Europaudvalget 2009-10
EUU Alm.del Bilag 42
Offentligt
744859_0001.png
744859_0002.png
Folketingets EuropaudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
19. oktober 2009

Orientering om EU-Kommissionens åbning af formel undersøgelsesprocedure

vedrørende en omstruktureringsplan for TV 2/DANMARK

EU-Kommissionen besluttede den 2. juli i år at åbne en formel undersøgelsesprocedurevedrørende den omstruktureringsplan for TV 2/DANMARK A/S (TV 2), som regeringenfremsendte til Kommissionen primo februar på grundlag af tillægsaftale af 9. januar2009 til Medieaftale 2007-2010. Ved en formel undersøgelse gives interesserede partermulighed for at give deres synspunkter til kende, inden Kommissionen træffer endeligafgørelse i sagen. Kommissionen understregede i juli, at iværksættelse af proceduren eralmindelig i sager af tilsvarende størrelse og kompleksitet.Hovedelementerne i omstruktureringsplanen er: adgang for TV 2 til fra 2012 at opkræ-ve brugerbetaling for hovedkanalen, frasalg af sendenet og øvrige aktiver, omkostnings-reduktioner og tilrådighedsstillelse af visse garanti- og kreditfaciliteter i omstrukture-ringsperioden frem til 2012. Planen blev notificeret i Kommissionen i henhold til EU-rammebestemmelserne om støtte til redning og omstrukturering af kriseramte virk-somheder og ligger i forlængelse af den redningsstøtte til TV 2 i form af en kreditfacili-tet, som Kommissionen godkendte i august 2008.Kommissionen offentliggjorde primo september en ikke-fortrolig udgave, som vedlæggestil Europaudvalgets orientering sammen med Kommissionens pressemeddelelse af 2.juli.Som det fremgår, er Kommissionen på visse punkter i tvivl om, hvorvidt planen kangodkendes på det foreliggende grundlag.Særligt rejses spørgsmålet, om godkendelse i givet fald kan ske efter retningsliniernefor statsstøtte til redning og omstrukturering af kriseramte virksomheder (rammebe-stemmelserne), eller om hjemmelsgrundlaget i stedet - eller supplerende - bør væreTraktatens artikel 86, stk. 2, der giver mulighed for at yde statsstøtte til public service-tv.
J. NR. 2004-22952-220
Side 2
Kommissionen rejser desuden tvivl om længden af omstruktureringsperioden, herundernavnlig om brugerbetalingen bør godkendes ubetinget på nuværende tidspunkt, idet engunstig økonomisk udvikling frem til 2012 muligvis kan gøre brugerbetaling overflødig.Endvidere efterlyser Kommissionen bemærkninger om TV 2’s støtteberettigelse, idetden dog samtidig tilkendegiver, at dens oprindelige vurdering – at TV 2 er støtteberetti-get – er uændret. Dette punkt i åbningsskrivelsen må derfor ses i lyset af Viasats stæv-ning af Kommissionen med påstand om, at TV 2 ikke havde behov for den i 2008 ydederedningsstøtte (TV 2 havde overskud i 2008) og Viasats påstand om, at TV 2 heller ikkehar behov for støtte fremover.Herudover rejser Kommissionen spørgsmålet, om indførelse af brugerbetaling for ho-vedkanalen vil kunne svække konkurrencen på det danske tv-marked i kraft af enyderligere styrkelse af TV 2, om de tilbudte ”offerforanstaltninger” – ikke at etablerenye kanaler i omstruktureringsperioden – er tilstrækkelige, og om der er tilstrækkeligsikkerhed for, at støtten begrænses til et minimum.Kulturministeriet har i samarbejde med Finansministeriet, TV 2, PricewaterhouseCoo-pers og Kammeradvokaten d. 9. september 2009 fremsendt regeringens svar til Kom-missionen, hvori Kommissionens tvivl søges fjernet. Det gælder såvel i forhold til rets-grundlaget for en godkendelse af omstruktureringsplanens støtteelementer, TV 2’sstøtteberettigelse og tilstrækkeligeheden af de tilbudte ”offerforanstaltninger”. Endvi-dere fastslås, at TV 2’s adgang til at opkræve brugerbetaling for hovedkanalen er ennational beslutning, som ganske vist udgør fundamentet for omstruktureringsplanen,men som ikke indebærer tilførsel af statsmidler og derfor ikke skal godkendes af Kom-missionen. Derfor er Danmark - selv hvis TV 2’s økonomi i omstruktureringsperiodenmåtte udvikle sig bedre end forventet – berettiget til at opretholde denne beslutning.Kommissionen vil - på basis af regeringens svar, bemærkningerne fra interesseredeparter samt regeringens eventuelle bemærkninger til disse – skulle træffe sin endeligebeslutning. Regeringen har overfor Kommissionen understreget betydningen af enhurtig afklaring og vil gøre sit hertil i den videre dialog med Kommissionen.Enslydende brev er sendt til Folketingets Kulturudvalg.
Carina Christensen