Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del Bilag 221
Offentligt
858551_0001.png
858551_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 65 alm. del stillet af Europaudvalget den 4.

maj 2010 efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvad den danske regering har gjort ellervil gøre for at sikre, at der kommer en mere effektiv kontrol med produk-tion, salg og eksport af torturredskaber i EU, efter at Amnesty i en rapporthar gjort opmærksom på brud på EU’s lovgivning, der fører til, at tortur-instrumenter bliver solgt af virksomheder, der ligger i EU.

Svar:

Jeg kan oplyse, at reglerne for eksport og import af torturvarer er fastsat iRådets forordning nr. 1236/2005 af 27. juni 2005 om handel med vissevarer, der kan anvendes til henrettelse, tortur eller anden grusom,umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Forordningen,som er direkte gældende i alle EU-landene, fastsætter bl.a. et totalt forbudmod eksport og import af varer, som alene kan anvendes til tortur, samtforbud mod ydelse af teknisk bistand i forbindelse med produktion afsådanne varer. Desuden indeholder forordningen krav om tilladelse tilenhver eksport af varer, der kan anvendes til tortur, men som også kananvendes til andre lovlige formål.Forordningen administreres her i Danmark af henholdsvisJustitsministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet (Erhvervs- ogByggestyrelsen). Justitsministeriet administrerer således kontrollen medvarer, omfattet af forordningens bilag III, nr. 2 og 3, dvs. bærbareanordninger konstrueret med henblik på bekæmpelse af optøjer ellerselvforsvar samt stoffer til bekæmpelse af optøjer eller selvforsvar. Fordisse varer er der krav om tilladelse til eksport. Erhvervs- ogByggestyrelsen administrerer kontrollen med varer omfattet afforordningens bilag II, som omfatter forbudte varer, samt varer omfattetaf forordningens bilag III, nr. 1, dvs. varer, der er konstrueret til atindskrænke menneskers frihed, og hvor der kræves tilladelse til eksport.Med henblik på at sikre, at forordningen efterleves af danskevirksomheder, er der i anvendelsen af visse af Det EuropæiskeFællesskabs retsakter om økonomiske forbindelser til tredjelande m.v.(lovbekendtgørelse nr. 474 af 14. juni 2005) fastsat bestemmelser omstraf for overtrædelse af forordningen.For desuden at sikre, at danske virksomheder har kendskab tilforordningen og reglerne for handel med torturvarer, informerer
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Erhvervs- og Byggestyrelsen om forordningen på sin hjemmeside,ligesom de gældende regler på området også indgår i styrelsens øvrigeinformationsaktiviteter på eksportkontrolområdet.Det skal bemærkes, at styrelsen ikke hidtil har modtaget ansøgninger fradanske virksomheder om tilladelse til eksport af varer omfattet af bilag IIog bilag III, nr. 1. Tilsvarende har Justitsministeriet ikke modtagetansøgninger fra danske virksomheder om tilladelser til eksport af vareromfattet af forordningens bilag III, nr. 2 og 3.Det skal desuden bemærkes, at Kommissionen løbende overvågerforordningens anvendelse i alle EU-landene, bl.a. ved årligt at indhenteen række oplysninger fra medlemslandene. Kommissionen vurderersamtidig løbende, om der er behov for at tilføje nye varer til forbudslisteneller listen over varer, der kræver eksporttilladelse, eller om der er behovfor andre stramninger af forordningen.