Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del Bilag 273
Offentligt
873946_0001.png
873946_0002.png
11. juni 2010

Kommissorium for arbejdsgruppe om bedemandsbranchen

Baggrund

Der stilles i dag ikke særlige krav til udøvelsen af erhvervet som bede-mand. Som pårørende står man imidlertid i en meget sårbar situation, nårens nærmeste er død, og det er derfor vigtigt, at bedemændene udvisertaktfuld adfærd i forbindelse med begravelsesforretninger. Der har bl.a. ipressen været konkrete eksempler på bedemænd, der har opført sig etiskuforsvarligt og samtidig eksempler på manglende prisgennemsigtighed iforhold til forbrugerne.Der forefindes ganske vist en bedemandsstandard (EN 15017), som erudarbejdet i EU-regi. Standarden danner udgangspunkt for en frivilligcertificeringsordning, der blev oprettet i 2007. Der er imidlertid kun tobedemænd, der har valgt at lade sig certificere efter standarden.De manglende krav til udøvelsen af erhvervet som bedemand har rejstflere problemstillinger. For det første omfanget og indholdet af sager,hvor bedemænd ikke har handlet etisk forsvarligt. For det andet om ind-førelsen af uddannelseskrav og etiske retningslinjer for bedemændenekan bidrage til bedre opførsel. For det tredje om der skal indføres sankti-oner, og for det fjerde om der i forhold til forbrugerne er den tilstrækkeli-ge prisgennemsigtighed.På baggrund af ovenstående er det blevet besluttet at nedsætte en tværmi-nisteriel arbejdsgruppe, der skal afdække problemstillingerne på områdetog overveje forskellige løsningsmuligheder.

Arbejdsgruppens opgaver

Arbejdsgruppen har til opgave at afdække og vurdere:Omfanget og indholdet af konkrete klagesager, hvor bedemænd haropført sig etisk uforsvarligt.Om uddannelsesmæssige krav og tilhørende etiske retningslinjer forbedemænd kan bidrage til bedre forretningsgange, og om indførelsenaf sanktioner kan forbedre bedemændenes opførelse.Muligheden for at anvende den eksisterende eller udarbejde en revi-deret certificeringsordning og gøre ordningen frivillig eller tvungen.
2/2
Muligheden for at oprette en autorisationsordning og gøre ordningenfrivillig eller tvungen.Muligheden for at etablere en næringsbrevsordning eventuelt med ettilhørende disciplinærnævn. I forbindelse med vurderingen af disci-plinærnævnet skal det vurderes, om de nuværende kontrol- og sankti-onsmuligheder er tilstrækkelige og hensigtsmæssige, og om de nuvæ-rende klagemuligheder for forbrugerne er tilstrækkelige.Om der i bedemandsbranchen er den nødvendige prisgennemsigtig-hed til gavn for forbrugerne. Konkurrencestyrelsen er ved at gennem-føre en undersøgelse af prisgennemsigtighed og konkurrence i bede-mandsbranchen. Når denne undersøgelse er afsluttet, vil den indgå iarbejdet.
Arbejdsgruppen afslutter sit arbejde inden udgangen af 2010 og afgiverrapport til økonomi- og erhvervsministeren.Eventuelle merudgifter vil skulle dækkes inden for Økonomi- og Er-hvervsministeriets rammer.

Arbejdsgruppens sammensætning

Arbejdsgruppen nedsættes af økonomi- og erhvervsministeren og sam-mensættes af deltagere fra:- Økonomi- og Erhvervsministeriet (formandskab)- Justitsministeriet- Erhvervs- og Selskabsstyrelsen- Konkurrencestyrelsen- Forbrugerstyrelsen- Forbrugerrådet- Danske BedemændArbejdsgruppen kan efter behov inddrage øvrige relevante parter.