Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del Bilag 91
Offentligt
774834_0001.png
774834_0002.png

Forslag til bestemmelse om hus og have i forslag til lov om ændring af lov om

detailsalg fra butikker m.v.

Lovforslagets § 1, nr. 7:

§ 4, stk. 1:

……….

”9) Butikker, hvis omsætning hovedsageligt stammer fra salg af materialer til brugfor bygning eller vedligeholdelse af fast ejendom eller fra materialer til brug ihaven. Den enkelte butiks samlede omsætning må dog ikke overstige den ihenhold til § 5, stk. 1, jf. stk. 8, fastsatte beløbsgrænse.”Almindelige bemærkninger1. Formål………………….Herudover får byggemarkeder og alle bagerbutikker uanset omsætning mulighed forat holde åbent på søn- og helligdage. Butikker, hvis omsætning for hovedpartensvedkommende stammer fra salg af materiale til bygning eller vedligeholdelse af fastejendom eller fra materialer til brug i haven, kan efter forslaget ligeledes holde åbentpå søn- og helligdage, hvis deres samlede omsætning ikke overstiger den i § 5, stk. 1,jf. stk. 8, fastsatte beløbsgrænse (30,5 mio. kr. i 2009).
3. Lovforslagets indhold…………Mindre butikker, hvis omsætning for hovedpartens vedkommende stammer fra salg afmateriale til bygning eller vedligeholdelse af fast ejendom eller materialer til brug ihaven, kan efter forslaget ligeledes holde åbent på søn- og helligdage, hvis deressamlede omsætning ikke overstiger den i § 5, stk. 1, jf. stk. 8, fastsatte beløbsgrænse(30,5 mio. kr. i 2009). Bestemmelsen supplerer den ligeledes foreslåede bestemmelsefor byggemarkeder.
Specielle bemærkninger……….Det foreslåedenr. 9omhandler mindre butikker, der handler med visse af de sammeting som byggemarkederne, men som typisk har specialiseret sig inden for et enkelteller nogle få områder. Som eksempler kan nævnes VVS-forretninger, maler- ogtapetforretninger, farvehandlere, tømrer- og trælastudsalg, havecentre, køkken- ogbadeværelsesforretninger og lignende.Selvom der typisk er tale om specialbutikker, er der ingen begrænsning på devaregrupper, butikken kan sælge. Der er således intet i vejen for, at butikken sælgerf.eks. møbler, billeder, lamper, løse tæpper og andet interiør.Som for byggemarkeder er det dog en betingelse, at mere end 50 pct. af butikkensomsætning hidrører fra salg af produkter, der benyttes som bygge- ellervedligeholdelsesprodukter i forbindelse med den mur- og nagelfaste del af bygningen
eller produkter, som er til brug i haven. For så vidt angår produkter til haven, er derikke krav om, at det skal være ”faste” genstande, men alene at det er genstande, dernaturligt hører til haven. Dvs. en butik, som eksempelvis primært sælger havemøbler,grill og varmelamper mv. vil være omfattet af bestemmelsen.De butikker, som ikke er omfattet af bestemmelsen, er butikker, hvor 50 pct. eller mereaf omsætningen hidrører fra produkter, der ikke har sammenhæng med den mur- ognagelfaste del af bygningen eller er til brug i haven. Dvs. f.eks. rene møbel- ellerlampeforretninger er ikke omfattet af bestemmelsen.Derudover er det en betingelse for at kunne benytte bestemmelsen, at butikkensomsætning ikke overstiger den i § 5, stk. 1, jf. stk. 8, fastsatte beløbsgrænse (i 2009:30,5 mio. kr.).Lovens § 4, stk. 2, indeholder en bestemmelse, hvorefter Erhvervs- ogSelskabsstyrelsen kan fastsætte nærmere regler om afgrænsningen af de i stk. 1nævnte butikker.