Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del Bilag 105
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
22. december 2009
Besvarelse af spørgsmål 62 stillet af Skatteudvalget den 27. november
2009 efter ønske fra Nick Hækkerup (S).
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Spørgsmål 62:
”Ministeren bedes vurdere, hvor meget omfanget af regnskabsfusk vil sti-ge, hvis kravet om revisorpåtegning af regnskaber fjernes for yderligere ca.70.000 virksomheder, som regeringen har foreslået.”Svar:
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har i 2008 og 2009 evalueret erfaringernemed lempelsen af revisionspligten. Af den seneste evaluering fremgår det,at forskellen på antallet af regnskaber, der er fejl i, for henholdsvisreviderede og ureviderede regnskaber alene er på 5,1 pct. I den gruppevirksomheder, der frit kan fravælge revision, viste det sig således, at dervar fejl i 29,5 pct. af de ureviderede regnskaber, mens der tilsammenligning rent faktisk var fejl i 24,4 pct. af de reviderede regnskaber.Evalueringen fra 2009 indeholder desuden erfaringer fra Statsadvokatenfor Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK). SØK kan på konstatere, at deikke har haft straffesager, som involverer virksomheder, der har fravalgtrevision.Derudover kan det nævnes, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i forbindelsemed lempelsen af revisionspligten i 2006 gennemførte en analyse af denbetydning, en reduktion af revisionspligten ville kunne få for omfanget aføkonomisk kriminalitet, ”Rapport om revisionspligt for B-virksomheder”.Analysen lagde særlig vægt på revisors muligheder for at afsløreøkonomiskkriminalitet.Ifølgedenneanalyseerrevisorsrevisionshandlinger ikke egnet til at afsløre økonomisk kriminalitet, isærikke hvis den begås af selskabets ledelse.Revisors vanskeligheder ved at afsløre økonomisk kriminalitet skyldesbl.a., at:-Ledelsesbesvigelser holdes skjult for revisor-Besvigelserne ofte foregår i virksomheder med så kort levetid, atrevisor ikke når at stifte bekendtskab med selskabet-Transaktioner, som f.eks. sort arbejde, holdes uden for bogføringog regnskabsmateriale-Den økonomiske kriminalitet også forekommer som pengestrømmemellem virksomheder i forskellige lande, som revisor ikke harmulighed for at overvåge.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/1
Ifølge PricewaterhouseCoopers’s nye rapport ”Virksomhedskriminalitet iDanmark 2009” opdager revisor kun i én pct. af de samlede tilfældevirksomhedskriminalitet i en virksomhed.Denne analyse bekræfter, at revision ikke er nogen garanti for, at derikkesker regnskabsmanipulation i en virksomhed. Hovedformålet med revisorsarbejde er da også at sikre kvaliteten i regnskaberne – ikke at afdækkeøkonomisk kriminalitet.På baggrund af de ovenfor nævnte forhold er det min opfattelse, at der ikkeer belæg for at antage, at en lempelse af revisionspligten har direkte konse-kvenser i forhold til omfanget af regnskabsfusk.