Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 545
Offentligt
890582_0001.png
890582_0002.png
890582_0003.png
MILJØstyrelsenPesticider og genteknologi
10. september 2010J. nr.NSH(mst)/japed (dep)
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Forslag til direktiv om forlængelse af udløbsdato for optagelse af visse aktivstoffer på

bilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler.

Resumé

Kommissionen har foreslået at forlænge udløbsdatoen for de aktivstoffer, hvor optagelsen påbilag I til direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler udløber i 2011 og 2012.Udløbsdatoen for optagelsen foreslås forlænget til 31. december 2015 for alle disse stoffer.Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for firmaerne, og der vil være mindreadministrative konsekvenser for staten. Forslaget vil ikke påvirke miljøbeskyttelsesniveauet.

1.

Status

Foreløbigt forslag til Kommissionsdirektiv, dokument SANCO/XXX/2010 rev. 0 “DraftCommission Directive (EC) No …/..of

[…]

amending Council Directive 91/414/EEC asregards the expiry dates for inclusion in Annex I of a certain list of active substances” erfremsendt til medlemsstaterne den 7. juli 2010.Forslaget har hjemmel i direktiv 91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler artikel 6, somfastlægger, at aktivstoffer skal optages på bilag I til direktivet, og at en optagelse kan fornysefter anmodning fra producenterne.Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed den 28.- 29. september 2010. Det skal vedtages i komitéprocedure efterforskriftsprocedure (1999/468/EF, art. 5).Forslaget er blevet drøftet på arbejdsgruppemøde i Kommissionsregi den 8.- 9. juli 2010.Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen direktivet. Opnås der ikke kvalificeretflertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig EuropaParlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig moddet. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny.Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede direktivet.

2.

Formål og indhold

Det foreløbige forslag forlænger udløbstiden for optagelse på bilag I (positivlisten) til direktiv91/414/EØF om plantebeskyttelsesmidler af de stoffer, hvor den første optagelse udløber i
2011 og 2012. Det drejer sig om 31 aktivstoffer. Den nye udløbstid af optagelsen er for allestofferne foreslået til 31. december 2015.Optagelsen forlænges for, at en genvurdering af, om stofferne stadig kan være godkendt i EU,kan nås, inden den oprindelige optagelse udløber.

3.

Nærhedsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale omgennemførelsesforanstaltning af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer,at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

4.

Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:Der er ingen lovgivningsmæssige konsekvenser af forslaget.Økonomiske og administrative konsekvenser:Der er ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervet, regioner ellerkommuner.Der vil være en mindre administrativ konsekvens for staten, idet gældende danskegodkendelser af plantebeskyttelsesmidler med de pågældende aktivstoffer, vil skulleforlænges.Beskyttelsesniveau:Beskyttelsesniveauet i Danmark vil ikke blive påvirket af forslaget, da forlængelsen afoptagelsen af aktivstofferne kun vil få indflydelse på de produkter, der i forvejen er godkendt iDanmark.

5.

Høring

Forslaget har været i høring i miljøspecialudvalget. 3F har oplyst, at man støtter denforeslåede forlængelse af udløbsdatoen for optagelse af aktivstoffer om plantebeskyttelse. Derhar ikke været bemærkninger i øvrigt.

6.

Forhandlingssituation

Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.
2

7.

Dansk holdning

Danmark støtter, at optagelse på bilag I forlænges for de stoffer, hvor optagelsen udløber i2011 og 2012, for at genvurderingen af optagelse på bilag I til direktiv 91/414/EØF kangennemføres.
3