Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del Bilag 222
Offentligt
858571_0001.png
858571_0002.png
28. maj 2010
IS

Referat af rådsmøde (konkurrenceevne) den 25.-26. maj 2010

1. Vedtagelse af forordning om byggevarer

Forordningen om markedsføring af byggevarer blev vedtaget pårådsmødet. Der er tale om et kompromis, som har været længe undervejs,og Danmark har deltaget aktivt i forhandlingerne. Forordningen vil gøre,at det indre marked for byggevarer bliver mere effektivt samtidig med, atkonkurrencen styrkes på det europæiske og det danske marked.

2. Rådskonklusioner om grønne og energieffektive biler

Rådskonklusionerne om grønne og energieffektive biler blev vedtagetmed støtte fra samtlige medlemsstater. Der blev i debatten lagt vægt på,at strategien kan bidrage til at reducere CO2-udslippet og samtidigfremme den europæiske bilindustris konkurrenceevne. Stort set alleindlæg berørte teknologineutralitet, og flere lande udtalte, at de gerneville have set en endnu større fokus i konklusionsteksten på elbiler, ogfire lande havde derfor udarbejdet en deklaration om elbiler, som defremsatte i forbindelse med debatten om rådskonklusionerne.

3. Frokostdrøftelse om Mario Montis rapport om relancering af det

indre marked

Professor Monti, hvis rapport om relanceringen af det indre markedudkom den 10. maj 2010, understregede, at væksten i Europa i dekommende år skal komme fra det private erhvervsliv, herunder ikkemindst i det indre marked. Der blev også peget på, at relanceringen af detindre marked vil kræve et tæt og proaktivt samarbejde mellemKommissionen, Rådet og Parlamentet. Kommissionen informerede om, atder vil blive udarbejdet en hvidbog om relanceringen af det indre marked– en såkaldt Single Market Act.

4. Rådskonklusioner om revision af varemærkesystemet i Europa

Formandskabet præsenterede rådskonklusionerne og fremhævede treelementer: Retsgrundlag til fordeling af penge til nationale kontorer,styrket samarbejde mellem nationale kontorer og det europæiskepatentkontor (OHIM) og nye selvstændige opgaver til OHIM. Det blevpåpeget, at selvom systemet er en succes, er det mere end 15 år gammeltog trænger til en revision, særligt med henblik på at lette deadministrative byrder for små virksomheder.
2/2

5. Status for implementering af servicedirektivet og den gensidige

evaluering

Kommissionen gav en kort status på implementeringen afservicedirektivet og understregede, at det er uacceptabelt, at en rækkemedlemslande er langt bagud med deres implementering af direktivet.Kommissæren for det indre marked og tjenesteydelser, Michel Barnier,vil i de kommende måneder tage rundt i de forskellige medlemslande forat assistere med implementeringen. Kommissionen vil fremsætte enrapport og meddelelse på baggrund af den gensidige evaluering, deridentificerer områder, hvor der er brug for yderligere lovgivning påserviceområdet inden udgangen af 2010.

6. Drøftelse af direktiv om forbrugerrettigheder

Der var en længere drøftelse om forslaget til direktiv omforbrugerrettigheder på baggrund af tre spørgsmål stillet afformandskabet. Spørgsmålene og debatten drejede sig om, hvorvidtdirektivet skal indebære totalharmonisering eller minimums-harmonisering, og hvilke kapitler i direktivet der i givet fald vil skulleindeholde totalharmonisering, og hvilke der var egnede tilminimumsharmonisering. Det kommende belgiske formandskaborienterede om, at de ville bestræbe sig på politisk enighed indenudgangen af året.