Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del Bilag 129
Offentligt
796439_0001.png
796439_0002.png
796439_0003.png
796439_0004.png
2. februar 2010
/klh-dep
Talepapir til samråd i Erhvervsudvalget den 4. februar2010 om udviklingen i arbejdet med at sikre erhvervsdri-vende, der bruger netbank, mod it-indbrud og net-banksvindelSamrådsspørgsmål EMinisteren bedes i et samråd redegøre for udviklingen i arbejdet med atsikre erhvervsdrivende, der bruger netbank, mod it-indbrud og net-banksvindel.
Siden debatten startede i 2009 har der været sagt ogskrevet meget om de små erhvervsdrivendes tab vedindbrud i deres netbank. Lad mig indledningsvist rede-gøre for sagens forløb.I første omgang bad jeg Finanstilsynet om at tale medorganisationerne for at se, om de selv kunne finde enløsning. Det har imidlertid vist sig ikke at være muligt.På min anmodning har Finanstilsynet efterfølgende ned-sat en arbejdsgruppe med deltagelse af branchen, derindledte arbejdet i begyndelsen af i år. Jeg har bedt ar-bejdsgruppen om at færdiggøre sit arbejde hurtigst mu-ligt, men det er også vigtigt, at der bliver udført et or-dentligt stykke arbejde, hvor organisationerne bliver
2/4
hørt. Oprindeligt var det planen, at arbejdsgruppen skul-le færdiggøre arbejdet i juni, men på grund af sagens be-vågenhed har jeg fremrykket fristen til maj. Det er minvurdering, at maj giver arbejdsgruppen et passende tids-rum til at give et gennemarbejdet beslutningsoplæg.Ifølge kommissoriet for arbejdsgruppen skal følgendeundersøges:oOmfanget af indbrud i netbanker samt initiativer,der allerede er foretaget for at styrke sikkerheden inetbankeroEn lovgivningsmæssig løsning, hvorefter mindreerhvervsdrivende beskyttes efter samme reglersom forbrugere ved indbrud i netbankoEtablering af en forsikringsordning, der skal dæk-ke tab ved indbrud i en erhvervsdrivendes netbankoAndre måder at beskytte mindre erhvervsdrivendemod tab ved netbankindbrudoEn samfundsøkonomisk afvejning af fordele ogulemper ved mulige løsninger.Jeg skal dog gøre opmærksom på, at der ikke er mulig-hed for at lovgive om obligatoriske hæftelsesregler forsmå, mellemstore og store virksomheder, da bestemmel-serne i den danske lov om betalingstjenester følger af etEU-direktiv. Direktivet er et totalharmoniseringsdirek-tiv, og det er derfor ikke muligt at fastsætte nationalesærregler.
3/4
Finansrådet har oplyst, at alle hidtidige netbankindbruder sket som følge af, at IT-sikkerheden på kundens com-puter ikke har været tilstrækkelig. Der kendes ikke til-fælde, hvor den IT-kriminelle har skaffet sig adgang viabankens systemer. Hvis denne form for indbrud måtteske, følger det af den nuværende lovgivning, at det vilvære bankens ansvar.Endvidere har Finansrådet oplyst mig, at antallet af net-bankindbrud hos erhvervsdrivende er lavt med under 10indbrud om året fra 2006 til 2008, mens der i de første 3.kvartaler i 2009 har været 10 indbrud. Det skal ses i for-hold til, at vi har ca. 300.000 aktive virksomheder iDanmark.Når man ser bort fra et enkelt større indbrud i 2009, harde årlige tab været omkring 300.000 kr.Finansrådet har oplyst, at alle tab hidtil har været dækketpr kulance, det vil sige ved imødekommenhed fra ban-kernes side. Det betyder imidlertid ikke, at det nødven-digvis vil være sådan fremover. Arbejdsgruppen har der-for til opgave at vurdere, hvordan vi fremover bør ind-rette reglerne for hæftelse ved netbankindbrud hos er-hvervsdrivende.
4/4
Finanstilsynet er meget opmærksom på, at dette områdehar stor bevågenhed, og de vil derfor færdiggøre arbej-det hurtigst muligt.