprojektet vedrørende brugerfladen igangsat, ogder vil i løbet af efteråret 2010 blive gennemført en omfattende analyse afbrugernes behov med henblik på at designe løsningen, så den tilgodeserbrugerne i videst muligt omfang.Delprojektet vedrørende udvikling af en webservice, som skal levere op-lysninger fra Danmarks Miljøportal, afsluttes i september 2010 med afle-vering til Erhvervs- og Byggestyrelsen.
2/2
Delprojektet vedrørende lovændringer følger planen. Der er udarbejdet etlovforslag, som er sendt i høring i juli 2010. Lovforslaget fremsættes ioktober 2010.Delprojekterne vedrørende udvikling af webservices, som skal levere op-lysninger fra henholdsvis den OffentligeInformationsServer (OIS) ogPlansystem.dk følger tidsplanen.I delprojektet vedrørende konvertering (standardisering og digitalisering)af de data, der i dag foreligger analogt, har det vist sig at være betydeligtmere kompliceret end forudsat at få tilstrækkeligt præcise oplysningerom, hvordan oplysningerne i dag foreligger i kommunerne, således at derkan ske udbud af konverteringsopgaven.Konverteringsopgaven vedrører 5 af de 48 oplysninger, som skal indgå iDIADEM, herunder oplysninger om olietanke, som er den økonomisktungeste del af det samlede budget for DIADEM (ca. 60 mio. kr.).Der er således en forsinkelse i forberedelsen af datakonverteringsarbejdet.Det er i forbindelse med den løbende risikovurdering vurderet, at enigangsættelse af et udbud på et utilstrækkeligt grundlag vil kunne medfø-re store ekstraomkostninger. Det har derfor endnu ikke været muligt atgennemføre et udbud som forudsat i tidsplanen.Udbuddet vedrørende datakonverteringen gennemføres i efteråret 2010,og det forventes, at en del af forsinkelsen kan indhentes i den praktisketilrettelæggelse af opgaven. Projektledelsen undersøger desuden, om deter muligt, at kommunerne mod kompensation selv kan forestå opgavenhelt eller delvist, således at forsinkelsen kan minimeres.

Risici

De i projektplanen beskrevne risici er under fortsat overvågning med sær-ligt fokus på forebyggelse af yderligere forsinkelser samt styring af da-taflow efter projektets afslutning.

Økonomi

Projektet forventes at overholde budgettet.Som følge af forsinkelsen i konverteringsopgaven vil en væsentlig del afde udgifter hertil, som er budgettet i 2010 (ca. 30 mio. kr.) først skulle af-holdes i 2011.