Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del Bilag 334
Offentligt
890614_0001.png
890614_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 15 ad KOM (2009) 0703 stillet af Europaud-

valget den 9. august 2010 efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål:

Har ministeren i sagen om udlevering af SWIFT-data, der vedrører udle-vering af persondata om danske statsborgere eller juridiske personer tilUSA's efterretningstjenester, gjort sig nærmere overvejelser over, hvor-vidt formålsangivelsen om begrænset videregivelse af oplysninger tiladministrativt brug i Lov om Finansiel Virksomhed LBK nr. 467 § 118uden videre vil kunne udstrækkes til at omfatte videregivelse til ikke-finansielle myndigheder udenfor Danmarks og EU's grænser, såsomUSA's efterretningstjenester? Ministeren bedes i så fald gøre rede for,hvor der i Folketingets forhandlinger, betænkninger eller andre forarbej-der er skabt hjemmel for en sådan fortolkning?

Svar:

Danske pengeinstitutters videregivelse af fortrolige oplysninger, herunderkundeoplysninger, skal ske i overensstemmelse med hovedreglen omvideregivelse i § 117, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed. Det følger afbestemmelsen, at videregivelse kun kan ske, hvis dette anses som beretti-get. Der skal således foretages en konkret vurdering af, om de konkreteoplysninger er nødvendige for at varetage den opgave, som oplysningernevideregives til brug for, jf. Lovforslag 176, 2002-2003 og dens bemærk-ninger.Det er nødvendigt, at danske pengeinstitutter sender oplysninger om beta-linger - og dermed om betalers identitet, beløb og modtager - via SWIFT,for at kunne gennemføre en betaling. Hvis en dansk virksomhed såledesskal betale et beløb på 100 euro til sin italienske leverandør, vil virksom-heden typisk henvende sig til sit danske pengeinstitut og bede om at fåbeløbet overført til den italienske leverandørs konto. Det danske pengein-stitut hæver modværdien i danske kroner på virksomhedens konto, sætterdette beløb ind på sin egen konto og beder derefter via en SWIFT-meddelelse sin italienske bankforbindelse om at hæve 100 euro på penge-instituttets konto i Italien og sætte beløbet ind på den italienske leveran-dørs konto med besked om, at pengene kommer fra den danske virksom-hed. Der bliver således ikke fysisk flyttet penge mellem Italien og Dan-mark, men kun fra konto til konto i de to lande.Videregivelsen til SWIFT er således helt afgørende for, at de danske pen-geinstitutter kan overføre penge fra Danmark. På denne baggrund ansesvideregivelse til SWIFT for berettiget videregivelse af fortrolige oplys-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
ninger i henhold til § 117, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed.Det faktum, at SWIFT i henhold til belgisk lov eller EU-regler er forplig-tet til at udlevere oplysninger til en anden myndighed, som fx de ameri-kanske efterretningsmyndigheder, til brug for efterforskning og bekæm-pelse af terrorisme og finansiering af terrorisme, ændrer ikke efter Fi-nanstilsynets opfattelse herved.Endelig skal det bemærkes, at de danske pengeinstitutter oplyser kunder-ne om, at oplysningerne kan videregives til brug for efterforskning afterrorisme og finansiering heraf.