Javel, hr. statsministerNår lagmanden på et pressemøde i Danmark meddeler, at forslaget til Færøernes forfatning forventes atbortfalde, diskvalificerer han LagtingetMen selvfølgelig kan lagmanden hverken aflyse et arbejde, som den lovgivende magt har vedtaget atudarbejde, eller komme til konklusioner på vegne af lagtingets retsudvalg, som er nedsat til at finde enendelig enighed om forslaget.I pressemeddelelsen fra rigsmødet siges der: ”Lagmanden lagde vægt på, at det er nødvendigt med engod dialog om denne vigtige sag.” Det er så sandt, men desværre har lagmanden ikke haft nogen dialogmed det udvidede retsudvalg, som sidder og arbejder med forslaget fra forfatningsudvalget. Tilgengæld har han haft dialog med den danske statsminister, og kommer derefter med sin konklusiondesangående.
Seks partier deltager
Repræsentanter fra alle partier har fremlagt forslaget til Færøernes forfatning, og desuden er alle partierrepræsenteret i det udvidede retsudvalg. Vi i udvalget har ikke fået nogen meddelelse om, at hensigtener ikke at nå i mål med dette arbejde. Nogle møder her i juni er aflyste med den begrundelse, atformanden og næstformanden er bortrejste. Men målsætningen er fremdeles – så vidt jeg ved – atudvalget skal afgive betænkning i sommer. Og blandt alle dem, som skal høres i udvalget, erselvfølgelig også lagmanden.Derfor kom det ikke kun som en lille overraskelse, at Kaj Leo Johannesen meddelte den danske presse,at ”det ser ud til, at det her lovforslag falder bort”. Hvorvidt det var tilsigtet eller ej, så undergraverdette selvfølgelig arbejdet i udvalget. For hvordan skal nu de, som bliver indkaldt i høring, forholde sigtil et forslag, som landsstyrelederen har meddelt vil bortfalde?
Folket må få lov til at sige sin mening
Overskriften hentyder til den følelse, man sad tilbage med efter lagmandens udtalelser. Desværre vardette forudsigeligt, når lagmanden på eget initiativ og udenom Lagtinget udbad sig statsministerensvurdering af forslaget til forfatning – inden Lagtinget havde færdiggjort sit arbejde.Lagmanden har nu modtaget danskernes holdning. Men det færøske folk har endnu ikke fået adgang tilat afgøre, hvorvidt vi skal have en forfatningslov som stadfæster, at den øverste beslutningsmyndighedligger hos folket her, også når vi indgår samarbejde med andre lande. Således, som andre nationer i entilsvarende situation som vores, har gjort. Og således, som vel er muligt. Hvis der er vilje herfor.Politisk villighed bider betragtelig bedre på hårdere materiale end firkantet jura.