Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del Bilag 147
Offentligt
804733_0001.png
804733_0002.png
Kolding, d. 9. februar 2010Kære Karina Lorentzen

HJÆLP – hvem har set turisterne?

Vi, fem campingpladser i Kolding Kommune, skriver til dig som vores lokale folketingspolitiker, fordivi har brug for din hjælp. Hjælp til at forstå og finde en løsning på de særlige problemer, vi har somcampingerhverv. Det skal understreges, at dette intet har med den nuværende økonomiske kriseat gøre. Dette brev handler om det misforhold mellem de afgifter, vi som erhverv er pålagt iDanmark sammenlignet med dem vore konkurrenter i nabolandene er pålagt.I Kolding bryder vi os ikke om at se en stadigt større turiststrøm styre fint uden om vorescampingpladser, for med (2008) 166.000 campingovernatninger, vil det også ramme byensbutikker og attraktioner og vi ønsker derfor en forbedring af vore rammevilkår. Vi ønsker fairkonkurrencevilkår.Momssatsen på overnatningsgebyret er en af de mest åbenlyse skævvridninger. Sammenligner vios med de øvrige nordiske lande, Tyskland og Holland, er det tydeligt, at de andre har en storfordel. Vi har som bekendt moms på overnatninger på 25%, mens den i Norge blot er 8% , Sverige12%, Holland 6 %. Tyskland har netop sænket momsen på overnatninger fra 19% til 7%.Som følge af den tyske beslutning om en momsnedsættelse står campingpladserne i Danmark tilat miste 1,5 millioner tyske og danske overnatninger. Campingrådet har beregnet, at det samledevalutatab i 2010 vil udgøre 594 millioner kroner samt tab af 950 fuldtidsarbejdspladser. Kolding eringen undtagelse og det er nærliggende at forvente, at mange turister fremover bare kører lidtlængere, nemlig ud af landet og bor det billigere.Vi forventer derfor færre udenlandske campingovernatninger på vores campingpladser og beklagerde dystre udsigter. For selv om kvaliteten er i top og Danmark er et dejligt ferieland, er det vel defærreste campinggæster, der kan se logikken i, at for eksempel den el, der købes på danskecampingpladser er omkring 50% dyrere end den, de køber i vores nabolande! Konkret betyder det,at turisterne suser ”lige forbi” Kolding.For hvor den globale turisme er i en støt stigende udvikling, taber Danmark simpelthen terræn.Mens antallet af udenlandske overnatninger i EU landene generelt er steget med 13% fra 2000 til2007 er antallet af udenlandske overnatninger i Danmark faldet med 6% !Man skal ikke undervurdere campingerhvervet i denne sammenhæng. Vi er et vigtigt erhverv meden årlig omsætning på ca. 4,8 milliarder kroner (hvoraf knap én milliard indtjenes i udenlandsvaluta) og ca. 7.700 skabte fuldtidsjob.
Det er rigtig trist, når camping som resten af turistbranchen er et potentielt væksterhverv, hvisarbejdspladser ikke bare lader sig ”flytte” ud.
Derfor ønsker vi, at I som politikere skal give campingerhvervet en chance og forbedre vilkårenefor vores branche. En nedsættelse af momsen på campingovernatninger vil fremmekonkurrenceevnen og dæmme op for, at turisterne fravælger danske campingpladser.Et fuldt fradrag på alle energiafgifter på campingpladsen kunne være en alternativ løsning.Energiafgifter er meget tunge at bære for en campingplads, især fordi campingerhvervet ikkeengang er ligestillet med resten af turisterhvervet på dette område, hvilket vi gerne giver jerkonkrete eksempler på.Vi er klar over, at løsningerne på vores problemer hverken er nemme eller ligetil, og at delovændringer, der skal til, kræver bred politisk opbakning. Men vi ønsker endnu engang at gøreopmærksom på, at vi er et erhverv, der skaber arbejdspladser på mange niveauer – lokalt.Hvis du har spørgsmål eller vil have yderligere oplysninger, er du naturligvis meget velkommen tilat kontakte os.
Med venlig hilsen
Anders JørgensenHejlsminde Strand CampingTlf. 75 57 43 74E-mail:[email protected]Holger GustafssonStensager Strand CampingTlf. 75 57 22 31E-mail:[email protected]
Niels Gaj NielsenGrønninghoved Strand CampingTlf. 75 57 40 45E-mail:[email protected]
Camilla DvingeKolding City CampTlf. 23 22 04 02E-mail:[email protected]
Klaus HansenGl. Ålbo CampingTlf. 75 57 11 16E-mail: [email protected]